RED BULL AIR RACE

Bonhomme obranu naslova započeo pobjedom

28.03.2010 u 12:19

Bionic
Reading

U izuzetno teškim uvjetima Paul Bonhomme nastavio je tamo gdje je stao prošle sezone. Dvanaestom pobjedom u karijeri Britanac je u Abu Dhabiju krenuo u obranu naslova svjetskog prvaka

Aktualni svjetski prvak, Britanac Paul Bonhomme, pobijedio je u prvoj utrci sezone svjetskog prvenstva Red Bull Air Race održanoj u subotu u Abu Dhabiju. Bonhomme do pobjede nije došao lako. Bila je to žestoka borba u kojoj je drugo mjesto osvojio njegov sunarodnjak Nigel Lamb, a treći je bio Mađar Peter Besenyei. Austrijanac Hannes Arch utrku je završio na 11. mjestu, što je veliko razočarenje jer je na kvalifikacijama u petak bio najbrži.

Arch je prošle godine pobijedio na otvaranju sezone u Abu Dhabiju i s obzirom na uspjeh u kvalifikacijama svi su ga smatrali favoritom. No u natjecanju 12 najboljih diskvalificiran je zbog opasnog leta. Mnogi drugi sjajni piloti su također razočarali – bilo zbog diskvalifikacije bilo zbog tehničkih problema. Temperatura je u Abu Dhabiju bila viša od 40 stupnjeva, a snažan pustinjski vjetar promijenio je smjer nekoliko sati prije početka pa je ovo bila jedna od najzahtjevnijih utrka u šestogodišnjoj povijesti natjecanja.

Michael Goulian je zauzeo odlično četvrto mjesto, no i njemu su tehnički problemi pokvarili dan, onemogućivši mu sudjelovanje u posljednjoj rundi. Peto je mjesto zauzeo prošlogodišnji debitant, Kanađanin Pete McLeod, a ovo mu je najbolji plasman u dosadašnjoj karijeru u Air Raceu. Australac Matt Hall bio je također jedan od kandidata za postolje, no zbog tehničkih problema završio je na osmom mjestu.

'Ovo je izvrstan početak sezone', rekao je Bonhomme, kojemu je ovo 12. pobjeda u karijeri. Baš kao i njegovi kolege veterani, Lamb i Besenyei, Bonhomme ima iskustva s teškim vremenskim uvjetima, što mu je pomoglo da ostane miran i koncentriran.

'Ovo što smo danas vidjeli je nevjerojatno. Uz ovakav vjetar i temperaturu zaista je teško održati koncentraciju. Mislim da nije slučajno što su se danas na podiju našli najiskusniji piloti. U ovakvim uvjetima iskustvo je od velike pomoći. Moraš pratiti što se događa i pogoditi taktiku.'

I drugoplasirani Nigel Lamb komentirao je kako su u današnjoj utrci presudne bile taktika i strategija. Arch je bio vidno uzrujan zbog diskvalifikacije. Rekao je da ne razumije što su to suci vidjeli, jer se radilo o sasvim uobičajenoj utrci. Smatra da  ovakvo suđenje predstavlja veliku prijetnju ovome sportu te da će se negativno odraziti na nastavak svjetskog prvenstva.

Što se ovogodišnjih debitanata tiče, Čeh Martin Sonka zaradio je 20 kaznenih bodova i utrku završio na 13. mjestu, dok je Brazilac Adilson Kindlemann sa 28 kaznenih bodova utrku završio na 12. mjestu. Čak je 12 negativnih bodova zaradio jer je udario u dvoja vrata.