NAJBRŽI NA 200 M

Bolt uvjerljivo do novog zlata, ali daleko od rekorda

17.08.2013 u 18:21

Bionic
Reading

Jamajčanin Usain Bolt najavljivao je da bi u Moskvi mogao trčati ispod 19 sekundi, no na Lužnjikiju je bio daleko i od tog rezultata, daleko i od svjetskog rekorda (19.19), ali i puno brži od konkurenata

Drugi put na Svjetskom prvenstvu u Moskvi i sedmi put ukupno na Svjetskim atletskim prvenstvima u subotu je zlatnu medalju, u utrci na dvije stotine metara, osvojio Usain Bolt.

Pobijedio je jamajčanski sprinter superuvjerljivo, držeći prvo mjesto od početka do kraja utrke. Premda je u finišu vidno usporio ritam uvjeren u sigurnost pobjede, ostvario je najbolje vrijeme (19.66 sekundi) sezone, popravivši svoj dosadašnji najbolji rezultat iz Pariza za sedam stotinki.

Srebro je pripalo njegovu sunarodnjaku Warrenu Weiru (19.79), a bronca Amerikancu Curtisu Mitchellu (20.04).

Priliku za treće moskovsko i osmo zlato ukupno na SP-ima Bolt će imati u nedjelju, posljednjeg dana natjecanja, u štafetnoj utrci 4x100 metara.

Zlato u ženskom skoku u vis pripalo je domaćoj predstavnici Svjetlani Školinoj, koja je slavila s osobnim rekordom od 2.03 metra. Amerikanka Brigetta Barrett završila je druga s tri centimetra slabijim skokom, dok su broncu podijelile Španjolka Ruth Beitia i još jedna domaća predstavnica, Ana Čičerova, obje s preskočenih 197 centimetara. Prva je aktualna europska prvakinja, druga olimpijska pobjednica iz Londona.

Brigett, skakačica s najboljim ovosezonskim skokom, u Londonu je bila također srebrna.

Još jedno zlato, i to prilično neočekivano, Rusiji je donijela ženska štafeta 4x400 metara. Slavile su Julija Gušina, Tatjana Firova, Ksenija Rišova i Antonina Krivošapka s vremenom 3:20.19 ostavivši iza sebe američku štafetu (3:20.41), koja je razvlaštena nakon tri uzastopna svjetska zlata.

Ruskinje, koje su u Moskvi svojoj domovini donijele prvo trkačko zlato, posljednji su put zlato osvojile prije osam godina.

Svjetska prvakinja Christine Ohuruogu vodila je Veliku Britaniju (3:22.61) do brončane medalje.

Sjajan je rezultat ostvarila 21-godišnja američka sprinterica preko prepona Brianna Rollins, koja je stometarsku dionicu osvojila s trećim rezultatom svih vremena (12.26 sekundi). Od 25 godina starog svjetskog rekorda Bugarke Jordanke Donkove mlada je studentica turističkog menadžmenta sada udaljena samo pet stotinki sekunde.

Pobijedila je olimpijsku pobjednicu, Australku Sally Pearson (12.50), i Britanku Tiffany Porter (12.55).

Konačno, u muškom koplju zlato je odnio aktualni europski prvak, Čeh Vitezslav Vesely, koji je u prvom bacanju postigao nedostižnih 87.17 metara. Srebro je otišlo Fincu Teri Pitkämäkiju (87.07), a bronca Rusu Dimitriju Tarabinu (86.23).