STARA VREMENA

Bokšić zabio, nije znao za namještaljku

27.11.2009 u 10:07

Bionic
Reading

Afera oko namještanja utakmica potaknula je sjećanja na susrete iz prošlosti koji su se našli na udaru zakona. Jednu takvu igrao je i bivši hrvatski reprezentativac Alen Bokšić

Jednom od najvećih francuskih klubova, Marseilleu, trebala je pobjeda 1993. u posljednjem kolu kako bi osvojio svoj deveti naslov prvaka u povijesti. Protivnik je bio Valenciennes, a jedini gol zabio je Alen Bokšić. No i da nije, domaća momčad bi u toj utakmici slavila, jer je tako bilo dogovoreno.

'Ja sam tada bio mlad, nisam imao pojma o tome. Tek kasnije sam čuo da su neki moji suigrači i predsjednik bili kažnjeni. Kladionica tada nije bilo', rekao je Bokšić za 24 sata.

Jean-Jacques Eydelie, Bokšićev suigrač, nagovorio je igrače Valenciennesa da puste Marseilleu. Nedugo nakon toga Francuzi su stigli do naslova europskog prvaka jer su svladali Milan 1:0, no titulu nisu branili. Naime, istina je izašla na vidjelo, Marseille je bio izbačen u drugu ligu, izgubio je francuski naslov, a Uefa mu je zabranila da sljedeće sezone igra u natjecanju i brani osvojeni trofej.

'Kladionice nisu problem, već oni koji pokušavaju nepošteno zaraditi. No to je poprimilo tolike razmjere da se nogomet ne može nositi s tim zlom', zaključio je Bokšić.

Inače, Marseille, otkada mu je oduzet naslov, više nije uspio osvojiti prvenstvo.