OVO NIJE NORMALNO

Boksački spektakl uništen sramotnim bodovanjem sutkinje

17.09.2017 u 11:17

Bionic
Reading

Boksački spektakl u Las Vegasu između Gennadyja Golovkina i Canela Alvareza završio je neodlučeno, a bodovanje sudaca opet je izazvalo bijes u boksačkom svijetu

Najveći boksački meč godine ponudio je pravi spektakl i službeno sada možemo reći kako je kvalitetom najbolji meč godine. No, ponovno su se u prvi plan promovirali suci svojim konfuznim i potpuno različitim bodovnim karticama, koje je teško objasniti. Tri različita pogleda na kraju su donijela neodlučen meč.

Zapravo, osoba koja je zgrozila javnost je sutkinja Adelaide Byrd, koju već pamtimo po nekim bizarnim odluka iz UFC-a, gdje je također više puta dijelila pravdu svojim bodovanjem. Ovog puta je presudila meč 118-110 u korist Canela, odnosno 10-2 ako ćemo prenijeti u runde. Što je bizarno nakon svega što smo vidjeli i nakon onoga što su donijele druge dvije kartice, s kojima se također veliki broj fanova ne slaže, piše Fight Site.

Što se tiče meča, Golovkin je krenuo malo sporije, a takav stil Alvarez prihvaća te koristi na način da pogađa pojedinačne udarce koji su mu donijeli bodove i gotovo sigurno prve dvije runde. GGG se nakon toga diže, već u trećoj rundi počinje raditi njegov glasoviti prednji direkt i odjednom Meksikanac ostaje bez rješenja. Presing Golovkina više puta Alvareza dovodi na konopce, a izmjena udaraca u tijelo i u glavu je ono što je posebno izluđivalo Canela.

Četvrta runda bila je posebno uvjerljiva za Kahastanca, no on nije stao. Peta i šesta runda izgleda slično dvjema prethodnim, uz nekoliko dobrih kontri Canela, no prvi korak i agresija su bili svakako na strani Golovkina, koji je svojim stilom natjerao Alvareza da se zabrine, što se vidjelo u njegovom kutu nakon šeste runde.

  • +10
Boksački meč Gennady Golovkin vs Canelo Alvarez Izvor: Reuters / Autor: Joe Camporeale

Ipak, to je djelovalo dobro po njega i u sedmoj rundi se meč rasplamsao. Golovkin je i dalje onaj koji napada, ali potrošnja kondicije dovodi do rupa u takvom stilu, koje Canelo počinje koristiti, no većinom pojedinačnim udarcima iz kontre, bez prave prilike da poveže kombinaciju. Golovkin usporova u osmoj rundi te se akcija odvija na sredini kaveza, dok je deveta runda ponovno bila prezentacija agresije po kakvoj je Kazahstanac poznat. Po mnogima je Golovkin dobio sve runde od treće do devete te je tako trebao obraniti prednost koju ima, tvrdi specijalizirani borilački portal Fight Site.

A posljednje tri runde su ponudile najzanimljiviji boks u cijelom meču. Canelo je napokon počeo udarati otvorenije i u desetoj rundi po prvi puta vidio udarac koji je ozbiljnije uzdrmao Golovkina, no nije ga spriječio u konstantnim napadima. Alvarez je umoran, većinu runde provodi na konopcima, no odnekuda uspijeva izvlačiti precizne udarce koje Golovkin više nije mogao jednako kvalitetno blokirati, jer su umorne ruke bile sve niže. Predzadnja dionica poslužila je za odmor i teško je procijeniti tko je napravio više, kada su obojica gledali kako da izbjegnu primanje udaraca i ono što imaju ostave za posljednje tri minute. I ta posljednja runda je napokon donijela potpuni brawl kakav su se fanovi nadali. Činilo se kako Canelo preživljava, da bi nakon toga uzvraćao udarcima koji bi srušili neke klasne boksače, ali ne i Golovkina. Obojica su kraj meča dočekali uzdignutih ruku.

Golovkin vs Alvarez

Na kraju je reakcija publike bila dovoljna da se zna kako su oni vidjeli meč, unatoč tome što je u startu većina prisutnih bila na strani Canela. Salva huka i zvižduka emitirana je nakon što su pročitani bodovi. Jedna sudačka kartica otišla je 115-113 u korist Golovkina, jedna je donijela 114-114, dok je ona gore spomenuta pokazala 118-110 u korist Golovkina. Fanovi i analitičari već sada istu zovu možda i najgore odrađenim bodovanjem u povijest elitnog profesionalnog boksa. Što se tiče boksačkih portala, većina njih je borbu ocijenila kao 116-112 ili 117-111 u korist Golovkina, a tu govorimo o elitnim portalima, poput Mirrora, BoxingNewsa ili ESPN-a.