ovo je tajna uspjeha

Bjelovar postao grad sa sportskom infrastrukturom, a uz nogomet se stvara lijepa priča

04.06.2023 u 14:10

Bionic
Reading

Infrastruktura je rak-rana hrvatskog sporta, bila je u prošlosti, a takvo je stanje nažalost i u sadašnjosti. No u pojedinim dijelovima Lijepe Naše dogodio se pomak, a jedan od pozitivnih primjera je Bjelovar. Ovo je tek početak velikih ulaganja u sport u tom gradu

Od trenutka u kojem je sportska infrastruktura u Bjelovaru doživjela procvat, procvjetao je i lokalni NK Bjelovar jer je nakon mučenja u skromnim uvjetima napokon dobio novi stadion s pratećom infrastrukturom te se sada u 'metropoli' Bjelovarsko-bilogorske županije (BBŽ) mogu igrati i utakmice s međunarodnim predznakom.

Stari stadion, koji podsjeća na neka druga vremena, koja više vuku na amaterizam, kao i njegove skromne prostorije nisu mogli pobjeći zubu vremena koji ih je nagrizao, ali i njima će biti udahnut dašak života i prenamijenit će se za druge sportske klubove.

A 200 metara dalje nalazi se lijepi novi Gradski stadion, od starog odijeljen dvama pomoćnim terenima. NK Bjelovar se više ne crveni kada suparnički klubovi dolaze na gostovanja, već se može slobodno šepuriti zbog svog modernog zdanja koje će u bliskoj budućnosti dobiti i drugu tribinu. Danas pušu neki drugi vjetrovi, dakle što se promijenilo?

'U sklopu budućih termi, Bjelovar bi mogao postati centar za vodene sportove'

U razgovorima s članovima uprave kluba svi su isticali neprocjenjivu pomoć gradonačelnika Bjelovara Darija Hrebaka, osvjedočenog zaljubljenika ne samo u nogomet, nego u sav sport, a on nam je rekao nekoliko riječi o nogometnoj idili iza koje čvrsto stoji gradska uprava, ali i o drugim sportskim projektima u BBŽ-u.

'Prije pet godina, kad smo došli na vlast, davanja za sport iznosila su četiri, a sada 10 milijuna kuna. To ne ide na račun kulture i obrazovanja, nego su i njima povećana davanja. Ovdje je izgrađen infrastrukturni kamp s pet terena, a još jedan teren je u izgradnji. Za novi stadion projektiramo drugu tribinu. Moram spomenuti da smo pomogli i NK Mladost Ždralovi da izgrade svoj stadion, tako da smo u godinu i pol dobili dva stadiona. Nogomet je zaslužio procvat infrastrukture, on se zbog toga stavlja u fokus, ali to ne znači da ne ulažemo i u druge sportove, kao što je rukomet. Gradi se i atletska staza za atletičare, a prostorije na starom stadionu preuređujemo za atletiku, jer će se nogomet kompletno prebaciti na novi Gradski stadion. Poboljšat će se uvjeti, a gradi se još jedna sportska dvorana na području grada u sklopu 6. osnovne škole. Za plivanje i vaterpolo planiramo olimpijski bazen u sklopu budućih termi Bjelovar, pa bi naš grad mogao postati centar za vodene sportove', rekao nam je u jednom dahu gradonačelnik Hrebak.

'Gradski stadion koštao je oko 25 milijuna kuna, a u onaj u Ždralovima sufinancirali smo s pet milijuna kuna, i tu moram pohvaliti poduzetnika Renata Radića, koji je opčinjen sportom i ulaže vlastiti novac, te smo tako zajedničkim snagama izgradili još jedan vrhunski stadion', dodao je Hrebak.

  • +26
Novi stadion u Bjelovaru Izvor: Promo fotografije / Autor: bjelovarac.hr

Vezana uz NK Bjelovar, počela je gradnja apartmana, a završava se još jedan pomoćni teren. U planu je i otvaranje kafića u sklopu stadiona, kao i izgradnja manjeg parka za djecu te još jedne tribine. Ona bi koštala oko 700 tisuća eura i najvjerojatnije će biti izgrađena u suradnji s poduzetnicima koji su se okupili oko kluba. Odakle odjednom novac za sport?

'Grad je ekonomski ojačao, proračun je eksplodirao, tri je puta veći, šestu godinu smo u vrhu od gradova po povlačenju sredstava iz europskih fondova... Poklopilo se puno toga, gospodarstvo je ojačalo, klima je pozitivna, počeli su se okupljati i mali i veliki poduzetnici, a mi osluškujemo potrebe sporta i 'odriješili smo kesu'. Naravno, ne dajemo da se od tog novca plaćaju igrači, nego za infrastrukturu. Naš cilj je da privučemo u Bjelovar sve talente koji ne uspiju u najvećim nogometnim centrima u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci. Meni je osobno drago što je sada šest igrača u prvoj momčadi iz naše škole nogometa', kaže Hrebak.

O ciljevima i željama

Koji je krajnji cilj ovog nogometnog projekta?

'Da imamo svu potrebnu infrastrukturu i da se ovdje igra prva liga, da što više djece iz Bjelovara i okolice uključimo u sport. Nema megalomanskih ciljeva, s domaćim dečkima želimo do elitnog razreda hrvatskog nogometa, zato toliko pozornosti u klubu dajemo mladima', istaknuo je gradonačelnik.

Više o samom klubu rekao nam je njegov direktor Stipe Berić, prisutan u njemu više od pet godina. Isprva je surađivao s bivšim predsjednikom Markom Ćurićem, čovjekom koji je odradio lavovski dio posla i stabilizirao ga, a sada je prvi čovjek Ivan Ščrbačić te radi s jednakim entuzijazmom i žarom.

'Grad Bjelovar s gradonačelnikom Darijom Hrebakom odigrao je najvažniju ulogu u cijeloj ovoj priči i napravljena je ljepotica od stadiona, na kojoj nam mnogi mogu pozavidjeti', rekao nam je Berić te je odmah želio nešto napomenuti:

'Cijela uprava od prvog do zadnjeg člana radi volonterski, iz ljubavi, pretvorili smo se u malu obitelj, sve savršeno funkcionira. Sve nas je spojila ljubav prema nogometu i klubu. Otkuda ta ljubav? Tko nije u tome, ne može shvatiti, to je jednostavno neobjašnjivo, ne može se riječima opisati. Mnogo je to odricanja, trošimo svoje vrijeme, novac, ali ni najmanje ne žalimo zbog toga. Svi smo složni, da, jer se stvara lijepa priča. Puno ulažemo u infrastrukturu. I još ćemo to poboljšati, ulažemo u opremu, dovest ćemo još trenera za omladinski pogon i povećati broj terena.'

Posebna priča je nogometna škola

Ne mogu se boriti s 'bogatašima', zato veliku pozornost daju nogometnoj školi.

'Jako smo zadovoljni kako to funkcionira. Pred pionirima i kadetima su kvalifikacije za 1. HNL. Imali smo jednu sezonu u prvoligaškom društvu i juniore. Nismo se tada još posložili, platili smo danak neiskustvu, ali vjerujem da smo naučili lekciju i ako izborimo elitni razred s našim mlađim kategorijama, siguran sam da će oni postati stabilni prvoligaši', uvjeren je Berić.

Prošetali smo stadionom i uočili da je sve čisto - pokušali smo pronaći paučinu u kutku, barem malo prašine, bačeni papirić ili opušak, ali ništa. Koliko ljudi radi na održavanju infrastrukture? Brojka nas je iznenadila!

'U radnoj zajednici je petero ljudi. Četiri domara i naša teta Mira, koja je vrijedna krao mrav', kaže direktor, a u to smo se i sami uvjerili, jer smo je susreli u svlačionici kada je slagala opremu igrača.

'Svi su oni vrijedni, pa vidite kako sve blista. No oni nisu pod klubom, nego dolaze iz Gradskog poduzeća za upravljanje sportskim objektima, s kojim isto odlično surađujemo. Od djelatnika kluba moram istaknuti Željka Pavlovića, tajnika koji se brine za gotovo sve u klubu, registraciju igrača, zapisnike, raznu papirologiju...'

Što najviše priželjkuju?

'Da se škola nogometa diže sve više i više, a u budućnosti htjeli bismo biti stabilan prvoligaš. Skromni smo, svjesni da ništa ne ide preko noći, jer mislim da sve što se radi na brzinu nije dugoročno dobro. Cilj je napredovati svake godine na svim poljima, ali ne pod svaku cijenu. Ne želimo da se dogodi ono što se dogodilo nekim klubovima koji su imali megalomanske apetite', naglašava Berić.

Infrastruktura je gradska, ali i klub ulaže…

'U pet godina uložili smo 1,5 milijuna kuna, toliko i grad, jer imamo takav model: jedna kuna NK Bjelovar - jedna kuna grad Bjelovar. Naravno, u to ne računamo stadion i prostorije koje su u vlasništvu grada', kaže direktor kluba.

Kakva je situacija sa sponzorima?

'Vratit ću se pet godina u rikverc: zatekli smo kaotično stanje i borili se. Sponzori tada nisu htjeli ni čuti za NK Bjelovar, a sada recimo relativno lako dolazimo do njih. Prepoznali su našu priču i rad. S 90 posto negativnog prešli smo na 90 posto pozitivnog, znači da još imamo mjesta za napredak', kaže Berić.

Cilj im je da tribine bjelovarskog stadiona uvijek budu pune i da se traži karta više.

'Sam nogomet bez gledatelja je ništa, i u najnižim ligama igra se za gledatelje. Imamo puno planova za to da ostvarimo odličan posjet pa ćemo tako od sljedeće sezone imati akciju da svatko tko dođe s djetetom na utakmicu ima besplatan ulazak. Nije to nikakav marketinški trik, nego želimo da djeca dobiju naviku ići na sportska događanja, na stadion, u dvorane… Radimo i na dodatnom sadržaju (park, kafić…). Uostalom, stadion je napravljen prije svega za gledatelje', ističe.

'To nije luksuz, nego nešto što je nužno da bismo se bavili ovim sportom'

U kakvim ste odnosima s drugim klubovima u županiji?

'Smatram da baš sa svim klubovima u županiji imamo odličan odnos, prijateljski. Nikome ne želimo zlo, svima pružamo ruku pomoći i prijateljstva. Klubovi su iznad svega, iznad pojedinaca, pa tako i NK Bjelovar. Znamo da ne možemo pobjeći od negativnih komentara, ali nadam se da će većina prepoznati naš trud i da će prevladati pozitiva. Naravno, sve ovo što sam dosad govorio ovisi o rezultatu. Od toga ne možemo pobjeći. Prvi dio sezone bili smo treći pa su nas gotovo nosili na rukama, a sada je malo drugačije', objasnio nam je direktor Berić.

A za rezultat je zadužen Zoran Marčetić, trener koji je pekao zanat u Osijeku i Dinamu. Nije neočekivano to što smo ga zatekli na stadionu, rekli su nam da je stalno na terenu ili u klupskim prostorijama.

'Moram reći da su uvjeti jedan od razloga koji su prevagnuli u mojoj odluci da prihvatim ovaj posao. Današnji nogomet iziskuje dobre terene i za utakmice i za trening. Bjelovar ih već sad ima, a radi se na tome da u dogledno vrijeme ima još bolje, što nije luksuz, nego nešto što je nužno da bismo se bavili ovim sportom', rekao nam je Marčetić. U klubu je nešto više od mjesec dana, ali brzo je pohvatao konce i našao zajednički jezik s igračima i upravom.

Nije ga zasmetalo to što smo ga nazvali radoholičarem…

'Morate ono što radite stalno analizirati i učiti iz toga, popravljati. Bez stalnog razvoja nema napretka, to je ključno. Moramo napraviti iskorak, radit ćemo i na tome da nam se ne snimaju samo utakmice, nego i treninzi, da u rad uključimo još jednu osobu, analitičara', kaže.

Koliko je zasad zadovoljan radom u Bjelovaru? 'Mogu govoriti o periodu u kojem sam u klubu. Veseli me što vidim napredak u procesu izgradnje ekipe, želio bih da naš nogometni stil bude prepoznatljiv, vidim pomake i želim da uđemo što spremniji u sljedeću sezonu. Apsolutno svi ljudi u klubu daju maksimalnu podršku našem radu i sve što sam tražio kao nužno, to sam i dobio', zaključio je trener Marčetić.

I to je NK Bjelovar, klub koji je prije nekoliko godina životario, a sada polako, ali sigurno, sprema 'napad' na hrvatski nogomet.