Sve o video tehnologiji

Bjelici je VAR cirkus, a Modriću zbunjujući; riječi poznatog hrvatskog suca Beusana sigurno im se neće dopasti

Bionic
Reading

Mnogi treneri i igrači su mišljenja kako je video tehnologija koja se posljednjih godina postepeno uvedi u nogometu tj. popularni VAR (video assistant referee) pokvarila draž najpopularnijeg sporta. Istražili smo kako je sve počelo i koristi li se VAR na pravi način u nogometu, a za tportal je cijeli slučaj analizirao, nakon što je upravo VAR presudio zagrebačkom Dinamu protiv Šahtara u ključnoj utakmici Lige prvaka za prolaz u osminu finala, umirovljeni nogometni sudac Mateo Beusan

Mnogi ljubitelji nogometa bili su zbunjeni, a neki i razočarani kada je dramatičnu utakmicu na prepunom maksimirskom stadionu u posljednjim sekundama odlučio upravo VAR (video assistant referee). I to na kakav način. U sudačkoj nadoknadi ili točnije u posljednjim sekundama utakmice glavni sudac Brych je uz pomoć VAR-a dosudio kazneni udarac kojim je Šahtar stigao do izjednačenja 3:3. Tako je ispalo kako je video tehnologija tj. VAR kriva što Dinamo nije izborio povijesni plasman u osminu finala Lige prvaka. Naime, sudac je svirao kazneni udarac, ali je nakon pregledane snimke shvatio kako je pogriješio, ali Šahtar je spasio prekršaj na sasvim drugom igraču.

Stoga je razumljivo zašto je ljut nakon utakmice bio trener Dinama Nenad Bjelica koji je poručio kako je protiv VAR-a te kako je zbog njega 'sve postalo cirkus.'

'Što će nam taj VAR? Ja uvijek govorim da je VAR obično s****! To ubija emocije, ubija igru. Što se mene tiče, ne treba ga ni biti. Stalno neka interpretacija; je li bio ili nije bio kontakt. Ma to je cirkus! Pogledajte koliki je cirkus u Engleskoj. U Italiji je tek najveći cirkus! Već se velika većina trenera buni... Čemu onda to? Ja sam apsolutno protiv VAR-a!', kazao je Bjelica za HTV nakon utakmice.

No, s druge strane postavlja se pitanje bi li se Bjelica tako postavio da je njegovoj momčadi dosuđen kazneni udarac pregledavanjem snimke? Kao i u stara dobra vremena kada nije bilo VAR-a uvijek će biti nezadovoljnih, a video tehnologija uvedena je u nogomet kako bi pomogla sucima što im govori i originalno ime video assistant referee. Po uzoru na tenis, gdje video tehnologija poznata kao 'Hawk-Eye' postoji od 2001. godine (u početku samo za TV prijenose), a primjerice na Wimbledonu je prvi puta viđena 2007. godine, pokušalo se nešto slično i u nogometu. Prvo je uvedena tzv. gol tehnologija, ali je kasnije sve preuzeo sve prisutniji VAR.

No, u tenisu se nije izgubila draž ili kako bi Bjelica rekao za nogomet 'VAR ubija emocije, ubija igru'. Naime, u tenisu je stvar vrlo jednostavna, svaki igrač ima priliku za tzv. izazov (callenge) što često puta zna promijeniti odluku glavnog suca. Dapače, tenis je uz Hawk-Eye postao još zanimljiviji što se ne može reći za nogomet.

Po uzoru na tenis, video tehnologija se u nogometu počela razvijati 2010. godine u Nizozemskoj gdje je i testirana u sezoni 2013/2014., a nakon toga je korištena u Australiji, zatim na svjetskom klupskom prvenstvu te ubrzo i na utakmicama njemačke Bundeslige i talijanske Serie A. No, globalnu premijeru VAR je doživio na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine što je rezultiralo s najviše dosuđenih kaznenih udaraca u povijesti (ukupno 28!). Ako to usporedimo s prijašnjim svjetskim prvenstvima čini se kako je VAR donio revoluciju u nogomet i da više nema nezadovoljnih kad su kazneni udarci u pitanju. Na SP-u Brazilu 2014. dosuđeno i je 13 kaznenih udaraca, a na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji 2002. dosuđeno ih je 18.

Kada su u pitanju izravna isključenja, na SP u Rusiji ih je bilo tek 4, dok ih je na SP u Njemačkoj 2006. bilo čak 28.

Ipak, na nedostatke, koje je u srijedu spomenu trener Bjelica, upozorio je i kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić, koji se prvi put s VAR-om susreo još 2017. godine, kada je s Real Madridom bio sudionik klupskog SP-a.

'Za mene je to zbunjujuće, ne znam u kojim se situacija koristi, a u kojima ne. Sada su svi vidjeli da u nekim situacijama može pomoći, ali da odluke oduzimaju previše vremena', naglasio je tada Luka Modrić.

Kada je Hrvatska u pitanju VAR tehnologija stiže u Hrvatski Telekom Prvu ligu od proljetnog dijela sezone 2019/20. Kao što je poznato Hrvatski nogometni savez je postupak za uvođenje VAR-a pokrenuo u lipnju prošle godine, a prva službena utakmica na kojoj je korištena VAR tehnologija odigrana je u rujnu 2019. na stadionu u Kranjčevićevoj između juniora Rudeša i Hajduka (0:0). tako će ostati upisano kako je glavni sudac te povijesne utakmice bio Ivana Bebek, a pomoćnici su mu bili Ivica Modrić i Borut Križarić te četvrti sudac Fran Jović. U ulozi pomoćnog video suca (VAR) bio je Goran Gabrilo, a njegov asistent bio je (tzv. AVAR) Miro Grgić. Dodajmo kako su iskusni suci Mario Strahonja i Bruno Marić nadgledali kako video suci rade posao u VAR sobi.

Kako je od prije poznato trošak uvođenja VAR tehnologija iznosi oko 1,5 milijuna eura, a HNS se aplicirao na fond Fife putem kojeg se sufinancira oko 80 posto troškova.

'Proces uvođenja VAR tehnologije je vrlo dug i opširan te svaki sudac mora proći određeni broj isječaka i utakmica prije nego što je spreman koristiti VAR tehnologiju. Ipak, s obzirom na to što će VAR tehnologija donijeti hrvatskom nogometu i na sve ono što je već donijela svjetskom nogometu, ništa nam nije previše teško', kazao je u svibnju 2019. prilikom prezentacije VAR tehnologije predsjednik Komisije nogometnih sudaca i voditelj projekta uvođenja VAR-a Ante Kulušić:

Mateo Beusan: Var nije budućnost, on je sadašnjost!

Mateo Beusan, bivši nogometni sudac i legendarno 'Oko sokolovo' na HTV-u, danas umirovljenik koji je trenutačno u fazi rehabilitacije nakon operacije kralježnice, ima pak drugačije viđenje VAR-a.

'Kao prvo moram naglasiti, VAR nije idealan, ali definitivno pomaže nogometu, suđenju, samim time i sucima. I on nije budućnost, on je sadašnjost! Uveden je da nogomet ima što manje grešaka. Međutim, one se uvijek mogu potkrasti, ali to više nije stvar tehnologije, već čovjeka koji sjedi u VAR sobi. Pogledajte samo koliko je taj VAR dobrog donio na SP-u u Rusiji, što opet ne znači da pogrešaka neće biti i dalje. Ne razumiju svi protokol uključivanja, ali to su porođajne muke, ništa nije savršeno, jer čim postoji ljudski faktor, uvijek postoji i mogućnost pogreške', kazao je za tportal Beusan dodavši kako 'ima razumijevanja za trenera Dinama Bjelicu njegove povišene emocije', ali nešto drugo ga muči:

'Iskreno, nije mi jasan način na koji je Bjelica istupio i zašto tako napada VAR. Utakmica je završila donošenjem ispravnih odluka, a uvijek će biti onih kojima to ne odgovara. Dinamo je prosuo dva gola razlike u dvije minute i time propustio jako dobro zaraditi. I tu priča završava.'

Međutim, ako je taj VAR već donio puno toga dobroga na SP-u, zanimljivo je pitanje kako ga UEFA ne primjenjuje na svojem kontinentalnom natjecanju. A jedan od onih koji sigurno žale zbog toga jest i naš Nikola Jurčević, jer njegov je Azerbajdžan u kvalifikacijskoj utakmici protiv Mađarske zabio regularan pogodak, ali kojeg u nedostatku VAR-a nije mogao dokazati. Napomenimo kako je taj propust ostavio i Hrvatsku u problemima, jer da je Mađarska ostala bez dva boda, Hrvatska bi već imala osiguran nastup na Euru.

'Uefin predsjednik Aleksander Čeferin bio je izričito protiv uvođenja VAR-a, ali koliko znam, na izričito inzistiranje klubova sudionika Lige prvaka, ipak je popustio i dopustio korištenje VAR-a (bilo je to od nokaut-faze u prošloj sezoni LP-a, op.a.). Tako je i ove sezone, od play-offa Lige prvaka, pa sve dalje, u nokaut fazi. Iako ne znam točno, vjerujem da će i po uzoru na Ligu prvaka, VAR zaživjeti na Europskom prvenstvu. Možda cijeli taj proces od kvalifikacija do završnog turnira Eura, UEFA jednako tretira kao i Ligu prvaka. I zato VAR-a nije bilo na utakmici u kojoj je Jurčevićev Azerabjadžan izgubio od Mađarske. No, moram još jednom naglasiti da uistinu ne znam hoće li se ta tehnologija koristiti na Euru sljedeće godine', završio je Mateo Beusan.

Prema tome, nije teško zaključiti, u jednom trenutku VAR će nekome biti 'mio i drag' u drugome najveći neprijatelj. Ali ako smo se već puno puta čudili Maradoninoj 'Božjoj ruci', a Englezi zbog nje tugovali, i ako su svi jednoglasno tražili pomoć sucima, onda pustimo da proces zaživi do kraja.

POVIJEST ZA HT PRVU LIGU

Hrvatski nogomet napokon dočekao video tehnologiju; suci otkrili sve o uvođenju VAR-a

Pogledaj galeriju

Što je VAR?

VAR (Video assistant referee) je tehnologija koja je uvedena u nogomet pomoću koje suci mogu preispitati svoje odluke. Može se koristiti za provjeru slijedećih situacija:

Golovi: je li lopta prešla crtu cijelim obujmom, je li bilo zaleđa ili prekršaja napadača

Odluka o kaznenom udarcu (11 m): je li u kaznenom prostoru napravljen prekršaj za kazneni udarac ili nije, drugi prekršaji se ne mogu provjeravati

Izravna isključenja (crveni kartoni): isključenja nakon druge opomene se ne mogu pregledavati

Identifikacija igrača koji moraju biti opomenuti ili isključen: u ovom slučaju sudac može promijeniti odluku čak i ako je igra nastavljena

Upotreba VAR-a

Na utakmicama u kojima se koristi video tehnologija, uz sudački tim na terenu, utakmicu nadziru tzv. VAR sudac i najmanje jedan VAR pomoćni sudac. Oni uz pomoć slušalice i mikrofona cijelo vrijeme imaju komunikaciju s glavnim sucem te ga usmjeravaju ukoliko je potrebno prekinuti igru ili pričekati s nastavkom igre. Uz igralište je postavljen ekran na kojem sudac može pogledati spornu situaciju i donijeti odluku uz dodatak kako je glavni sudac taj koji donosi konačnu odluku. No, konačnu odluku moguće je donijeti i bez sučevog gledanja snimke na terenu, na sugestiju VAR suca (najčešće se koristi kod spornih zaleđa).

Na utakmicama na kojima se koristi Video assistant referee tehnologija, organizator mora osigurati reportažno vozilo i posebnu prostoriju u kojoj će biti smješteni VAR suci i sustav za pregledavanje snimki.

Pristup toj prostoriji najstrože je zabranjen neovlaštenim osobama, pogotovo igračima, zamjenskim igračima te službenim osobama. Svaki ulazak navedenih osoba u VAR sobu kažnjava se isključenjem.

Prilaženje ekranu za pregled snimke uz teren te ometanje glavnog suca prilikom pregledavanja snimke kažnjava se opomenom (žutim kartonom) igračima, zamjenskim igračima i zamijenjenim igračima, dok se službene osobe javno opominju (uključujući i pokazivanje žutog kartona, ukoliko je to određeno propozicijama natjecanja).