VRDOLJAK NAPAO PRIMORCA

'Bio si na sedam Igara, a osvojio pola brončane medalje - zašuti'

26.11.2013 u 20:09

Bionic
Reading

O poslovanju Sportske televizije (SPTV) raspravljat će se na narednoj skupštini Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) 18. prosinca, odlučeno je na sjednici Skupštine HOO-a u Zagrebu u kojoj su dominirali prijepori oko SPTV-a iako ta tema nije bila na dnevnom redu sjednice

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša kazao je kako je skupštinare o poslovanju SPTV-a namjeravao izvijestiti na današnjoj sjednici, ali se u međuvremenu pojavila odluka Visokog upravnog suda koji je temeljem tužbe jedne od stranki u natječaju poništio odluku o dodjeli koncesije SPTV-u iz 2010., te su potrebna dodatna pravna objašnjenja.

'Iako je u međuvremenu Agencija za elektroničke medije obnovila ugovor o koncesiji SPTV-a, stvorila se situacija u kojoj je potrebito s našim odvjetničkim timom sagledati sve pravne aspekte novoga ugovora i možebitnoj naknadi štete prema SPTV-a. Kao i 2010., na sjednici 18. prosinca skupštinari će se moći izjasniti o toj temi, a SPTV će u međuvremenu nastaviti s radom. Također, utvrdili smo i neke nepravilnosti u radu Hrvatske olimpijske akademije, a od 1. siječnja vršilac dužnosti ravnatelja bit će Saša Ceraj', kazao je Mateša.

Ta odluka nije zadovoljila članove hrvatskog kluba olimpijaca Igora Borasku i Samira Baraća,te novog predsjednika Komisije za sportaše Josipa Pavića. Borasku je zanimalo tko je ovlastio predsjednika Matešu da potpiše odluku o financiranju SPTV-a bez znanja Skupštine, a Baraća da li je financiranje SPTV-a obavljeno iz sredstava koji su bili namijenjeni sportašima.

'Klub olimpijaca se 2010. izjasnio za projekt SPTV-a, a zaista ne znam zašto ste danas protiv. Sva sredstva koja HOO dobiva od Igara na sreću podložna su kontroli nadležnih državnih institucija, a odgovorno tvrdim da niti lipa iz tih sredstava nije potrošena nenamjenski. Mi smo u protekle dvije i pol godine na SPTV potrošili oko 7.5 milijuna kuna vlastitih sredstava na što smo imali pravo. Također, sve odluke o dodjeli financijskih sredstava SPTV-a bile su u nadležnosti Vijeća HOO-a, a televizija bi i danas, da joj se stvore normalni uvjeti poslovanja jer je nemoguće privući sponzore u ovakvoj medijskoj hajci, mogla bez problema funkcionirati jer su proračuni nekih naših klubova ili organizacijski troškovi velikih sportskih događaja u Hrvatskoj višestruko veći negoli je proračun SPTV-a', odgovorio je Mateša.


Dopredsjednik HOO-a Zoran Primorac potom se javio za riječ i upitao tko će snositi posljedice ako Programsko i financijsko Izviješće HOO-a za 2012. godinu, koje Vlada RH nije prihvatila, ne prođe i u Saboru.

'Izviješće o radu HOO-a za 2012. godinu je besprijekorno, sve što smo planirali smo izvršili, prošlo je sve vrste i razine revizija i kontrola i nije utvrđeno da smo nenamjenski trošili sredstva. Ne znam zašto je to Izviješće tako ocijenjeno u Vladi, a vidjet ćemo što će biti u Saboru', kazao je Mateša, koji je potom htio zaključiti sjednicu, no unatoč njegovu protivljenju, za riječ se javio počasni predsjednik HOO-a Antun Vrdoljak.

'Svaka nova stvar, ma kako pozitivna bila, podložna je kritizerstvu. Imali smo u proteklih deset godina odličan rad u HOO-i i sjajne sportske rezultate, a sada bi to neki rušili. Od svih svjetskih nacionalnih olimpijskih odbora samo Hrvatski ima kao člana Klub olimpijaca i možda je vrijeme da se članovi Kluba olimpijaca vrate radu u svojim matičnim sportskim savezima', kazao je Vrdoljak, koji se pritom obratio dopredsjedniku Primorcu.

'Nemojte rušiti pozitivne stvari u ime politike, svojih ambicija i osobne netrpeljivosti', poručio je Vrdoljak Zoranu Primorcu.

'Bio sam na sedam Olimpijskih igara, valjda imam pravo nešto pitati', upitao je Zoran Primorac Vrdoljaka koji mu je bezobrazno vratio.

'Na njima si osvojio pola brončane medalje – zašuti', povisio je ton Vrdoljak.

'Pa kako možete tako razgovarati samnom, bio sam drugi na svijetu…', ponovno je pitao Primorac, da bi mu Vrdoljak s povišenim tonom samo odbrusi – Ma daj šuti.

Inače, na sjednici Vijeća je prihvaćen Pravilnik o načelima i osnovnim elementima sustava sportskih natjecanja, te uvjetima sudjelovanja hrvatskih sportaša i sportskih klubova na međunarodnim natjecanjima, te prijedlog Pravilnika o kriterijima i mjerilima programiranja i financiranja javnih potreba sporta državne razine. Umjesto Gordana Kožulja, kome je istekao mandat, u Vijeće HOO-a je imenovan novi predsjednik Komisije za sportaše Josip Pavić, dok je glavni tajnik HOO-a Josip Čop kazao kako će sve proračunske aktivnosti HOO-a biti stopostotno realizirane, ukoliko se dokraja godine uplate preostala sredstva od Igara na sreću.