HOO

Evo koliko je Hrvata do sada osiguralo nastup na OIimpijskim igrama

23.04.2024 u 18:40

Bionic
Reading

Na 66. sjednici Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), održane u utorak u zagrebačkom hotelu Sheraton, a na prijedlog predsjednika Zlatka Mateše, HOO će utemeljiti Nagradu „Luciano Sušanj“ za najbolje mlade trkače i trkačice, a u čast nedavno preminulog legendarnog hrvatskog atletičara, čelnika HAS-a te dugogodišnjeg člana Vijeća i dopredsjednika HOO-a

Na 66. sjednici Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), održane u utorak u zagrebačkom hotelu Sheraton, a na prijedlog predsjednika Zlatka Mateše, HOO će utemeljiti Nagradu „Luciano Sušanj“ za najbolje mlade trkače i trkačice, a u čast nedavno preminulog legendarnog hrvatskog atletičara, čelnika HAS-a te dugogodišnjeg člana Vijeća i dopredsjednika HOO-a.

Prezentiran je i projekt Hrvatske kuće na Olimpijskim igrama u Parizu.Direktor marketinga HOO-a Ranko Ćetković izvijestio je da će Hrvatska kuća biti smještena u hotelu Radisson Blu Paris-Boulogne, u neposrednoj blizini parka Bulonjske šume te nedaleko od kultnih stadiona - nogometnog Parka prinčeva i teniskog Roland Garrosa. Kao i do sada, Hrvatska kuća bit će mjesto za promociju sporta i gospodarstva, ponajviše naše turističke ponude, a u sklopu Kuće dominira dvorana za press-konferencije i proslave uspjeha naših sportašica i sportaša. Za razliku od država iz okruženja, koje će za nacionalne kuće u Parizu izdvojiti čak i milijunske iznose, Hrvatska kuća stajat će 60.000 eura.

Vijeće HOO-a potvrdilo je dvojicu evidentnih kandidata za Olimpijske igre u Parizu. Taj status od 1. svibnja imaju - plivač Jere Hribar, koji do 30. travnja ostaje korisnik programa Hrvatskih olimpijskih nada, te gimnastičar Aurel Benović, zasad posljednji hrvatski sportaš s izborenom olimpijskom „vizom“ za Igre u Parizu. Ukupan broj sportaša trenutačno je 56. Zbog objave završetka aktivne karijere, Robert Seligman, vrhunski sportaš i ponajveće ime hrvatske gimnastike, s 30. travnja prestaje biti korisnik HOO-ova olimpijskog programa kao potencijalni kandidat A kategorije.

U olimpijskom programu ZOI Milano - Cortina 2026. dvije su izmjene. Na temelju sjajnih rezultata iz nedavno završene sezone Svjetskog kupa, najuspješnije za hrvatsko skijanje u posljednjih 17 godina, alpske skijašice Zrinka Ljutić i Leona Popović ostvarile su prelazak iz kategorije potencijalnih A kandidatkinja u kategoriju TOP olimpijskih kandidatkinja. Sukladno usponima na pobjednička postolja - Popović od 1. siječnja, a Ljutić od 1. ožujka ove godine.

U razvojnom programu I od 1. travnja novouvršteni su judaši Vita Hudika i Marko Vujica. Od istog nadnevka nove korisnice razvojnog programa II/1 su Ivana Duvančić i Nika Karabatić iz taekwondoa te Leo Sulik iz streličarstva (75-postotno financiranje od 1. svibnja). Čak sedam predstavnika taekwondoa od 1. travnja je u razvojnom programu III: - Matea Jelić, Toni Kanaet, Lovre Brečić, Doris Pole, Josip Teskera, Nika Klepac i Leon Glasnović, a od 1. svibnja njima je pridružen i gimnastičar Marko Sambolec.

U program sufinanciranja rada trenera, točnije u skupina trenera za razvoj pojedinog sporta uvršten je Marko Sertić iz hokeja na ledu. Kao i na prethodnim sjednicama, članovi Vijeća prihvatili su prijedlog odluke o korisnicima Posebnih programa za poticanje i razvoj sporta na lokalnoj razini u 2024. godini, a „zeleno svjetlo“ dobili su i prijedlozi HOO-ove Komisije za informiranje i izdavaštvo za sufinanciranje izdavačkih projekata.

HOO je prihvatio biti nematerijalnim pokroviteljem lipanjskog teniskog turnira Zagreb Open 2024. - ATP Challenger Tour & ITF Women's World Tennis Tour na zagrebačkoj Šalati.

Iduća sjednica Vijeća HOO-a zakazana je za 28. svibnja.