uzvrat polufinala LP-a

Bez Salaha na Barcu, ali Lovren ima poruku: Ljut sam i gladan da im pokažemo na što smo spremni

06.05.2019 u 13:54

Bionic
Reading

Nakon što je u prvom susretu slavila sa 3:0 Barcelona je stekla ogromnu prednost i nadomak je finala Lige prvaka, dok se Liverpool mora nadati čudu kako bi protiv katalonskog velikana nadoknadio tri gola zaostatka. Dvoboj je na rasporedu u utorak od 21 sat

Barca je nakon prvih 90 minuta ostvarila ogromnu prednost uoči sutrašnjeg uzvrata na Anfieldu i korak je do plasmana u svoje deveto finale, prvo nakon 2015. godine, kada je i posljednji put bila europski prvak.

Za Liverpool će ovo biti 'tjedan istine'. U idućih sedam dana 'Redsi' će doznati svoju sudbinu - hoće li nakon 1990. napokon napokon osvojiti naslov engleskog prvaka i hoće li se plasirati u svoje deveto finale Kupa/Lige prvaka. Realno, izgledi su im mali. Manchester City i Barca su u prednosti, no čuda su uvijek moguća.

'Nemojte nas otpisati. Takvi navodi me čine ljutim. Ljut sam i gladan da im pokažemo za što smo spremni na Anfieldu. Imamo vrhunske igrače koji znaju kako se igraju velike utakmice. Očekujem takvu igru u uzvratu. Zato nosimo dres Liverpool, posebnog kluba,' rekao je Lovren za britanske medije.

  • +3
Liga prvaka, polufinale: Barcelona - Liverpool Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Hrvatski branič nije nastupio u prvom susretu na Camp Nou, a dio otočkih stručnjaka smatra kako je Klopp načinio pogrešku što je Lovrena ostavio na klupi. 

'Nogomet je nepredvidiv, čuda su moguća. Sve je moguće, posebno u Ligi prvaka. Potrebna nam je i velika podrška navijača. Nadoknaditi tri gola prednosti će biti izazov, ali vjerujem u ovu momčad, vjerujem u navijače,' poručio je Lovren.

Liverpool će loviti čudo bitno oslabljen bez Roberta Firmina, ali i bez Mohameda Salaha, a Jürgen Klopp ne može računati niti na Nabyja Keitu i Adama Lallanu.

Firmino ima problema s ozljedom mišića, dok je Salah u zadnjem kolu dobio nezgodan udarac u glavu.

'Nažalost, Firmino neće biti spreman. Možda tek za zadnje kolo,' poručio je Klopp dodavši: 'Niti Salah ne može igrati. Osjeća se dobro, očajan je i želi zaigrati, ali bolje je da se oporavi.' 

Do sada su samo tri momčadi u povijesti Lige prvaka ispustile tri i više golova prednosti iz prve utakmice, među njima je i Barcelona. Katalonci su prošle sezone prosuli tri gola prednosti u četvrtfinalu protiv Rome. Messi i društvo u na Camp Nou slavili sa 4:1, no Roma je na Olimpicu odigrala fantastičnu utakmicu pobijedivši sa 3-0.

Tri gola su ispustili i Milan, te PSG. Milan je u četvrtfinalu 2004. na San Siru pobijedio Deportivo sa 4:1, no španjolski sastav je na Riazoru priredio senzaciju i pobjedom 4:0 izbacio talijansku momčad koju su predvodili Kaka i Ševčenko.

Još veći podvig priredila je i Barcelona koja je nadoknadila četiri gola minusa protiv PSG-a u osmini finala 2017. PSG je na Parku prinčeva pobijedio sa 4-0, no Barca je u uzvratu pobijedila sa 6-1 priredivši najveći pothvat u povijesti ovog natjecanja. 

Liverpool do sada nikada nije nadoknadio tri gola zaostatka u Europi. Dva puta je u prvoj utakmici nokaut faze poražen sa 0:3 i oba puta je bio korak prekratak pobijedivši u uzvratu na Anfieldu sa 2:0. Prvi put je izgubio 0:3 od PSG-a u polufinalu Kupa kupova 1997. godine, a iduće sezone od Strabourga u 2. kolu Kupa Uefa. Barcelona je pak 38 puta prošla dalje od 42 pokušaja nakon što je dobila prvu utakmicu na svom terenu.

'Imamo veliku prednost, ali ne smijemo se opustiti. Liverpool je momčad koja može natjerati svakoga suparnika da trpi,' kazao je Barcin strateg Ernesto Valverde koji ne može računati na Ousmanea Dembele koji se ozlijedio u susretu protiv Celte iz Viga. Zanimljivo mladi Francuz je u posljednje dvije sezone zbog ozljeda propustio čak 36 utakmica.

'I prošle sezone smo imali tri gola prednosti pa smo nokautirani,' dodao je španjolski stručnjak.

Valverdeova momčad je ove sezone uvjerljivija, a od veljače je gotovo besprijekorna sa 14 pobjeda u 17 utakmica, dva remija i jednim porazom nakon odmaranja ključnih igrača.

U subotu protiv Celte Valverde je odmarao svih 11 igrača koji su započeli prvu utakmicu protiv Liverpoola.

'Imamo prednost što smo već prvaci,' dodao je.

Junak prve utakmice bio je argentinski 'čarobnjak' Lionel Messi koji je zabio dva gola stigavši tako do brojke od 600 pogodaka u dresu katalonskog kluba.

'Imamo vrlo dobar rezultat, ali idemo na vrlo težak stadion. Znamo da nije gotovo,' poručio je Messi koji je zabio 26 gola u 33 utakmice u LP igrane protiv engleskih klubova

Barca i Liverpool imaju po pet europskih naslova, a oba su kluba još po tri puta poražena u finalima.

Barceloni će ovo biti čak 16. nastup u polufinalu Kupa/Lige prvaka, do sada je slavila sedam puta, dok je osam puta ostala bez finala, a u sezoni 1991/92. je kao pobjednik skupine ušla u finale.

Liverpool je do sada 10 puta bio u polufinalu i osam puta je stigao do finala.

VJEROJATNI SASTAVI

LIVERPOOL: Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson - Wijnaldum, Fabinho, Henderson - Sturridge, Mane, Origi

BARCELONA: Ter Stegen; Semedo, Pique, Lenglet, Alba - Rakitić, Busquets, Roberto, Vidal - Messi, Suarez