UEFA MORA REAGIRATI

Besmisleno pravilo odlučuje tko ide dalje u Ligi prvaka!

19.03.2015 u 19:09

Bionic
Reading

Nakon što je Arsenal ispao iz Lige prvaka unatoč pobjedi 2:0 u gostima koja je izjednačila ukupni rezultat, Arsene Wenger pozvao je Uefu da ukine pravilo gola u gostima, s čim se slažu i mnogi ljubitelji nogometa…

Pravilo gola u gostima koji vrijedi više od postignutog kod kuće uvela je Uefa još davne 1965. godine, a cilj je bio potaknuti gostujuće momčadi na hrabru igru te izbjegavanje bunkera koji su bili popularni u to vrijeme.

S godinama se ovo pravilo uvriježilo u europskim natjecanjima, kao i u nacionalnim kupovima, ali nogometna igra se promijenila i u današnje vrijeme potreba za nagrađivanjem gola u gostima više ne postoji. Pokazala je to i utakmica osmine finala Lige prvaka između Arsenala i Monaca. Francuzi su dobili 3:1 na Emiratesu, Arsenal 2:0 u Monte Carlu, a s 3:3 i više golova u gostima Subašićeva je ekipa prošla dalje. U ovom susretu baš nikakve logike nema u nagrađivanju golova u gostima, s obzirom da su obje ekipe bile vrlo uspješne izvan svog stadiona.

'To je pravilo zastarjelo i borim se protiv njega već dugo. Pravilo je nastalo šesdesetih kako bi potaknulo ekipe da napadaju izvan svog stadiona. Od tada se nogomet promijenio. Težina gola u gostima danas je prevelika,' kaže nezadovoljni Arsene Wenger.

Osim Arsenala, zahvaljujući istom pravilu ispao je i Chelsea pa je očekivano i engleska javnost stala na stranu ukidanja. Sada je Uefa na potezu. Bilo bi znatno više produžetaka ako se pravilo ukine, ali tako je poštenije...