BORBA PROTIV RASIZMA

Bayernov branič želi da se kleči na utakmicama Lige prvaka; hoće li ga podržati suigrači i ostali klubovi te kako će reagirati u Uefi?

30.07.2020 u 11:24

Bionic
Reading

Nogometna Liga prvaka nastavlja se ovog kolovoza, a na utakmicama bi mogli vidjeti igrače kako kleče na travnjaku u znak borbe protiv rasizma. Barem je tako najavio Bayernov nogometaš Jerome Boateng

Pojedini sportaši iz cijelog svijeta kleče na sportskim događanjima u znak solidarnosti s pokretom Black Lives Matter koji je dobio zamah nakon što je u SAD-u poslije pretjerane policijske intervencije umro George Floyd.

Prije par tjedana vidjeli smo kako većina igrača Formule 1 kleči uoči VN Austrije, a nešto slično bi mogli gledati i na travnjacima na najvećoj nogometnoj pozornici Ligi prvaka.

Naime, nakon što je pandemija koronavirusa stavljena pod kontrolu vraća se Liga prvaka. Bayern u uzvratu u Münchenu (8. kolovoza) dočekuje Chelsea u sklopu osmine finala, a dvoboj izgleda kao formalnost, jer su Bavarci u prvom susretu slavili 3:0.

No okršaj bi mogao privući veliku pozornost, jer bi pojedini akteri mogli kleknuti prije početka. Vidjet ćemo kako će Uefa reagirati na nešto takvo. Europska nogometna organizacija uključena je u borbu protiv rasizma, ali nikada nije voljela jednostrane intervencije igrača i klubova u vezi stvari koje nemaju veze s nogometom. Zabravo strogo je zabranjivala bilo kakve geste i poruke...

  • +7
Finale Njemačkog kupa 2020.; Bayer Leverkusen - Bayern Munchen Izvor: EPA / Autor: ROBERT MICHAEL / POOL

'Moćno je i važno da s time nastavimo u Ligi prvaka, posebno u finalu, jer će cijeli svijet gledati. Nadam se da će nam se u tome pridružiti i u drugim sportovima koji se još nisu vratili', rekao je branič Jerome Boateng koji je u prošlosti bio žrtva razizma.

'Pričao sam o tome sa suigračima Joshuom Kimmichem i Leonom Goretzkim. Pitali su me kako da to podrže, kao i što mi se dogodilo kad sam bio mlad. Ispričao sam im svoju priču, koja su moja iskustva i zašto je tako bolno slušati takve stvari.'

  • +4
VN Austrije - uoči utrke vozači Formule 1 protiv rasizma Izvor: Profimedia / Autor: JOE KLAMAR / AFP / Profimedia