IPAK USPJEH!

'Barakude' se probudile i osvojile broncu

01.08.2009 u 17:22

Bionic
Reading

Izabranici Ratka Rudića osvojili su brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rimu. Pobjedom nad SAD-om u utakmici za treće mjesto nadvladana je jedna velika frustracija, iskazana u sedam uzastopnih poraza u susretima za 3. mjesto na svjetskim i europskim prvenstvima

Hrvatski vaterpolisti nisu uspjeli obraniti svjetsko zlato iz Melbournea, no u Rimu je ipak osvojena medalja. Nakon slabe igre u polufinalu protiv Srbije, u borbi za treće mjesto protiv jakog SAD-a ostvarena je pobjeda od 8:6 (2:3, 1:1, 2:0, 3:2). To je prva brončana medalja naših vaterpolista na velikim natjecanjima koja je osvojena tek iz osmog pokušaja, jer je prethodnih sedam utakmica za treće mjesto na svjetskim i europskim prvenstvima Hrvatska redovito gubila.

HRVATSKA - SAD 8:6 (2:3, 1:1, 2:0, 3:2)
Rim; Gledatelja 1.000, suci Borrell (Španjolska) i Flahive (Australija)

Hrvatska: Brzica, Burić 1, Bošković 1, Dobud, Buljubašić, Antonijević, Karač, Bušlje 1, Sukno, Barač 2, Hinić 1 , Obradović 2 (1), Pavić.
SAD: Moses, Varellas 1, Alexander 1, Powers 1, Johnson, Beaubien, Azavedo 2, Bailey, Hutten, Smith, Krumpholz 1, Kerr.

Igrač više: Hrvatska 8 (3), SAD 10 (5)
Peterci: Hrvatska 1 (1), SAD 0

Utakmica protiv Amerikanaca za 'barakude' nije dobro započela. Josip Pavić je bio vrlo neuvjerljiv, a suparnici su mu zabijali pogotke kao od šale. Do polovice utakmice vaterpolisti SAD-a bili su uvjerljivi, imali su vodstvo i sve je ukazivalo na još jedan neuspjeh Hrvatske. A onda se nakon gola Samira Baraća u trećoj četvrtini sve okrenulo. Pavić je odjenom probranio, naš napad je počeo zabijati, a obrana u tom dijelu igre nije primila nijedan pogodak. Posljednja četvrtina bila je zapravo rutinirano privođenje posla kraju.

Srbija osvojila naslov

Vaterpolisti Srbije osvojili su naslov prvaka svijeta, nakon što su večeras u finalu SP u Rimu pobijedili Španjolsku boljim izvođenjem peteraca sa 7:6. Nakon produžetaka rezultat je bio neodlučen 7:7 (3:2, 0:0, 1:2, 2:2, 1:1, 0:0)

Bez obzira na neobranjenu svjetsku krunu, osvojeno brončano odličje je priličan uspjeh za hrvatski vaterpolo. Nemojmo zaboraviti da su se od reprezentacije nakon Olimpijskih igara u Pekingu oprostili najiskusniji (Vićan, Đogaš, Vrdoljak, Smodlaka), a da zbog ozljeda Rudić u Rimu nije mogao računati na ozlijeđene i bolesne Jokovića, Markovića i Muslima. Usput, pobjeda nas Amerikancima bila je naša četvrta pobjeda nad istim suparnikom u pet odigranim mečeva. Tek da se zna.