nezahvalna pozicija

[ANKETA] Ovo su glavni kandidati za novog trenera Dinama; no svi se i dalje pitaju zašto je Matjaž Kek odbio ponudu iz Maksimira...

16.07.2020 u 11:04

Bionic
Reading

Matjaž Kek definitivno ne dolazi na mjesto trenera Dinama, odlučio je ostati na klupi slovenske reprezentacije i tako čelnicima 'modrih' zadao nove glavobolje. Naime, na Maksimiru su sve snage bacili na dovođenje Keka, a sad kad je ta akcija neslavno propala pojavili su se kandidati 'iz sjene'

Bila je to burna večer u srijedu na Maksimiru. Iz Slovenije je stigla odbijenica koju nitko od čelnika 'modrih' nije očekivao. Da, Matjaž Kek na kraju je ipak odbio ponudu hrvatskog prvaka, čini se kako ne želi imati posla s braćom Zoranom i Zdravkom Mamićem te je odlučio nastaviti započeti posao na izborničkoj klupi Slovenije.

Malo je reći da su na Maksimiru ostali zatečeni tom odlukom, učinili su sve kako bi pridobili Keka i nikome nije jasno zašto je odbio. Pa na kraju krajeva, ponudili su mu godišnju plaću od 800.000 eura, što je tri puta više nego što sada zarađuje kao izbornik. No, nije u šoldima sve, Matjaž Kek očito je osjetio kako u Dinamu ne bi imao slobodu odlučivanja i djelovanja te je elegantno zaobišao ovu izdašnu ponudu.

I gdje je sada Dinamo? Na početku, tj. tamo gdje je bio u trenutku kad je u jeku pandemije koronavirusa iz Maksimira potjeran Nenad Bjelica. Nesretni Igor Jovićević 'izgorio' je u samo nekoliko tjedana i neslavno morao otići, a kao spasitelj se ukazao Zoran Mamić koji je s pozicije sportskog direktora uskočio na klupu kako bi završio sezonu u kojoj je Bjelica već odavno osigurao naslov prvaka.

Vremena za pronalazak novog trenera sve je manje, a već su se pojavila neka imena koja - barem prema dosadašnjim iskustvima - dobro kotiraju u Maksimiru. U Dinamu su (čitaj braća Mamić!) odlučili kako trener ne bi trebao biti stranac, preferiraju domaće kadrove, stratege koji dobro poznaju Hrvatski Telekom Prvu ligu, ali i imaju znanja i ambicija za nešto više u europskim natjecanjima.

  • +11
Dinamo - Hajduk (34. kolo HT Prve lige) Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Među onim najzvučnijim imenima 'isplivao' je Igor Bišćan. Bivši kapetan Dinama sjajno plovi trenerskim vodama, dokazao se u Rudešu, pa potom u slovenskoj Olimpiji (uzeo prvenstvo i Kup), a na klupi Rijeke je osvojio Kup. Bišćan je trenutno izbornik hrvatske U-21 reprezentacije, no sigurno je da poziv iz Dinama ne bi odbio.

Najveći konkurent Bišćanu trebao bi biti Goran Tomić, aktualni trener Lokomotive koji se sa svojom momčadi trenutno bori za drugo mjesto na ljestvici Hrvatski Telekom Prve lige i kvalifikacije Lige prvaka! Dinamo i 'lokosi' su 'dva kluba bratska', problema oko njegovog dolaska uopće ne bi bilo... Realno, Tomić je sjajnim radom i zaslužio priliku, ali nije isto voditi Dinamo i Lokomotivu, pitanje je kako bi reagirao pod pritiskom.

Još jedno 'zvučno' ime odjekuje podno tribina Maksimira - Željko Kopić. Sjajno je radio u Slaven Belupu, a sve je naplatio na klupi Hajduka. Na Poljudu je Kopić uspio složiti momčad po svom guštu, 'bili' su igrali dopadljiv i efikasan nogomet i što je najvažnije - imali su rezultat! Na žalost, Kopić je Hajduk napustio kao kolateralna žrtva borbe za prevlast unutar kluba, ali definitivno je kapacitet za trenera Dinama. Uz to je trenutno i 'vojnik kluba', od travnja je šef omladinske škole 'modrih'.

U krugu kandidata je i možda najjače ime u ovom trenutku, Vahid Halilhodžić! Da, Vaha u Dinamu ima nedovršenog posla, bio je tu prije točno deset godina, u sezoni 2010./2011., ali je otišao zbog neslaganja s 'velikim gazdom' Zdravkom Mamićem. Nakon Dinama Halilhodžić je bio izbornik Alžira i Japana te je vodio turski Trabzonspor i francuski Nantes, a od 2019. godine je izbornik Maroka. Najveći problem oko njegovog povratka na Maksimir je važeći ugovor s Marokom, a i upitno je koliko sam Halilhodžić ima volje i želje za ponovnim dolaskom jer bi opet morao surađivati s Mamićima...

  • +15
Nk Rijeka - NK Dinamo; HT Prva liga, 5.7.2020. Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Na listi želja je i Robert Prosinečki. Ali veliki Žuti je trenutno u Turskoj, sa svojim se Kayserisporom bori za ostanak u ligi. Problem? Slobodan bi mogao biti tek ako Kayserispor ispadne, ali u Dinamu jednostavno nemaju vremena čekati rasplet, pregovore s novim trenerom moraju započeti odmah, pa Prosinečki u ovom trenutku - otpada...

U nekim se kombinacijama sramežljivo pojavljuju još neki domaći treneri, prije svih aktualni strateg Istre 1961 Ivan Prelec, te bivši trener Gorice Sergej Jakirović koji trenutno vodi slovenski Maribor i na kraju - Goce Sedloski. Ostavio je Sedloski duboki trag kao igrač u Dinamu, bio je i kapetan 'modrih', a u trenerskoj je karijeri kratko vodio makedonsku reprezentaciju te Turnovo, Vardar, Rigu i Široki Brijeg. Sada je u Dinamu kao nasljednik Igora Jovićevića, ali na klupi B momčadi 'modrih'.

Za kraj, ako u razumnom vremenu ne pronađu odgovarajućeg kandidata, nikoga niti ne bi iznenadilo kad bi Zoran Mamić samo produžio svoj mandat na klupi 'modrih'...

Hrvatska 1. liga

Slaven Belupo-Lokomotiva1:1
Dinamo Zagreb-Hajduk2:3
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb34244676
2.Osijek341711662
3.Lokomotiva34187961
4.Rijeka341771058
5.Hajduk341761157
6.Gorica3412111147
7.Slaven Belupo34981735
8.Varaždin34891733
9.Istra 196134592024
10.Inter Zaprešić34382317

Sljedeće utakmice

17.7.Slaven Belupo-Inter Zaprešić
18.7.Varaždin-Osijek
18.7.Istra 1961-Dinamo Zagreb
19.7.Lokomotiva-Gorica
19.7.Hajduk-Rijeka