OVO SU BILI KRITERIJI

[ANKETA] Iz HNS-a detaljno objasnili zašto su izabrali Dinamo, a ne Hajduk, za juniorsku Ligu prvaka; što Vi mislite tko je više zaslužio?

24.07.2020 u 07:01

Bionic
Reading

Izvršni odbor HNS-a u četvrtak je donio odluku kako će, na prijedlog Natjecateljske komisije, kao predstavnik Hrvatske u Uefinoj Ligi prvaka za mladež biti prijavljena juniorska momčad Dinama

Podsjetimo, juniorsko prvenstvo Hrvatske prekinuto je zbog epidemije koronavirusa početkom ožujka. U trenutku prekida, momčad Hajduka imala je 42 boda u 17 odigranih utakmica (2.47 bodova po utakmici), a momčad Dinama 40 bodova u 16 odigranih utakmica (2.5 bodova po utakmici).

S obzirom na specifičnu situaciju u kojoj nema idealnog rješenja, HNS je tražio dodatno mišljenje Uefe koja je već u ranijoj korespondenciji naglasila potrebu da se mjesta u europskim natjecanjima odrede na temelju 'sportskih rezultata' te da odluke trebaju biti utemeljene na objektivnim, transparentnim kriterijima bez diskriminacije.

U svom odgovoru HNS-u, Uefa je naglasila da nacionalni savezi imaju pravo odabira kriterija dok god zadovoljava gore navedena načela te da konačno određivanje mjesta za pravo sudjelovanja u Uefinim klupskim natjecanjima mora biti potvrđeno od relevantnih nadležnih tijela na domaćoj razini, piše na službenoj stranici HNS-a.

Pritom su iz Uefe istaknuli da su druge zemlje koje su bile u sličnim situacijama koristile metodu omjera osvojenih bodova i odigranih kola (koeficijent), navodeći sljedeće primjere:

  1. Francuski nogometni savez za konačan poredak Ligue 1
  2. Velški nogometni savez za konačan poredak Prve lige
  3. Engleski nogometni savez za konačan poredak ženske Premier League
  4. Škotski nogometni savez za konačan poredak Premier League

Pritom vrijedi izdvojiti da je u slučaju engleske Premier lige upravo tom metodom odlučena i titula prvaka koja je dodijeljena Chelseaju, iako je u trenutku prekida više osvojenih bodova imala ekipa Manchester Cityja.

Stoga se i HNS odlučio za istu metodu, po kojoj je najbolji koeficijent osvojenih bodova imala momčad Dinama te će zbog toga biti predstavnik Hrvatske u Uefinoj Ligi prvaka za juniore.

Inače, takva odluka HNS-a izazvala je žestoku reakciju s Poljuda odnosno voditelja Akademije HNK Hajduk 'Luka Kaliterna' Bore Primorca o čemu više čitajte OVDJE.