AUSTRALSKI HRVAT ZA TPORTAL

Andrew Bogut otvorio dušu o NBA tituli, treneru Kerru, Draženu...

29.06.2015 u 13:33

  • +12

Golden State Warriorsi NBA prvaci: u finalu nadigrali Cleveland 4-2

Izvor: Reuters / Autor: Bob Donnan-USA TODAY Sports

Bionic
Reading

Australski Hrvat Andrew Bogut zauvijek će upamtiti 2015. kada se kao član Golden State Warriorsa okitio titulom prvaka NBA. Iako iza sebe ima nekoliko teških ozljeda, zbog kojih posljednjih godina ne igra na razini na kojoj bi želio, u nedavno završenom play-offu bio je jedan od zaslužnijih za povijesni uspjeh kluba iz Kalifornije

U razgovoru za tportal.hr 30-godišnji Bogut, na vrlo dobrom hrvatskom jeziku koji je posljednjih godina popravio slušajući bend Colonia te svog omiljenog pjevača Marka Perkovića Thompsona, dotaknuo se svih aktualnih košarkaških tema.

Andrija (tako ga zovu neki članovi obitelji, op. a.), je li titula prvaka NBA ostvarenje svih vaših snova?
Sto posto je tako! Ponekad tijekom karijere u NBA-u pomislio sam kako nikada neću doći u priliku takvo što osvojiti. Ove se sezone sve savršeno poklopilo.

Kada je u ljeto 2014. trenera Marka Jacksona naslijedio Steve Kerr, kojem je to bio prvi trenerski posao u karijeri, sigurno nitko od vas nije mogao sanjati kako ćete biti baš tako dobri?
Odmah se vidjelo da je Kerr veliki znalac, a ono što je najvažnije nije se bavio tzv. politikom nego je samo želio od nas napraviti pobjednike. Za rookie (početnika) trenera jako je pametan i, iskreno, nisam se nadao kako će biti toliko dobar baš tako brzo.

Iskreno, kada ste vi igrači počeli razmišljati da bi Warriorsi mogli ove sezone, nakon 40 godina, osvojiti titulu NBA?
Igrali smo sjajno cijele sezone i ukupno smo upisali 67 pobjeda. Moram reći kako smo dva-tri puta imali više od 10 pobjeda u nizu i tada sam znao da je to – to! Cijele sezone nismo izgubili više od dvije utakmice u nizu, a to ipak nešto govori. Strašna sezona!

Očito je Steve Kerr tvorac uspjeha ove momčadi, ali ipak dio zasluga ima i bivši trener Mark Jackson?

Ne volim se vraćati u prošlost tako da ne bih govorio o bivšem treneru Warriorsa. Kerr je za mene osobno jedan od najboljih trenera s kojima sam u karijeri radio. Kad malo bolje razmislim tj. sad kad se slegla euforija, ne mogu vjerovati da je on trener početnik.


Očito ste sa Steveom Kerrom uspostavili sjajan odnos na relaciji trener - igrač. Jeste li razgovarali koji put o Toniju Kukoču, njegovim i vašim bivšim suigračem?
Naravno da smo se nekoliko puta sjetili Tonija o kojem Kerr ima iznimno visoko mišljenje. Meni je Toni jedan od uzora i ponosan sam što sam u svojoj rookie sezoni igrao uz njega u Milwaukee Bucksima. Od njega sam puno toga naučio.

Nedavno je Stephen Curry poklonio Biserki Petrović, majci legendarnog Dražena Petrovića, dres u kojem je igrao jednu od utakmica finala NBA protiv Clevelanda. Mogu li se po svojim šuterskim sposobnostima, stilu igre te želji za pobjedom uspoređivati Dražen i Stephen?
Nisam o tome razmišljao, ali ima nešto u tome. Dražen Petrović i meni je bio inspiracija kada sam se počeo baviti košarkom, a svi znamo kakav je dubok trag ostavio u NBA-u. S druge strane Curry je čudo od igrača i za mene osobno najbolji šuter na svijetu. Ako ovako nastavi završit će u društvu najboljih šutera svih vremena gdje se naravno nalazi i Dražen. Oba su posebni igrači i svaka čast na ovoj gesti kada je poslao dres u Zagreb kako bi ga svi posjetitelji vidjeli u muzeju!

U NBA finalu trener Steve Kerr odlučio se završnih nekoliko utakmica igrati s niskom petorkom zbog čega se baš niste naigrali. Kako ste primili tu njegovu odluku?
Naravno da mi nije bilo lako, ali ipak je momčad ispred svega. Posljednje dvije utakmice finala nisam uopće igrao, ali iskreno boli me briga. Osvojili smo titulu NBA, a ja jako dobro znam kako sam do tada odigrao u play-offu te naravno u sezoni. Veliki satisfakcija mi je i izbor u drugu obrambenu petorku lige.

Možete li nam otkriti kako ste proslavili titulu prvaka?
Klasika, nakon što smo se vratili iz Clevelanda u Oaklandu smo svi sudjelovali na šampionskoj paradi i bilo je savršeno. Nakon toga smo svi zajedno otišli proslaviti ovaj povijesni uspjeh u Las Vegas, ali vam o tom provodu ne mogu ništa otkriti, ha-ha. Neka to ostane naša tajna.

Nekoliko teških ozljeda usporile su vam karijeru te su vas koštale nastupa na utakmici NBA All-Star. Osjećate li kako ste, s obzirom na to da ste bili 1. izbor na NBA draftu 2005., trebali igrati na All-Staru?
Ne zamaram se time. Za mene osobno NBA prsten stoput je bolja stvar i uživam u tome.

Recite nam za kraj kada vas možemo očekivati u Hrvatskoj, kod djeda Slavka u Zagrebu ili možda na odmoru u Novalji na otoku Pagu gdje imate apartman. Otac Mišo (rođen u Osijeku) i majka Ankica (rođena u Karlovcu) od malih su vam nogu usadili ljubav prema Lijepoj Našoj?
Još ne znam kad dolazim, ali svakako ću doći na nekoliko dana. Upoznao sam sve ljepote Hrvatske, od Osijeka, preko Zagreba i Plitvica pa do Dubrovnika. Svima govorim kako je Hrvatska lijepa i posebna. Imam dosta gust raspored ovog ljeta i nemam previše vremena za odmor jer igram za Australiju, ali me veseli što ćemo jedan dio priprema provesti upravo u Hrvatskoj nakon čega igramo protiv Litve i Slovenije. Dakle, dolazim sto posto u Hrvatsku ovog ljeta!