EKSKLUZIVNO

Andrej Kramarić objasnio zašto je kritizirao trenera, odlazi li iz Hoffenheima i što bi mogao biti problem protiv Walesa

20.05.2019 u 11:38

Bionic
Reading

Napadač hrvatske nogometne reprezentacije i Hoffenheima Andrej Kramarić iza sebe ima jednu od najuspješnijih sezona. Barem na individualnom planu. Jer u Bundesligi je zabio 17 golova, a pet u Ligi prvaka. Zabijao je i u dresu reprezentacije

U subotu je Andrej Kramarić odigrao posljednje bundesligaške minute ove sezone, a za kraj se počastio prekrasnim golom iz slobodnog udarca, čime je zbroj golova povećao na 17. Šteta je jedino to što je Hoffenheim u toj utakmici, unatoč vodstvu 2:0, izgubio od Mainza 4:2.

>>> Izbornik Zlatko Dalić odlučio s kojim igračima napada Wales nakon šoka protiv Mađarske; jednu važnu odluku čeka cijela nacija

Nedjelju je proveo na putu, a po povratku u Zagreb se, prema dogovoru, i javio. Baš kao što smo i navikli od ovog 27-godišnjeg Zagrepčanina.

'Moram biti zadovoljan i sretan svojim učinkom. Istina, u Rijeci sam imao i bolji učinak, no kada ovako zabijaš u Bundesligi, jednoj od najjačih liga svijeta, pa i Ligi prvaka (op.a., u njoj je Kramarić zabio pet golova), onda samo mogu biti sretan i ponosan', rekao je u uvodu razgovora za tportal Andrej Kramarić, koji je stigao u Zagreb, ali neće se dugo zadržavati jer će s djevojkom na kratki odmor u Tursku.

  • +31
Kvalifikacije za Euro 2020., Mađarska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Naravno, ovi individualni uspjesi ipak su u sjeni tek devetog mjesta Hoffenheima u Bundesligi.

Da, mogu čak reći i da sam pomalo razočaran. Hoffenheim je zaslužio puno više, jer na kraju smo tek deveti, ostali smo bez Europe. Reći ću vam samo jedan podatak, koji je možda prošao nezamijećen. Izgubili smo čak 29 bodova u utakmicama u kojima smo vodili. Naravno, bilo bi iluzorno očekivati da smo ih uspjeli sve sačuvati, ali da smo recimo uzeli 20 bodova i da je bilo više sreće, bili bismo iza Bayerna i Borussije. Trebalo je malo da dođemo jako daleko, a sada smo nigdje. I s tog aspekta, bez obzira na moj privatni učinak, jasno je da sam nezadovoljan.

Leži li u tom problemu ona vaša kritika treneru Julianu Nagelsmannu, koju su prenijeli mediji, a u kojoj ste rekli da 'previše često mijenja sistem usred utakmice i kako igrači nisu roboti, nego ljudi'?

Iskreno, ne bih volio da se više piše o tome. Također, ne skrivam se jer sam to i rekao, ali rekao sam to i treneru. On to zna, svjestan je svojih pogrešaka, tako da nikakve ljutnje nije bilo. Međutim, to je samo jedan od razloga zbog kojih smo gubili bodove. Bilo je nekih unutarnjih, a onda i vanjskih faktora koji su utjecali na rezultate, jer siguran sam da smo kao ekipa mogli više.

Koliko su vam nastupi u Ligi prvaka naštetili? Jer dok ste bili u tom natjecanju, nakon tih utakmica uglavnom su stizali remiji ili porazi?

Tko zna, možda se jesmo nesvjesno više trošili za Ligu prvaka, ali mislim da smo imali dovoljno dobar i širok kadar, tri, četiri zamjene i da se igrači rotiraju u oba natjecanja. Gdje se moglo bolje, teško mi je govoriti, trebala bi se napraviti analiza. Ali baš kao što smo mogli u Bundesligi, tako smo mogli i u LP-u. U pet utakmica smo vodili, a u ni jednoj nismo pobijedili. I kada se sjetim da su svi pisali kako igramo, nakon Manchester Cityja, najbolji nogomet, sve je jasno. Dakle, možda smo mogli uzeti i drugo mjesto u skupini, no, nažalost, bili smo četvrti.

  • +17
Andrej Kramarić, hrvatski reprezentativac i napadač Hoffenheima Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vaš klub nije izborio europska natjecanja. Može li vas to potaknuti na promjenu sredine? Bez obzira što ste produžili ugovor?

Da, ugovor sam produžio nakon Svjetskog prvenstva. Međutim, ja sam sretan i zadovoljan svime u klubu. Jedini problem je što se zove Hoffenheim i onda mnogi nemaju predodžbu o kakvom je klubu riječ. A imamo sve na razini, recimo, Bayerna. Od uvjeta, trening kampa… Osjećam se kao doma, cijene me u klubu, cijene me navijači. Dodatni problem je to što je odšteta visoka, a i moja primanja nisu malena.

Sa 17 pogodaka dijelite treće mjesto među strijelcima Bundeslige. To vas čini ponosnim?

Naravno, zanimljivo je biti u takvom društvu. I zbog toga sam ponosan. Ono što me čini još ponosnijim jest činjenica da sam 70 posto golova postigao kao vezni igrač, što daje dodatnu težinu tom učinku. Naravno, imao sam malo veću slobodu prema naprijed, odnosno nisam imao toliko defenzivnih zadataka, ali kada u gol priliku dolaziš iz drugog plana, kada moraš odraditi i sto ponavljanja, jasno je da je u nekim trenucima koncentracija slabija uslijed energetske potrošnje. Možda sam mogao u nekim situacijama i bolje reagirati, jer bilo je promašaja, no ponavljam, često je to bilo nakon velike energentske potrošnje.

Nagelsmann odlazi iz kluba. Znate li tko će ga zamijeniti?

Dolazi nam, odnosno vraća se u klub Alfred Schreuder. Ove je sezone bio pomoćni trener u Ajaxu. Bio je već kod nas dok je u klubu bio Huub Stevens, potom i kada je momčad preuzeo Naglesmann, ali dobio je poziv iz Ajaxa, a kako je on Nizozemac, jasno da ga je i prihvatio. Sada nam se vraća kao glavni trener, pozna sredinu, poznajemo i mi njega, a vjerujem da će nam prenijeti i dio toga što je radio u Ajaxu.

Sada imate nekoliko dana slobodno i za odmor prije reprezentativnog okupljanja.

Imam nekoliko dana slobodno, ali ne brinite, mi smo svi profesionalci i znamo što nas čeka u lipnju te kako se održati u formi. Bez obzira što nam je klupska sezona gotova, svi smo svjesni onoga što nas još čeka. Bit će teško protiv Walesa, puno je odgovornosti i moramo pobijediti. Kad se sjetim da smo se prošle godine, uoči SP-a, u Osijeku mučili protiv Senegala po vrućini. Samo da sada ne bude tako vruće, sparno; valjda se neće ponoviti takvo vrijeme… Sada moramo biti pravi i odgovoriti na sve izazove.

I za kraj, jer poznajete obje momčadi s obzirom na to da ste igrali u dresu Leicestera protiv Liverpoola i Tottenhama, kakav će biti rasplet finala Lige prvaka?

'Dajem prednost Liverpoolu, cijelu sezonu igrali su na visokom nivou. Zaslužili su taj trofej, posebice zbog načina na koji se rasplelo englesko prvenstvo', zaključio je Andrej Kramarić.