borba za euro 2020.

Izbornik Zlatko Dalić odlučio s kojim igračima napada Wales nakon šoka protiv Mađarske; jednu važnu odluku čeka cijela nacija

20.05.2019 u 10:28

Bionic
Reading

S nestrpljenjem se čekala konferencija za medije Hrvatskog nogometnog saveza, na kojoj je izbornik Zlatko Dalić objavio popis kandidata za utakmicu europskih kvalifikacija za Euro 2020. protiv Walesa, koja se igra u Osijeku u subotu 8. lipnja. Popis od 25 igrača nema velikih iznenađenja, ali zato je najveća nepoznanica tko će biti prvi golman, Kalinić ili Livaković

Osim što je izbornik Zlatko Dalić pripremio popis za kvalifikacijsku utakmicu protiv Walesa, treba reći kako je to ujedno popis za prijateljsku utakmicu protiv Tunisa koja se igra u Varaždinu u utorak 11. lipnja, na kojoj će hrvatski strateg imati priliku isprobati i nekoliko novih igrača.

No nakon pomalo iznenađujućeg poraza Hrvatske na gostovanju u Budimpešti kod Mađarske, jasno je kako Luka Modrić i društvo više nemaju pravo na kiks ako žele zaigrati na Euru 2020. godine.

>>> Za Nikolu Vlašića sezona ne završava dobro: CSKA se u vezi njega oglasio priopćenjem...

No Daliću probleme uoči okupljanja svakako stvaraju ozljede vrlo važnih igrača, prije svih to su Ante Rebić (leđa) i Nikola Vlašić (gležanj), a uz sve to dobro su poznati problemi na obje bekovske pozicije jer još neko vrijeme neće biti Šime Vrsaljka, Josipa Pivarića i Ivana Strinića. Ako tome dodamo kako će Dejan Lovren kasniti na pripreme zbog obveza s Liverpoolom u finalu Lige prvaka (kasnit će i Mateo Kovačić, op.a.), jasno je da na neke stvari izbornik ne može utjecati.

Dodajmo kako su na novom popisu pretpozive dobili Mile Škorić (Osijek), Mijo Caktaš (Hajduk) i Josip Posavec (Hajduk). Nekoliko riječi Dalić je kazao o pozivima Filipu Benkoviću (Celtic) i Dariju Melnjaku (Rizespor):

'Sve smo napravili, obilazili smo igrače puna tri mjeseca. Što se Melnjaka tiče, on je jedini igrač koji ovih šest mjeseci igra standardno i dobro, a razgovarali smo s ljudima u Turskoj koji tamo rade i želimo ga vidjeti. Benković se također oporavio, igrao je dobro i mislim da nam može pomoći. To je način da ojačamo momčad. Nismo te igrače zvali napamet, nego smo ih skautirali, čekirali i gledali te vjerujem da nismo pogriješili', kazao je Dalić, dodavši:

'Što se tiče igrača na pretpozivu, Caktaš i Škorić će u svakom slučaju biti priključeni reprezentaciji nakon utakmice s Walesom, a uoči utakmice s Tunisom. Ovisno o situaciji s vratarima, možda priključimo i Posavca.'

Popis izbornika Zlatka Dalića:

  • Golmani: Lovre Kalinić (Aston Villa), Dominik Livaković (Dinamo), Simon Sluga (Rijeka)
  • Braniči: Domagoj Vida (Bešiktaš), Dejan Lovren (Liverpool), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Borna Barišić (Glasgow Rangers), Duje Ćaleta-Car (Marseille), Karlo Bartolec (Nordsjaelland), Filip Benković (Celtic), Dario Melnjak (Rizespor)
  • Vezni igrači: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Mateo Kovačić (Chelsea), Milan Badelj (Lazio), Marcelo Brozović (Inter), Marko Rog (Sevilla), Mario Pašalić (Atalanta), Filip Bradarić (Cagliari)
  • Napadači: Ivan Perišić (Inter), Andrej Kramarić (Hoffenehim), Ante Rebić (Eintracht), Nikola Vlašić (CSKA Moskva), Josip Brekalo (Wolfsburg), Bruno Petković (Dinamo)

Problem izborniku stvara i mjesto prvog golmana pa se tako očekuje kako bi protiv Walesa mogao istrčati Dominik Livaković iz Dinama, koji brani u životnoj formi, a Lovre Kalinić mogao bi se preseliti na klupu.

'Kalinić se nakon operacije vratio punom treningu i bio je na klupi, ali nije najbolja vijest to da dugo nije branio. Kada dođe ovdje, vidjet ćemo što i kako dalje. Imamo Livakovića i Slugu, koji brane standardno, i ne bojim se pozicije vratara', kratko je rekao Dalić, a očito još nije donio odluku koju čeka cijela nacija. Nakon oproštaja Danijela Subašića traži se 'jedinica' na duže vrijeme...

'Kao što znate, 30. svibnja (četvrtak) je prvi trening te počinje akcija Wales i Tunis. Čeka nas jako, jako zahtjevna utakmica s Walesom, u prvom redu zbog termina, a drugo je to što se igra dosta rano, već u 15 sati. Istina, imamo sitnih problema, ali vjerujem u ekipu i u sve nas jer nemamo puno izbora nakon Mađarske. Veseli me što imamo sedam, osam dana priprema, ali imamo i tih sitnih problema. Pokušat ćemo riješiti probleme s Rebićem i Vlašićem', iskren je bio Dalić.

Uoči vrlo važne utakmice protiv Walesa izbornik Zlatko Dalić imat će tzv. jači trening, na kojem će moći vidjeti u kakvoj su formi igrači koji su bili ozlijeđeni ili u zadnje vrijeme nisu puno igrali, 31. svibnja u Omišu, kada hrvatska reprezentacija gostuje u tom gradu u kojem će obilježiti 100. rođendana NK Omiš.

Kao što je otprije poznato, hrvatska reprezentacija okuplja se 29. svibnja u Splitu te će trenirati sve do spomenute utakmice protiv NK Omiš, nakon čega se sele u Opatiju sve do 7. lipnja.

Za kraj je Dalić kratko rezimirao što igrače očekuje tijekom ovih mini priprema:

'Bio sam i na putovanjima te sam dogovarao s igračima termine kada se tko treba priključiti. Znamo da Lovren i Kovačić igraju finala Lige prvaka, odnosno Europske lige. Brine me to što neki igrači ne igraju u klubovima, što nisu u formi, pogotovo naš zadnji red. Moramo u tih tjedan dana napraviti neke male treninge, a nekima će dobro i doći odmor da dođu spremni na ove pripreme. Jasno je meni da su svi oni već na odmorima, da su ih u klubovima maksimalno iscrpili, ali igrači moraju znati što ih čeka. Protivnik dolazi motiviran, a što se nas tiče, bolje da nam se kiks dogodio prije nego kasnije', kazao je Dalić.

  • +31
Kvalifikacije za Euro 2020., Mađarska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL