ovo je nevjerojatno!

Ako želi u Tokio, mora na amputaciju noge! Košarkaš u invalidskim kolicima ne može na Paraolimpijske igre

01.08.2020 u 11:33

Bionic
Reading

George Bates (26) engleski je sportaš s invaliditetom. Reprezentativac je Velike Britanije u košarci u kolicima, osvojio je zlato na Svjetskom i Europskom prvenstvu, a najveći mu je san bio nastupiti na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine. No, Bates se neočekivano našao u nevjerojatnoj situaciji...

Naime, George Bates (26), iako je za invalidska kolica vezan od svoje 11 godine, ne može konkurirati za nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokiju sljedeće godine jer ne ispunjava sve uvjete! Da dobro ste pročitali...

Problem je u tome što se njegov invaliditet, tj. oduzetost donjih ekstremiteta, ne tretira 'kao dovoljan' da bi se natjecao na Paraolimpijadi!

Očajni George Bates našao se tako u bezizlaznoj situaciji, svoje je muke iznio u javnosti te otkrio kako najozbiljnije razmišlja o drastičnom potezu - spreman je i na to da mu se jedna noga amputira, sve samo kako bi ispunio uvjete za nastup na Paraolimpijadi!

Bates je inače više nego uspješan reprezentativac Velike Britanije u košarci u invalidskim kolicima. Još kao 11-godišnjaku mu je, nakon teškog pada i ozljede na nogometu, dijagnosticiran CRPS (Complex Regional Pain Syndrome), koji mu, osim što mu stvara konstantne bolove, onemogućava hodanje...

Stručno gledano, Kompleksni regionalni bolni sindrom (engl. Complex Regional Pain Syndrome – CRPS) stanje je trajne i često onesposobljavajuće boli, zahvaća jednu regiju i često se javlja nakon traume koja se težinom ne poklapa s razinom boli. CRPS može biti posljedica oštećenja perifernog živčanog sustava, a time utječe na motoriku oboljele osobe. No, u nekim slučajevima liječnici CRPS ne smatraju dovoljnim za proglašavanje stupnja invaliditeta iako je osoba godinama vezana za invalidska kolica.

'Proklet sam jer imam 'pogrešnu vrstu' invaliditeta', kaže Bates, koji se ne miri s činjenicom da njegov hendikep, prema postojećim propisima, nije dovoljno ozbiljan da bi se mogao natjecati na Paraolimpijskim igrama.

Prije tri godine je debitirao kao košarkaš u invalidskim kolicima, osvojio je čak europsko i svjetsko zlato s reprezentacijom Velike Britanije, a trenutno igra za španjolsku košarkašku momčad u invalidskim kolicima MIDEBA Extremadura. I jedan je od najboljih u ovom paraolimpijskom sportu.

No, sada se pojavio nevjerojatan problem, bizaran i tragičan, koji Georgeu Batesu ne dozvoljava nastup na Paraolimpijadi!

Jednostavno je nevjerojatno, ali je istinito! Da bi uopće mogao nastupiti na Paraolimpijadi u Tokiju, a prema trenutnim pravilima, George Bates bi morao amputirati donji dio jedne noge! Da budemo točni, amputacija je strogo propisana i mora biti - ispod potkoljenice! Samo bi u tom slučaju stekao uvjete da se natječe na Paraolimpijadi!

OK, vjerojatno ste još uvijek u šoku. No, Bates će učiniti sve kako bi osjetio duh olimpizma, pa je spreman na sve. Priznao je kako su mu liječnici predlagali amputaciju noge kad je imao 14 ili 15 godina...

'Tada sam odlučio da to neću učiniti, ali da, imao sam tu mogućnost kad sam bio mlađi. Iz sadašnje perspektive, bolje da sam je tada odsjekao!', pričao je za engleske medije ovaj hrabri sportaš u kolicima.

Na žalost, situacija je takva da Bates sada ponovno razmišlja o tako radikalnom potezu - amputaciji!

'Zbog propisa koji me onemogućavaju da se natječem na Paraolimpijskim igrama, možda ću ponovno morati razmisliti o toj teškoj odluci... Ne bih želio da se bilo tko nađe u ovakvoj situaciji', pričao je nesretni George Bates i na kraju zaključio:

'Ne znam, nisam još 100 posto siguran što ću učiniti. Znam samo da će to biti velika odluka o kojoj moram jako dobro razmisliti jer želim se natjecati na Paraolimpijadi u Tokiju 2021. godine...'