Igra koja spaja ljude

5 razloga da počnete igrati tenis!

23.04.2021 u 08:52

Bionic
Reading

Tenis je jedan od onih rekreativnih sportova koji se brzo zavoli, čak i ako nikad u životu niste primili reket u ruke. Evo i zašto!

Gledajući prijenos teniskih mečeva Marina Ćilića ili Rogera Federera na televiziji, mnogi pomisle da je tenis lagan sport. No, svi koji ikada prime reket u ruke shvate kako je tenis mnogo više od pukog prebacivanja loptice preko mreže. To je kraljevski sport u kojem igrači pokazuju svoje tjelesne i taktičke vještine uz nezaobilaznu dozu elegancije.

Svatko tko se samo jednom okušao na teniskom terenu, priznat će da je zauvijek ostao očaran njegovom ljepotom, kompleksnošću i činjenicom da ima velik broj pozitivnih učinaka na ljudski organizam. U nastavku donosimo pet najvažnijih zbog kojih bi tenis vrlo brzo mogao postati vaša nova tjelesna aktivnost.

1. Tenis pokreće sve skupine mišića

Za razliku od mnogih drugih sportova, tenis pokreće cijelo tijelo. Trčanjem i skakanjem se aktivira donji dio tijela, dok se za udaranje loptice koristi gornji dio, osobito ramena i leđa. Tenis zahtjeva mnogo kratkih sprinteva i brzo mijenjanje smjerova, te je stoga odlična aerobna i anaerobna vježba zbog koje srce jače kuca, a kalorije se brže tope. Prema istraživanju Američke Akademije prehrane i dijetetičara, rekreativni tenisači mogu izgubiti između 600 i nevjerojatnih 1320 kalorija tijekom jednog dvosatnog meča, ovisno o tempu igre.

Da tenis ima nevjerojatan učinak na ljudsko zdravlje pokazuje i dugogodišnje istraživanje Sveučilišta Harvard, a koje je ustvrdilo da igranje tenisa tri puta tjedno smanjuje rizik smrti bilo kojeg uzroka za 50 posto, dok je 40-godišnja studija Sveučilišta Johns Hopkins otkrila da tenis smanjuje rizik od srčanih bolesti ili srčanog udara.

2. Odlična „hrana“ za mozak

Udarajući lopticu preko mreže tenisači ne aktiviraju samo tijelo, nego i um. Igranje s različitim protivnicima zahtjeva različitu mentalnu pripremu za svaki meč. Dok trčite po terenu, vi ujedno donosite važne taktičke odluke o tome kako ćete i gdje vratiti lopticu natrag protivniku – lijevo ili desno, slabo ili jako, kratko ili dugo, visoko ili nisko…

Znanstvenici sa Sveučilišta Illinois zaključili su da redoviti treninzi visokog intenziteta poboljšavaju zdravlje mozga, te da tenis pomaže stvarati nove veze među neuronima u mozgu. Osim toga, tenis je sport koji zahtjeva kombinaciju puno faktora: od koordinacije ruke i oka, pa sve do koncentracije i samokontrole.

3. Priprema vas na stvarne životne situacije

Ako se ne prilagodiš protivniku, ne jačaš svoje sposobnosti, ne razvijaš i ne razmišljaš strateški, onda nazaduješ, slabiš, a tvoja igra je sve lošija. No, ovdje ne govorimo samo o tenisu, nego i o stvarnim, životnim događajima – bilo da ste dijete ili poslovan čovjek, tenis vam pomaže da se lakše prilagodite okolini, da razmišljate strateški, da se snađete u nepovoljnim okolnostima, podiže vam samopouzdanje, uči vas kako rješavati neugodne situacije i kako biti timski igrač, prisiljava vas da stvorite disciplinu i budete strpljivi, da kontrolirate stres te naučite gospodski gubiti.

4. Igra koja spaja ljude

Tenis je sport koji potiče na druženje. Naime, pored opreme za tenis, potrebna vam je i još jedna osoba kao protivnik s one strane mreže. Ova igra stvara nova i učvršćuje stara prijateljstva još od malih nogu, a mnoga ta prijateljstva mogu potrajati čitav život. S obzirom na to da je tenis jedan od omiljenih rekreativnih sportova, često se na terenima natječu  bračni parovi i najbolji prijatelji – jedan protiv drugog ili kao tim protiv još jednog para.

5. Zabava za sve generacije igrača

Tenis je zabavan, a opet akcijom napunjen sport za sve dobne skupine. Sudjelovati u „bijelom sportu“ mogu svi, pa čak i cijele obitelji, natječući se pojedinačno ili u parovima. Ono što ga čini jednim od najprivlačnijih rekreativnih aktivnosti današnjice je i spoznaja da za osnovnu opremu ne treba isprazniti novčanik. Sve što vam treba su teniski reketi, loptice, adekvatne tenisice i sportska odjeća, a svi se navedeni elementi mogu pronaći na jednom mjestu – u Hervisu, najvećoj trgovini sportske opreme renomiranih svjetskih proizvođača.

Što čekate? Okušajte se u tenisu čak i ako dosad niste primili reket u ruke. Vrlo brzo ćete naučiti pravila i savladati tehniku, a tijelo i um će vam biti zahvalni.