TEK SU JOJ 32 GODINE

Zovu je Kate Middleton s Himalaje: Njezino je ime Jetsun Pema i kraljica je 'zemlje sretnih ljudi'

16.02.2023 u 06:43

Bionic
Reading

Kraljevinu Butan zovu zemljom sretnih ljudi - u njoj nema beskućnika, a najvažniji politički cilj nacionalna je sreća. Na tronu sjedi 42-godišnji kralj Jigme Khesar Namgyel Wangchuck te je u sretnom braku s deset godina mlađom Jetsun Pema, s kojom ima dvoje djece

Ne biste vjerovali, no postoji jedna država kojoj za kvalitetu života i blagostanje nije potreban nikakav BDP. Riječ je o zemlji u južnoj Aziji, u kojoj je pravo na sreću upisano u njihov ustav, a imaju i ministarstvo sreće. Smještena je visoko na Himalaji, između Kine i Indije, a nema izlaz na more, niti ijedan semafor.

Riječ je o Kraljevini Butan, kojom vlada 42-godišnji kralj Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. On je ujedno najmlađi vladar na svijetu i u sretnom je braku s deset godina mlađom Jetsun Pemom. Svom narodu omogućio je pravo na stanovanje, kao i besplatno zdravstvo, a osigurao se i od najezde turista poprilično rigoroznim i kompliciranim procesima izdavanja vize.

No on nije zvijezda ove naše priče, već njegova lijepa supruga, koju od milja nazivaju Kate Middleton s Himalaje, s kojom ima dvojicu sinova - budućeg kralja Jigmea Namgyela Wangchucka (7) i Jigmea Ugyena Wangchucka (2).

  • +12
Jetsun Pema, kraljica Butana Izvor: Profimedia / Autor: PPE / ddp USA / Profimedia

Iako je kraljica postala udajom, Jetsun Pema plave je krvi. Rođena je u Thimphu, a njezin otac Dhondup Gyaltshen unuk je guvernera Trashiganga, dok joj je majka Aum Sonam Choki porijeklom iz aristokratske obitelji iz Bumthang Pangteyja, jedne od najuglednijih u Butanu. Djed joj je bio polubrat dvjema butanskim kraljicama, a Jetsun i njezin suprug u krvnom su srodstvu.

Jetsun je druga od petero djece, a njezina starija sestra Ashi Yeatso Lhamo udana je za kraljevog brata, princa Gyaltshaba Jigmea Dorjija Wangchucka.

Nakon završene osnovne škole u Butanu kraljica Pema srednju je školu pohađala u Indiji, a potom je upisala Regent's University u Londonu te je diplomirala psihologiju i povijest umjetnosti. Iako se za kralja udala kada je imala 21 godinu, priča govori da ga je upoznala kada je imala tek sedam, a on 17 godina.

Njihovo vjenčanje održano je u listopadu 2011. u tvrđavi, ali i u budističkom hramu, a kraljica Pema nosila je tradicionalnu butansku nošnju izrađenu od sirove svile, nakon čega su medeni mjesec proveli u indijskom Radžastanu.

Kada nije fokusirana na odgoj sinova, kraljica je aktivna u obavljanju svojih dužnosti, ali i kao pokroviteljica raznih udruga te kao predsjednica tamošnjeg Crvenog križa.

S Kate Middleton, s kojom je često uspoređuju, susrela se 2016. tijekom službenog posjeta princa i princeze od Walesa Kraljevini Butan te su odmah shvatile da su slične.

Osim što su obje bile pučanke prije negoli su se udale i postale članice kraljevske obitelji, objema su očevi radili u zrakoplovnoj industriji, a dijele i ljubav prema povijesti umjetnosti, koju su obje studirale.

Uz to su sportski nastrojene, a dijele i besprijekoran modni izričaj.