putovanje kroz vrijeme

Životinjska koža i pantomima: Lovci iz 'Potjere' na jedan dan postali neandertalci

14.11.2023 u 11:33

Bionic
Reading

Televizijski genijalac je do sad nebrojeno puta svoje sugovornike stavljao u najrazličitije situacije i ambijente. U svom najnovijem, hvaljenom dokumentarnom serijalu Robert Knjaz gledatelje nasmijao s lovcima iz popularnog kviza koje je 'vratio' u doba neandertalaca i nagovorio ih da love 'obroke', a ne suparnike u kvizu

'Neandertalci su vrlo intrigantna tema. Uvijek ih vidimo kao nekakve grube sirovine, a ja mislim da su oni bili nježne duše i željela bih to malo više istražiti, baciti se u njihovu grubu kožu i vidjeti kako je to kad malo izađeš iz komfora ovih naših razmaženih modernih života, otkrila je Morana Zibar, a donosi Hrt.hr.

'Od nas troje, mislim da sam najveći neandertalac ja, našalila se lovkinja. 'Mislim da sam neandertalac više po fizičkom izgledu nego po karakternim osobinama', rekao je Mladen Vukorepa.

Lovci su među ostalim naučili kako je 1899. godine 'zagorskim cugom' u Krapinu stigao Dragutin Gorjanović Kramberger, koji će pronaći, kako će se kasnije pokazati, najznačajniju zbirku fosilnih kostiju neandertalaca - na svijetu, naučili su i da su neandertalci hodali uspravno, imali veći nos jer su bili aktivniji. Okušali su se i u paljenju vatre na primitivni način, u guljenju krastavaca primitivnim alatima koje su sami izradili, a imali su i još jedan izazov - lov.

  • +11
Knjazilište Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album