DANSKA KRALJEVSKA OBITELJ

Zgodni danski prinčevi svojim su postupcima jasno dali do znanja da obitelj može računati na njih

11.08.2021 u 07:40

Bionic
Reading

Odrasli su pred očima Danaca, naroda kojim njihovi preci vladaju stoljećima. Danas su Nikolai i Felix već na pragu da i sami odlučuju što je najbolje za njih, ali i njihovu zemlju, nikada ne zaboravljajući odakle su potekli. Iako nikada neće zasjesti na danski tron, budući da su tek sedmi, odnosno osmi u redu za naslijeđe istog, jedni su od poznatijih članova ove kraljevske obitelji

Nedavno su dvojica braće stala pored bake, kraljice Margarete II, koja na danskom tronu sjedi od 1972. godine, i nasmijani pozirali okupljenim fotografima. Ova fotografija zapravo je prepuna simbolike, u ovoj prosperitetnoj monarhiji u kojoj obitelj uvijek i zauvijek mora ostati ujedinjena, bez obzira na prepreke na koje putem naiđu.

A koliko su im obitelj, ali i zemlja važni, prinčevi Nikolai (21) i Felix (19) nikada nisu krili i tako će, tvrde, ostati i u budućnosti, mada će ih putevi odvesti daleko od doma.

Naime, 21-godišnji Nikolai ove jeseni seli u Pariz, gdje će nastaviti svoje školovanje na Paris Business School, nakon što je završio Business School u Copenhagenu.

Zanimljivo je da je prvotno trebao taj semestar odslušati u Hong Kongu, odakle je rodom njegova majka, grofica Alexandra od Frederiksborga, no pandemija koronavirusa poremetila je i njihove planove. A budući da je cijela obitelj bila iznimno naklonjena Francuskoj, te su i Nikolai i Felix često boravili u toj zemlji, Pariz je bio logičan izbor.

  • +8
Danski prinčevi Nikolai i Felix Izvor: Profimedia / Autor: Hanne Juul/Aller/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Naime, većinu svog ljetnog odmora Nikolai je provodio u dvorcu Cayx u francuskom Lotu, koji je bio posebno omiljen njegovom djedu Henriju de Labordeu de Monpezatu. Svemu u prilog ide i to što njegov otac, princ Joachim, sa svojom drugom suprugom, princezom Marie i djecom, princom Henrikom i princezom Athenom, od ljeta 2019. živi u Parizu, gdje je ataše obrane u danskoj ambasadi.

No, ne čeka novi život samo Nikolaija, već i njegovog dvije godine mlađeg brata Felixa, koji je prije ljeta završio prvi dio svog školovanja.

‘Još uvijek se jasno sjećam njegove ruke u svojoj kada sam ga prije 13 godina prvi puta odveo u školu. Kako vrijeme leti, jer on je sada već student’, pohvalio se princ Joachim u lipnju na velikoj proslavi povodom završetka prvog dijela njegovog školovanja. Tada su uz Felixa zajedno stajali roditelji, princ Joachim i grofica Alexandra, iako su razvedeni još od 2005. godine. Naravno, takvo što nije moglo proći bez njegovo brata, koji nije krio ponos što će njegov mlađi brat započeti već ovog rujna svoje vojno školovanje u Slagelse Officer School.

Inače, riječ je o tradiciji koje se u načelu pridržavaju svi sinovi danske kraljevske obitelji, iako je Nikolai od svog vojnog školovanja odustao nakon samo dva mjeseca.

To zapravo i ne treba čuditi, budući da je Nikolai cijelo vrijeme pokazivao drugačije afinitete, koji su vezani uz modu. Još je u lipnju 2018. Nikolai, zahvaljujući svom lijepom licu i visini od 184 centimetra, dobio svoje prve modne angažmane te je nosio prvu reviju i to za Dior Homme. Koliko se svidio čelnicima te slavne modne kuće govori i da je od tada njihov omiljeni model - bio je zaštitno lice kampanje iz 2019. godine, a nosio je revije i tri godine za redom, od 2019. do 2021. Nosio je i modele Burberryja u Londonu.

Danas je član danske modne agencije Scoop Models i jedan od njihovih najtraženijih manekena, no, odavno je jasno dao do znanja da to nije ono čime se želi baviti u svojoj budućnosti.

‘To vidim samo kao trenutni posao koji će mi pomoći u daljnjem životu’, rekao je za danske medije, u kojima je često, posebice zbog svog ljubavnog života, koji je posebno zanimljiv mlađoj populaciji u Danskoj, koja ne krije očaranost lijepim princem.

Na njihovu radost, nakon tri godine veze s Benedikte Thoustrup, koju je upoznao u školi i s kojom je neko vrijeme živio, princ Nikolai ponovno je sam.