svestrana umjetnica

Zaljubljena u poeziju: Ornela Vištica svojim stihovima uljepšava svakodnevicu

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Malo je poznato da je uz glumu - poezija velika ljubav naše glumice. To joj je, rekla je, radni predah od slojevitih uloga i to je najbolji način za opuštanje. Recitirajući stihove Vesne Parun u najmlađim danima je zaradila svoje prve novce. Mnogima je uljepšala dan poezijom iz 'svog pera'

'Sunce u travi. Davno, naučili smo voljeti, voljeti igru sunca, sunce u travi, polja osmijeha, osmijeh na poljima. Davno, naučili smo voljeti. Skromne ruke i malene želje. Davno, naučili smo voljeti. Velike sitnice i nevažne stvari. Davno, naučili smo voljeti. Prašnjavi koš na starom igralištu, smreku u prolazu. Davno, naučili smo voljeti. Lomljive lančiće od cvijeća i pjesmice voli me - ne voli me. Davno, naučili smo voljeti iskrenost u trenutku i trenutak iskrenosti. Učila su nas tako. Djetinjstva naša', napisala je Ornela Vištica.

'Ja sam osoba koja je pjesnik. Ja tako volim reći. Pjesnikinja. Odrastajući u poslijeratnom vremenu u Mostaru, iako ne volim o tome pričati, bila sam veoma svjesna situacije koja se tih godina događala na ovim prostorima. I moj bijeg je bila, zapravo, poezija, kao dijete sam obožavala čitati i pisati poeziju. Često sam imala inspiraciju i voljela ljudima govoriti poeziju. I dan-danas volim govoriti poeziju, ali zbog tempa posla kojim se bavim ne stignem joj se toliko posvetiti. Poezija zahtijeva mir, tišinu i jednu posve drugu energiju. Tako da kada nađem trenutak mira i tišine, onda se apsolutno volim vratiti poeziji', ranije je ispričala glumica za Azru.

  • +6
  • +3

Ornela Vištica

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Dodala je kako najviše voli čitati Mešu Selimovića, Ivu Andrića i Miroslava Krležu. Njihove knjige i djela su nešto što je, rekla je, prati svakog dana i nešto čemu se voli iznova vratiti. 'Mislim da su bili genijalci, izrazito pametni pisci i svi oni koji nisu čitali, trebali bi pročitati njihova djela, iako ne vjerujem da ima takvih. Oni su, uistinu, velikani ovih prostora i ja sam im izuzetno zahvalna za sve što su ostavili iza sebe, čemu nas uče, jer njihova pisana riječ, savršen osjećaj za čovjeka i situaciju za trenutak, u njihovim rečenicama postaje živa. Što se tiče pjesnika, ima ih mnogo. Moram naglasiti da dosta volim ljubavnu poeziju, ali mi je teško izdvojiti bilo kojeg pjesnika', izjavila je Ornela.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!