TKO JE KLARA?

Vozila je auto u kojem je poginuo Dražen Petrović, a onda se udala za nogometaša i doživjela dvije tragedije

07.06.2023 u 06:08

Bionic
Reading

Prošlo je 30 godina od pogibije jednog od najboljih europskih košarkaša svih vremena. Dogodilo se to 7. lipnja 1993. godine u Njemačkoj, a Hrvatska i svijet su zanijemjeli od šoka. Svijeće su obasjavale svaki dom u čast sportskog genijalca, a i dandanas je teško vjerovati da Dražena više nema

Prije 30 godina, tog kobnog predvečerja 7. lipnja, za upravljačem crvenog Golfa u kojem je život izgubio Dražen Petrovićem bila je njegova tadašnja djevojka Klara Szalantzy, manekenka i košarkašica, a s njima se vozila i njezina prijateljica Hilal Edebal, košarkašica Sveučilišta Niagara.

Za treću osobu u prometnoj nesreći u kojoj je Dražen poginuo saznalo se tek kad se Hilal počela prisjećati onoga što joj se izbrisalo zbog amnezije.

>> Aco Petrović o bratu Draženu i njegovoj ostavštini: Te dvije izjave sve vam govore!

'Zašto je Petrović, čovjek takvog statusa i bogatstva, morao putovati iz Njemačke za Zagreb baš automobilom, ne avionom? Zašto sam ja morala baš tada biti u Njemačkoj umjesto u SAD-u, gdje sam studirala i igrala košarku? Zašto sam morala izgubiti karijeru, a Dražen život, dok je vozačica uskoro mogla nastaviti svoju košarkašku i karijeru modela? Na koncu, je li Dražen prošao bolje od mene? Odnosno, bi li za mene bilo bolje da nisam preživjela? Jednostavno, to je nepravedno. Sve je bilo savršeno u mom životu do tog dana i fatalne nesreće', pitanja su to koja si svakodnevno postavlja Hilal, a koja je 2011. godine prvi put govorila o teškoj nesreći za New York Daily News.

Tog kobnog dana Dražen je doputovao avionom iz Wroclawa u Frankfurt, a dočekala je njegova tadašnja djevojka Klara. Hrvatska je dan prije igrala utakmicu protiv Slovenije i plan je bio da se avionom vrate u Zagreb. Dražen se predomislio u posljednji trenutak i odlučio ići automobilom. U zračnu luku u Frankfurtu po njega je došla Klara u društvu prijateljice Hilal i njezinim su automobilom krenuli u München. Dražen je imao čekiranu kartu iz Frankfurta za Zagreb i čekali su ga na ukrcaju do posljednjeg trenutka tadašnji izbornik Mirko Novosel i suigrači.

Klara je upravljala crvenim Golfom dok je Dražen spavao na prednjem sjedištu, a Hilal je sjedila na stražnjem sjedištu.

U vezi s Draženom Klara je bila tek nekoliko mjeseci. Rođena je 1970. godine u Rumunjskoj, a prije no što su započeli vezu navodno je bila njegova velika obožavateljica te je nastojala stupiti u kontakt s njim preko njegovog menadžera. Kad je došla na jednu od njegovih utakmica, uspjela ga je upoznati i par se brzo zbližio.

  • +3
Klara Szalantzy Bierhoff Izvor: EPA / Autor: Bernd Weissbrod

'Klara i njena prijateljica zvale su tajnicu glavnog menadžera Netsa Willisa Reeda da im da Draženov broj telefona. Tajnica je to odbila, ali je proslijedila Draženu njihov broj. U takvim slučajevima on je običavao ostaviti ulaznice za utakmicu i diskretno vidjeti o kome je riječ. Gledali smo tko će u dvorani popuniti mjesta u sedmom redu i ugledali curu prosječna izgleda, ali i jednu zbog koje muškarcu i iz daljine odmah sijevaju oči. Otišli su na večeru, a ostalo je povijest', rekao je o tome Draženov prijatelj Mario Miočić.

Prema policijskom izvješću, nakon nesreće Klara je provela tjedan dana u bolnici. Tri godine poslije Draženove smrti upoznala je legendarnog njemačkog nogometaša Olivera Bierhoffa, za kojeg se udala 2001. godine. Dobili su kćer 2007. godine, a 2010. izgubila je dijete u osmom mjesecu trudnoće. Iste godine doživjela je još jednu tragediju jer je preminuo njezin brat Ladislav. O prometnoj nesreći, u kojoj je nedaleko od njemačkog grada Ingolstadta poginuo Dražen, nikad nije govorila. Nema je na društvenim mrežama i o njezinom se životu malo zna.

Kako kaže Hilal, Klara je tada proživljavala emotivni pakao. Dobivala je prijetnje smrću od Draženovih obožavatelja, no prema njoj, upravo je ona najveći krivac za sve što se dogodilo. Na dijelu autoceste, na kojem je većina vozača vozila sporije, Klara je naglo ubrzala. Zbog velike brzine nije uspjela na vrijeme zaobići šleper koji je stajao nasred ceste i zabila se direktno u njega.

'Klara je jako voljela Dražena i željela se udati za njega. Sigurno ga nije željela ubiti, kako neki govore… I upropastiti mi život', rekla je Turkinja. U magli su joj trenuci u kojima ju je Klara posjećivala, ali zbog amnezije nije sigurna jesu li ikada razgovarale o nesreći. Kasnije su se vidjele nekoliko puta, a onda je, objasnila je, nestala iz njezinog života.