PREDSTAVILA NOVU KNJIGU

Vjekoslava Huljić: 'Ja držim 'četiri kantuna' u domu, a Tonči na svojim leđima drži cijeli svijet'

16.05.2019 u 13:15

Bionic
Reading

Naša najproduktivnija autorica uglazbljenih stihova i omiljena, nagrađivana dječja autorica predstavila je svoju 11. knjigu. Samozatajna Splićanka, Vjekoslava Huljić za tportal je otkrila poneki detalj iz svog najnovijeg uratka 'Moje ljeto s Picassom', što je inspirira za knjige, a što za tekstove pjesama, te suprugovoj 'pomoći' u kući i svojoj djeci Hani i Ivanu

Na svojoj zagrebačkoj promociji u knjižari Znanje, uvijek zanimljiva i pristupačna sugovornica otkrila je da je njezin novi roman nastajao dva ili tri mjeseca s tim da je nije pisala svaki dan jer je, kaže, imala obaveze oko pisanja nečeg drugog. 'Moje ljeto s Picassom' priča je o 14-godišnjoj djevojčici Suzi i njezinim ljetnim dogodovštinama. Suzi teško podnosi činjenicu da ima polubrata, proživljava otmicu i veseli se rođenju svoje sestrice. Knjiga završava hepi endom kao i njezine dosadašnje, otkrila je.

U posljednjem romanu je sestre je nazvala po svojim sestrama Suzani i Brankici, dok Vjekoslavinog supruga, hitmejkera Tončija Huljića možemo prepoznati u liku hipi djeda.

Vjekoslava Huljić tri desetljeća svakodnevno uspješno balansira između karijere i doma, ali vremena za sve svoje afinitete ima premalo. Osim brojnih hitova koje je napisala u zadnje vrijeme za brojne domaće izvođače je i rad na mjuziklu 'Žuta minuta' čija je premijera bila prije nekoliko dana.

'Htjela bih imati talent za zadržati vrijeme na svojoj strani. Da malo sporije teče da sve stignem napisati. Sreća da je to moj posao, hobi, moja ljubav i strast tako da kad me pitaju što radim kad imam slobodnog vremena, kažem - pišem', napominje majka glazbenika Ivana i Hane, supruga poznatog tvorca hitova. On je, priznaje kroz smijeh, tipičan Dalmatinac. Dok ona drži 'četiri kantuna' u njihovom domu, Tonči na svojim leđima, kaže Vjekoslava, drži cijeli svijet da ne padne na njega i obitelj te im čuva leđa.

Kad priča o svojoj djeci, govori s puno emocija. Zanimalo nas je kakvi su oni u pisanju.

'Mama i tata su im ostavili genski crtež kojeg oni sad sami popunjavaju. Mislim da su talentirani i obrazovani. Mi nismo nastojali da oni budu glazbenici. Dali smo im glazbebno obrazovanje, Hana je magistar kompozicije, a Ivan je odličan pravnik kojem je nekako prevladala ljubav prema glazbi. Jedan i drugi lijepo skladaju, pišu i tekstove. Valjda smo svi povukli na tu neku kreativnu stranu. Koliko gdo mi hjteli da se bave s nečim drugim, oni su ustrajali da se bave glazbom i kad je tako, mi smo tu ako nas trebaju', poručila je. Kad su bili mali pročitala im je sve što su imali u kući.

'Kako odmalena izmišljam priče tako sam im čitala i svoje priče. Kad sam ih skupila dovoljno, objavila sam ih. Tako da su oni odrastali uz moje bajke koje sam kasnije ukoričila. Onda kad su bili malo stariji napisala sam pustolovne romane koji bi njima mogli biti zanimljivi, a kad su postali tinejdžeri pisala sam o tim problemima. Hana i Ivan su moja velika inspiracija i prvi čitatelji', rekla je spisateljica koja je u nekadašnjoj državi čak dvaput nagrađena kao najbolji dječji književnik.

Progovorila je i na temu inspiracija kod pisanja.

'Kod pjesama prvo čujem glazbu i onaj prvi impuls od kojeg dobijem emociju, od njega krećem. Emiocija mi stvara ideju. Kod pisanja knjiga sam apsolutno svoj vladar koji pokreće radnju i privodi je kraju. Mislim da mi je sve dohvatljivo, sve mi je moguće i radim onako kako hoću, mogu izmišljati do mile volje', iskrena je. Osim toga voli i izmišljati svoje zanimljive, nove riječi poput 'jutrookli' (za što su je nadahnule Tončijeve plave oči), 'stidak', 'šumotvorine' i slično.

'Kod pisanja tekstova volim metafore i reći nešto kako nitko drugi još nije rekao', pojasnila je. Nerijetko joj se zna dogoditi da piše po noći, a poneke dobre ideje joj na pamet padaju usred kuhanja. Osim fikcije u svoje romane unosi i poneke anegdote, događaje, osobine ljudi iz okruženja ili neznance.

U svojoj ladici skriva dva nova naslova. Završila je roman koji je govori o položaju srednjeg djeteta u obitelji te je u njega, otkrila je, uplela elemente fantastike.

'Pišem i šestu knjigu iz ove edicije. U njoj sam povezala pojavu iseljavanja velikog broja Hrvata u Europu s pričom o djevojčici migrantici iz Sirije. Zapravo sam se u toj knjizi pitala koliko smo i mi sami migranti', poručila je Vjekoslava koja je napisala preko 600-tinjak pjesama za pjevačke zvijezde poput Doris Dragović, Jole, Magazina, Minee, Petra Graše, Jelene Rozge, Danijele Martinović.

MOJE LJETO S PICASSOM

[VIDEO] Iznenadila mnoge: Vjekoslava Huljić predstavila novu knjigu pa pozirala s majkom i sestrama

Pogledaj galeriju