evergreeni hrvatske glazbe

[VIDEO] Pitali smo poznate da nam otkriju koja pjesma Olivera Dragojevića budi u njima najdraže uspomene: 'Kroz stihove je pričao priču. To se ne može naučiti'

29.07.2021 u 13:02

Bionic
Reading

Njegove skladbe nisu se samo slušale, one su se naprosto - živjele. Mnogi su se uz njih voljeli, ostavljali, zaboravljali na stare ljubavi i otvarali srca za neke nove. Gotovo da nema osobe koju nije dotakla bar jedna pjesma tog glazbenog velikana. Na trogodišnjicu njegovog odlaska neki naši poznati ispričali su nam koja ih je pjesma iz Oliverovog bogatog glazbenog opusa najviše dotaknula

Oliver Dragojević svojom je glazbom obilježio generacije i mlađih i starijih, a razlog zašto su njegove skladbe uspjele doprijeti do svih je taj što su otpjevane s dušom, toplinom i posebnim emocijama koje je uvijek donosio kroz svoje interpretacije bilo na studijskim snimkama ili pak uživo.

'Najdraža pjesma od Olivera mi je 'Vridilo je' Osvojila me na prvo slušanje negdje u srednjoj školi jer za mene savršeno opisuje što je uopće život, zašto smo ovdje i kako se dostojanstveno zahvaliti i biti sretan čak i kada nečemu dođe kraj: poanta je da smo uživali dok je trajalo', ispričala nam je Mia Dimšić.

Izvor: Društvene mreže

'Nocturno' je za mene vrhunac kompozicije izvanserijskog teksta i vrhunske interpretacije. To je za mene možda najljepša ljubavna pjesma svih vremena u povijesti hrvatske glazbe. Oliver je bio najgenijalniji interpreta ovih prostora. Kroz stihove je pričao priču i imao je najjaču 'isporuku teksta'. Svaka pjesma u njegovoj interpretaciji dobacila je do svih ljudi. To se ne može naučiti. Pjevači s velikom dušom poput Olivera utisnu sebe u svaku pjesmu te one postaju besmrtne i za vječnost', poručila je Nina Badrić.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Marko Tolja kaže kako nema neke određene najdraže pjesme te da ima jako puno onih koje su obilježile njegovo odrastanje. 'Teško mi se još pomiriti s činjenicom da ga nema već 3 godine i ogromna mi je čast pjevati njemu i čast, u njegovoj Vela Luci, među njegovim najbližim ljudima. Tu sam već par dana i teško mi je opisati tu količinu ljubavi i poštovanja koliko ovdje ljudi imaju prema Oliveru. Dat ću sve od sebe da ga se prisjetimo na najljepši mogući način koliko god će mi možda biti teško kada se sjetim što smo sve skupa prošli', rekao nam je riječki glazbenik.

Luka Nižetić u kratkom videu snimljenom za tportal je izdvojio dvije pjesme. Rekao je da mu je izabrati najdražu Oliverovu pjesmu bio jako težak zadatak. 'Ali ako baš moram onda ću izabrati dvije. To su 'Što to bješe ljubav', po meni jedna od najljepših ljubavnih pjesama ikad, a u izvedbi Olivera Dragojevića je kraj svijeta, a druga je 'Tristeca', izvedba s Hauserom. Toliko je moćno da se naprosto rasplačem svaki put', priznaje pjevač.

Luka NIžetić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Luka Nižetić
Oliver 'Što to bješe ljubav' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube
Izvor: Društvene mreže

'Jako teško pitanje, sada bih rekla 'Nocturno', pa bih za pet minuta promijenila i tako svakih pet minuta bi odabrala neku drugu. Zato su sve najljepše, jer je u svakoj utkana ljubav, život, more. Oliver nam svaki dan beskrajno fali', izjavila je Jelena Rozga.

Jedan od Oliverovih najbližih suradnika s kojima je naviše volio raditi, osobito zadnjih godina, bio je Ante Gelo, inače glazbeni genijalac, producent glazbeno-umjetničkog projekta 'Trag u beskraju' koji će se u četvrtak navečer održati u Vela Luci povodom Oliverove treće godišnjice smrti. 'Ja volim 'Nocturno' i 'Magdalenu'. Kao glazbeniku te su dvije pjesme svirački atraktivne i zanimljive, tekstovi Jakša Fiamenga i Zdenka Runjića su vrhunski, a mi glazbenici rijetko promjećujemo tekst. Za 'Nocturno' po tom pitanju mogu reći da je remek djelo', smatra Gelo.

Oliver Dragojević - Molitva za Magdalenu (Live) Autor: Youtube

'Nema mi najdraže, svaka je obilježila neko razdoblje mog života, pogotovo Runjićeve. Zadnjih godina omiljena mi je 'Vridilo je'. Dekleva me svakim stihom pogodila u žicu, a Oliver je ovu divnu pjesmu učinio antologijskom', kaže Marijana Batinić.