dirljive snimke i fotografije

[VIDEO/FOTO] Split i Dalmacija voljeli su Đorđa Balaševića: Uz pjesmu i suze opraštaju se od Panonskog mornara

20.02.2021 u 16:45

Bionic
Reading

Nakon mnogih gradova i Split je u subotu popodne na svoj način odao počast velikanu glazbe, Đorđu Balaševiću. Oko 16 sati na Peristilu su se počeli okupljati fanovi novosadskog kantautora i pjesnika koji su putem Facebooka pozvali na oproštaj od njega uz pjevajući nezaboravne Đoletove skladbe

Na prepunom carskom trgu obješen je transparent 'Nikad više Optim(isti)' od vjernih štovatelja glazbe Đorđa Balaševića koji su ga pratili na brojnim koncertima. U spomen na tog velikog umjetnika pale se svijeće, donose plišanci, uz malo tuge malo veselja pjevaju njegove evergreene.

Splićani odali počast Balaševiću pjevajući njegove pjesme na Peristilu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL
  • +21
Splićani odali počast Balaševiću pjevajući njegove pjesme na Peristilu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Podsjetimo, upravo u gradu pod Marjanom svojom kultnom pjesmom 'Panonski mornar' Đorđe Balašević 1979. godine odnio je prvo mjesto na Večeri dalmatinskih šansona koje su danas poznate pod nazivom 'Splitski festival'. Balašević je napisao tekst i glazbu pjesme, a aranžman potpisuje Josip Boček. Splićani su u njegovim svevremenskim skladbama mogli uživati 2015. i 2018. godine u Spaladium Areni.

Na posljednjem koncertu pred Splićanima u ožujku 2018. Balašević se na početku obratio publici riječima: 'Splite, odluči se već jednom, da li si grad, ili si praznik.'

'Nitko nije bio navijač Hajduka kao ja. Pamtim Žungula, Mužinića, Šurjaka, Peruzovića... Gledam kako se pate danas neki kineski Brazilci, ali ne mogu oni imati to srce. Želim opet pun stadion i da opet igraju momci iz Kaštela, Omiša, Makarske...', dotaknuo se i Hajduka na tom nastupu. Tada je izjavio da nije jugonostalgičar, nego jugoplastikonostalgičar. 'Žalio sam za Žungulom, Šurjakom, Delibašićem', priznao je.

Pulska arena večeras u bijelom, ispraćaj i ispred zagrebačke

Zagrepčani pale svijeće i nose cvijeće u Petrićevoj ulici, a na Facebooku se organizira posljednji pozdrav Đorđu Balaševiću. Bit će danas, ispred zagrebačke Arene (ulaz A) u 20 sati.  

Grad Pula odat će počast Balaševiću tako što će na dan ispraćaja u pulskoj Areni puštati Balaševićeve pjesme od 10 do 18 sati. Građani će se moći oprostiti od omiljenog pjevača uz njegove pjesme i, po želji, zapaliti svijeću ili ostaviti simboličnog, plišanog, bijelog zeca. Ulaz u Arenu bit će slobodan. Večeras će pak pulska Arena i veliki rotor u Šijani biti osvijetljeni prigodnom bijelom bojom. 

IMPRESIVNA KARIJERA

Odlazak Panonskog mornara: Ovo su samo neke od pjesama po kojima ćemo pamtiti Đorđa Balaševića

Pogledaj galeriju