ZLOSTAVLJANJE ŽENA

Uzrujana komentarom predsjednika Milanovića, Mirna Zidarić poručuje: 'Budite kao Brad Pitt'

08.02.2021 u 00:16

Bionic
Reading

Regionalna varijanta pokreta #metoo, nazvana NisamTražila, u posljednje je vrijeme potaknula mnoge žene da progovore o seksualnom uznemiravanju koje su doživjele na poslu ili fakultetu. Slučajeve seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja na Sveučilištu u Zagrebu nedavno je komentirao i predsjednik Zoran Milanović, kojemu je Mirna Zidarić putem Instagrama poručila da bi mu mudrije bilo da se suzdržao od komentara

'Netko je rekao u pompoznoj maniri da je to pandemija u Hrvatskoj. To je nepogoda i loša stvar, ali nije pandemija. Ovo je kronična nezarazna bolest. Nešto što te muči i godinama uništava kvalitetu života, nije zarazno, ali treba se stalno boriti s time', rekao Milanović tijekom svog nedavnog posjeta potresom pogođenim područjima, a onda u svom stilu komentirao kakav on problem ima sa spomenutim pokretima.

'Kada o tome zapomažu glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, to baš ne vidim kao nešto čime bih se trebao zanimati. Kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice na Akademiji, to je problem. Jer znamo kako se napreduje u tim sustavima, to su sustavi u kojima se puno radi i malo zarađuje. Nije isto ako je netko razmažena zvijezda pa se nakon 30 godina sjeti nekih stvari nakon što mu je bankovni račun prsnuo kao jodna voda u Sisku ili to radi i govori neka djevojka ili žena koja pokušava probiti put do svoje sretne zvijezde po istim pravilima kao i muškarci, a to ne može jer je nekakav… da ne kažem što, godinama kinji i maltretira', rekao je predsjednik.

Njegov je komentar uzrujao voditeljicu Mirnu Zidarić, koja je na svom Instagramu objavila poduži post u kojem podsjeća da, kako bi se dogodile promjene, valja napraviti prvi i hrabar korak.

'Valja se odmaknuti od kičastog masovnog i ponekad ubojitog folklora. Uvjerili smo se mnogo puta da će kad-tad dio tog kiča past baš na tvoju glavu ma koliko se trudio utapati u masi', poručuje Zidarić pa objašnjava s čim joj je to predsjednik nagazio na žulj.

  • +10
Mirna Zidarić Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Kaže tako Milanović - da što slavne glumice imaju pričati o seksualnom zlostavljanju i ponovno, tako njemu svojstveno - zagadi medijski prostor u ovim našim krajevima već toliko kontaminiran da i ovaj mali tračak optimizma koji je posljednih tjedana otvorio čvrsto začepljene kanalizacijske otvore i prokazao neke moćnike suspektna ponašanja - pokušava relativizirati', obrušila se na predsjednikovu izjavu Zidarić pa stala u obranu prozvanih glumica.

'Baš te slavne glumice iskoristile su svoju svjetsku slavu i lako dostupan pristup javnom prostoru, te ga otvorile svim manje vidljivim, tihim i mirnim, ali jednako, možda i brutalnije zlostavljanim osobama. Hvala im na tome!', kaže Zidarić i poručuje predsjedniku da bi mu mudrije bilo, ako mu već nije drago da se o tome konačno kritički priča, da se suzdržao komentara.

Umjesto toga, kaže Zidarić, on poput viljuškara o kojem priča razgrće i ono malo dobroga što se može jedino zajedničkim snagama i uz veliku dozu hrabrosti promijeniti na bolje za sve nas, ali i za budućnost društva u kojemu seksualno zlostavljanje više uopće neće biti tema jer se nitko neće usuditi i pomisliti na tu vrstu devijacije kao što se zloglasni holivudski predator i ljigavac više nikada nije obratio toliko 'sporno slavnoj i razmaženoj' Gwyenth jer je Brad Pitt čvrsto stao u njezinu obranu.

'Budite kao Brad, ne dopustite nikome da zlostavlja druge, ne opravdavajte ih, ne relativizirajte, ne osuđujte žrtvu, jer tko zna možda sutra upravo vi postanete žrtva', poručuje Zidarić i pita: 'Tko će vas tada braniti?'.