čvrSti stav

Mirna Zidarić progovorila o vrućoj temi zadnjih dana: 'Prešućivanjem, okretanjem glave ili svakim cerekom, i sebe svrstavate u red onih koji su dio te društvene anomalije'

22.01.2021 u 14:37

Bionic
Reading

Danima cijela regija bruji o 25-godišnjoj srpskoj glumici Mileni Radulović koja je prijavila da ju je silovao i seksualno zlostavljao 68-godišnji srpski učitelj glume Miroslav Mika Aleksić, a nakon čega žene diljem regije i Hrvatske, prijavljuju i javno govore o seksualnim napadima i nasilju. HRT-ova sportska novinarka i voditeljica na društvenim je napisala svoje razmišljanje o toj teškoj temi, a svoju objavu je nazvala 'Nakaze'

'Jezivo je ovih dana čitati potresna svjedočanstva zlostavljanih žena, a još je degutantnije zalutati u kaljužu komentara i zato u znak podrške žrtvama pišem svima onima koji čine njihovo okruženje, pišem onima koji na svaki pokušaj ukazivanja na neprihvatljive obrasce ponašanja - uporno odmahuju rukom, cerekaju se, kažu 'što se nerviraš pa on ti je takav, pusti kretena'... E pa neću. Podsjetit ću vas na sve mailove, pozive i sastanke na kojima sam ukazivala koliko izvjesni pojedinac možda zato što je intelektualno podkapacitiran, uskraćen za kulturu profesionalnog ophođenja ili pak obrazovanje - opetovano prelazi granicu i seksualnim aluzijama, lascivnim komentarima duboko zalazi u tuđi privatni prostor koji mu ne pripada', stoji na početku statusa Mirne Zidarić.

  • +3
Mirna Zidarić Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

'Svaki pokušaj ugrožene jedinke olako bi svrstali u kategoriju osobnih razmirica, no to je bilo daleko od toga, jer na devijantno ponašanje iste osobe ukazivali su, u čak tri navrata, kolege iz međunarodnih organizacija, ali reakcija je opet izostala, jer muškarci na poziciji moći kažu 'ma pusti ga, on je takav, on je naš'. Nažalost, mi na poziciji moći nemamo Franku Perković', smatra sportka novinarka.

'Prešućivanjem, okretanjem glave ili svakim cerekom, i sebe svrstavate u red onih koji su dio te društvene anomalije, nastavila je i otkrila da ništa drugačije nije ni na televiziji. 'Obratila mi se za pomoć mlada kolegica, šokirana doživljenim od iste osobe, kontaktirali smo nadređene, ali kažu oni 'nemojte sad dizati galamu, razgovarat ćemo, riješit ćemo to'. I naravno, ništa se nije promijenilo, osim što je djevojka između ostalog i zbog toga odlučila sreću potražiti u drugom i sretnijem radnom okruženju. je li sad konačno došao čas da promjenom ponašanja pružite nedvosmislenu podršku onima kojima neotesanci, prostaci i moralne nakaze pokušavaju narušiti dostojanstvo na koje svi imamo temeljno pravo?', pitala je. Na kraju je naglasila da ne piše to zbog sebe jer 'ima godine, iskustvo i nultu toleranciju za te i takve, ali mnogo je mladih i krhkih duša koje se bez pravovremene reakcije mogu raspasti poput stakla'.