Krajem godine na HRT-u

Unison predstavio 12 imena dokumentarnog serijala 'A Porina za životno djelo dobiva...'

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 07.07.2019 19:56
  • Objavljeno 05.07.2019 u 19:56
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

U ožujku je na inicijativu Unisona - Hrvatskog glazbenog saveza i Hrvatske radiotelevizije, počelo snimanje dokumentarnog serijala 'A Porina za životno djelo dobiva...'. Riječ je o prvih dvanaest dokumentarnih filmova o dobitnicima te najprestižnije glazbene nagrade u zemlji, dakle o životu i djelu nekih od najcjenjenijih hrvatskih glazbenika

Serijal 'A Porina za životno djelo dobiva...' temeljen je na želji da se dokumentiraju životne i umjetničke priče dobitnika Porina za životno djelo, koji su svojim radom ostavili veći ili manji trag na kulturnom tkivu Hrvatske, pa i šire. Širu javnost potrebno je educirati o važnosti rada tih ljudi, o mjestu koje ta imena imaju, jednostavnom filmskom pričom dati im mogućnost da u pedesetak minuta saznaju važne pojedinosti njihova života i rada u 12 epizoda serijala od kojih u svakoj otkrivamo pojedinosti privatnog i profesionalnog života jednog od dobitnika Porina za životno djelo, bilo da je riječ o pojedincu ili ansamblu, stoji u priopćenju.

Cilj serijala je producirati kvalitetan dokumentarni sadržaj koji će široj javnosti osvijestiti važnost rada hrvatskih umjetnika i djela koja su objavili, izvodili, ili pak prenosili publici, obogaćujući tako ukupan kulturni život Hrvatske. Filmovi su i edukativni jer gledatelju osvješćuju važnost rada tih osoba, dokumentirajući jednom i zauvijek te bogate karijere i umjetničke putove. Iz ovih će filmova mlađi naraštaji moći učiti o velikim imenima važnim za razvoj hrvatske glazbe.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Autorski tim čine scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, tonski snimatelj Silvio Mojaš te asistentice redatelja Iva Cikojević i Željka Benčić uz suradnike. Izvršnu produkciju potpisuje Unison Pro. Ovo su umjetnici i ansambli čije živote i priče oslikava prvi dio serijala, u 12 dokumentarnih filmova u trajanju od po 52 minute: Arsen Dedić, Boško Petrović, Dino Dvornik, Dunja Vejzović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M, Miljenko Prohaska, Oliver Dragojević, Ruža Pospiš Baldani, Vice Vukov i Zdenko Runjić.

Emitiranje serijala koji će se snimati u Hrvatskoj i inozemstvu te prikazati mnoge javnosti nepoznate pojedinosti, fotografije i videomaterijale života velikih glazbenika, trebalo bi početi krajem godine na HRT-u, najavljeno je.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!