U DOBI OD 75 GODINA

Umrla glumica Sacheen Littlefeather, indijanska aktivistica koja je u ime Marlona Branda odbila Oscara

03.10.2022 u 09:06

Bionic
Reading

Sacheen Littlefeather, indijanska aktivistica koja je u ime Marlona Branda odbila Oscara za Kuma, umrla je u dobi od 75 godina, objavila je Akademija filmskih umjetnosti u nedjelju

Littlefeather je bolovala od raka dojke. Akademija je objavila njezinu smrt u tvitu u nedjelju navečer.

Hollywood Reporter prenio je izjavu njezinog skrbnika koji kaže da je umrla u nedjelju u podne u svom domu u gradu Novato u sjevernoj Kaliforniji, okružena svojim najmilijima.

Brando je 1973. osvojio Oscara za najboljeg glumca za ulogu u Kumu, ali nije prisustvovao ceremoniji, prosvjedujući u znak podrške pravima američkih domorodaca.

Littlefeather se na događaju pojavila u Brandovo ime.

Odbila je primiti nagradu i održala kratak govor objašnjavajući da je glumčevo odbijanje djelomično posljedica 'tretiranja američkih Indijanaca u filmskoj industriji... i na televiziji, u reprizama filmova.'

Hollywood ju je nakon ceremonije stavio na crnu listu.

U kolovozu je Akademija filmske umjetnosti i znanosti objavila službenu ispriku zbog postupanja prema njoj.

Tijelo koje nadzire dodjelu Oscara opisalo je njezin nastup kao 'snažnu izjavu koja nas nastavlja podsjećati na nužnost poštovanja i važnost ljudskog dostojanstva'.

'Zlostavljanje koje ste pretrpjeli zbog tog nastupa bilo je neopravdano i neopravdano. Emocionalni teret koji ste proživjeli i cijena za vašu vlastitu karijeru u našoj industriji nepopravljivi su. Predugo je hrabrost koju ste pokazali bila nepriznata. Zbog toga nudimo i naše najdublje isprike i naše iskreno divljenje,' rečeno je.