OKVIRNA PODRŠKA BUDUĆEG MONARHA

U potrazi za istinom: Oko kontroverznog intervjua, ali i pokrenute istrage oglasio se i sam princ William

19.11.2020 u 10:41

Bionic
Reading

BBC je pokrenuo istragu o okolnostima kontorverznog intervjua s princezom Dianom u emisiji Panorama iz 1995. godine, a stariji sin pokojne princeze, princ William, okvirno je podržao istragu i nazvao je 'korakom u dobrom smjeru'

'Neovisna istraga korak je u pravom smjeru. Trebala bi koristiti u utvrđivanju istine o akcijama koje su dovele do intervjua za Panoramu i odlukama koje su u to vrijeme donosili na BBC-u', navodi se u izjavi princa Williama za časopis People.

Princ Harry je kao i princ William svjestan kontorverze oko 25 godina starog intervjua, ali njegov glasnogovornik nije odgovorio na upit Peoplea.

BBC je u srijedu objavio da su nakon optužbi o korištenju neetičke taktike za osiguravanje televizijskog nastupa princeze Diane, angažirali bivšeg britanskog suca Vrhovnog suda Johna Dysona da provede neovisnu istragu.

Prošloga je mjeseca Sunday Times objavio da je voditelj Panorame Martin Bashir prije intervjua u studenom 1995. dao izraditi lažne bankovne izvode, a kojima je pokušao uvjeriti Dianinog brata Charlesa Spencera da pomogne u pregovorima oko intervjua s princezom.

Prema pisanju Sunday Timesa, lažni bankovni izvodi trebali su ukazati Spenceru na to kako netko iz njegovog osoblja otkriva podatke o njihovoj obitelji za novčanu naknadu, što je pomoglo osigurati intervju s Dianom.

Spencer je tada uputio oštro pismo šefu BBC-a, optužujući ih za 'nepoštenje', ali zaključak interne istrage provedene 1996. godine bio je da lažni bankovni izvodi nisu nikako utjecali na intervju.

'BBC se mora ispričati za ono što je ovdje važno: nevjerojatno opasno krivotvorenje bankovnih izvoda koji sugeriraju da su Dianini ljudi od najvećeg povjerenja špijunirali za njene nepijatelje', rekao je Spencer za časopis People 3. studenog.

'To me navelo na razgovor s Dianom o tim stvarima, što je dovelo i do sastanka 19. rujna 1995. godine na kojemu sam je upoznao s Bashirom, a potom i do intervjua. BBC je odbijao do sada priznati gore navedeno. Tvrde da Diana nije dovedena u zabludu. Ignorirali su moj upit o tome odnosi li se isprika vezana uz lažne bankovne izvode na one koji su zapravo uvjerili Dianu da se sastane s Bashirom', rekao je Spencer.

Glavni direktor BBC-a Tin Davie izjavio je u srijedu kako su 'odlučni doći do istine o tim događajima te da su stoga naručili neovisnu istragu'.

Princ Charles i princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

'Nekadašnji sudac Vrhovnog suda, Lord Dyson, ugledna je i vrlo cijenjena osoba koja će voditi cjelokupan proces', rekao je Davie.

'Ovo je važna istraga koju ću započeti odmah. Pobrinut ću se da bude temeljita i poštena', navodi u svojoj izjavi Lord Dyson.

BBC je ranije u odgovoru na izvješće Sunday Timesa rekao kako su interni zapisi iz vremena intervjua pokazali da je princeza od Walesa pismeno potvrdila da ti dokumenti nisu igrali nikakvu ulogu u njezinoj odluci o davanju intervjua.

Prošloga tjedna BBC je rekao kako su se ispričali Spenceru te da će provesti veliku neovisnu istragu.

U intervjuu s Bashirom Diana je bila nevjerojatno iskrena i otvoreno je progovorila o svojoj borbi s bulimijom, raspadu braka s princom Charlesom, pritiscima oko vjenčanja s budućim monarhom i odgoju sinova. Nepune dvije godine kasnije, u 36. godini, preminula je u prometnoj nesreći.