nakon 25 GODINA

Pale teške optužbe na račun nacionalne televizije: Novinar iskoristio strahove princeze Diane kako bi dobio ekskluzivan intervju

03.11.2020 u 15:17

Bionic
Reading

Brat preminule britanske princeze Diane optužio je nacionalnu televiziju BBC zbog lažnih bankovnih izvoda za koje je rećeno da su im pomogli u povijesnom intervjuu s njom. U pismu upućenom BBC-ju, Charles Spencer izrazio je bijes zbog 'pukog nepoštenja' te televizijske institucije, a novinara Martina Bashira koji je 1995. godine osigurao senzacionalan intervju s princezom Dianom optužio za 'žuto novinarstvo'

Spencer je također rekao generalnom direktoru BBC-ja, Timu Davieu, da mu je Bashir pokazao krivotvorene bankovne račune koji su navodno - potpuno pogrešno - pokazali da sigurnosne službe plaćaju dva starija dvorjana za podatke o njegovoj sestri, u nadi da će mu takvi podaci osigurati intervju s princezom.

Optužujući BBC da nije prihvatio 'punu težinu situacije', grof zahtijeva da BBC otvori novu istragu o cijelom slučaju. Kaže da korporacija duguje sebi i gledateljima i, što je najvažnije, pokojnoj princezi posthumno izvinjenje za cjelovitu obmanu novinara koji radi za njezin vodeći informativni program.

Bashirov intervju s preminulom britanskom princezom u kojem mu je otkrila da su u njezinom braku s princom Charlesom postojale tri osobe, referirajući se na Camillu Parker Bowles, godine 1995. privukao je 23 milijuna gledatelja te je postao jednim od najvećih intervjua u 20. stoljeću.

  • +2
Princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: Brian Purdy / Alamy / Alamy / Profimedia

No 25 godina nakon što je ogolila svoju dušu pred svijetom pojavilia su se novi navodi prema kojima je medijska kuća BBC dobila priliku za ekskluzivan intervju s princezom Dianom pod lažnim izgovorima.

U svom pismu upućenom 23. listopada britanskoj nacionalnoj televiziji, Spencer je također dodao da svoju sestru nikada ne bi upoznao sa Bashirom da je znao kakve će u budućnosti biti izjave BBC-ja o cjelokupnom slučaju.

'Zauzvrat, on bi ostao samo jedan od tisuća novinara nadajući se da je imao male prilike da je natjera da razgovara s njima, bez realnih izgleda da to učini.' Bashir je također optužen za iskorištavanje princezinih strahova na račun tajne službe koja prisluškuje njezine privatne razgovore kako bi si osigurao ekskluzivan intervju s princezom.

Novinar je prvi put kontaktirao Dianina brata tri mjeseca prije intervjua rekavši da istražuje 'medijsku etiku'. Earl je nastavio dogovarati sastanak između sebe, svoje sestre i Bashira u londonskom stanu svojih prijatelja u rujnu 1995. Vodio je bilješke o raspravi i na kraju upozorio sestru da ne komunicira s Bashirom zbog senzacionalnih optužbi koje je iznosio, ali u to je vrijeme bilo prekasno - i Diana je bila navučena.

BBC je na kraju pokrenuo vlastitu istragu koju je zaključio u travnju 1996. izjavom da su bili u mogućnosti neovisno provjeriti jesu li prikupljeni dokumenti imali izravan ili neizravan utjecaj na osiguravanje intervjua s princezom od Walesa. Spomenutu istragu tada je djelomično nadgledao Tony Hall, tadašnji direktor informativnog programa, koji se u kolovozu ove godine povukao s pozicije generalnog direktora britanske nacionalne televizije.

  • +24
Princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No, ponovni publicitet oko 25. godišnjice intervjua potaknulo je Dianina brata da se opet uhvati u koštac s cjelokupnim slučajem, a u svom obraćanju BBC-ju također je priložio pismo koje je Bashir navodno napisao njegovoj sestri a kojim je pokušao izvršiti dodatan pritisak na nju kako bi se njhov intervju u konačnici ostvario, pozivajući se na potpuno lažne glasne koje su kružile o ljubavnom odnosu dadilje njezine djece Tiggy Legge-Bourke i njezinog supruga.

'Sada službeno tražim od BBC-ja da otvori istragu o ovom pitanju, a nadam se - među mnogim drugim pitanjima koja treba riješiti - da će doći do ključnih i međusobno povezanih pitanja: zašto istraga Tonyja Halla nije tražila istinu od mene?', napisao je Spencer.