LEGENDARNA PJEVAČICA

U 77. godini umrla kraljica soula Aretha Franklin

16.08.2018 u 16:11

Bionic
Reading

Poznata američka pjevačica Aretha Franklin, poznata pod nadimkom Kraljica soula, preminula je u četvrtak u 77. godini života. Iza sebe je ostavila jedno glazbeno poglavlje kojeg je obilježila kao jedna od najutjecajnijih pjevačica svih vremena

Pjevačica je preminula u svom domu u Detroitu, a prenosi Associated Press. Glazbenica, koja se godinama borila s rakom, iza sebe je ostavila četvero djece, sinove 63-godišnjeg Clarencea Franklina, 61-godišnjeg Edwarda Franklina, 54-godišnjeg Teda Whitea Juniora i 48-godišnjeg Kecalfa Cunninghama te tugujuću obitelj i obožavatelje diljem svijeta.

Među bezvremenskim hitovima Arethe Franklin su '(You Make Me Feel Like) A Natural Woman' (1968), 'Day Dreaming' (1972), 'Jump To It' (1982), 'Freeway of Love' (1985) i 'A Rose Is Still A Rose' (1998). Godine 2005. predsjednik George W. Bush odlikovao ju je Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom američkom civilnom nagradom.

Tijekom svoje karijere održala skoro 300 koncerata, a zbog straha od letenja vrlo rijetko ih je održala izvan SAD-a. Jedine zemlje u kojima je nastupila izvan Amerike su Australija, Velika Britanija, Švedska i Francuska. Osvojila je 18 Grammyia, uključujući jedan za životno postignuće.

Aretha je rođena 25. ožujka 1942. godine u Memphisu. Otac joj je bio pastor Baptističke crkve, a majka se bavila pjevanjem i svirala je klavir. S četrnaest godina, četiri godine nakon smrti mejke počela je intenzivno nastupati i prvi album 'Song of Faith' objavila je 1956. godine. Poučavale su je zvijezde gospela kao što su Mahalia Jackson i Clara Ward. Kada je napunila 18 godina ocu je rekla kako se želi odmaknuti od duhovne glazbe i snimati pop pjesme. Krajem 60-ih bila je na vrhuncu slave i pjesme poput 'Respect' i 'Chain of Fools' odmah su postali hitovi, a danas su glazbeni klasici. Slava joj je počela blijediti oko 1975. godine. Zahvaljujući ulozi u filmu 'Braća Blues' ponovo je zaintresirala javnost. Osamdesete su opet bile zlatno vrijeme za ovu divu moćnog glasa. Nizali su se novi hitovi, ali i dueti s Georgeom Michaelom i grupom Eurythmics.

Privatni život bio joj je turbulentan. Dva puta je bila u braku, a prvi put se udala s 19 godina. Theodor Ted White bio je nasilan prema njoj tijekom sedam godina braka. U drugom braku je završila 1978. godine s glumcem Glynnom Turmanom. Kad su se vjenčali postala je pomajka njegovoj djeci iz prijašnjeg braka. Rastali su se 1982. godine.

  • +26
Aretha Franklin Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Godinama se borila s problemima s prekomjernom težinom i alkoholizmom. Mediji su pisali da je pjevačica oboljela od raka, no ona je to sve demantirala. Prije nekoliko godina je pala i slomila rebra te je otkazala sve nastupe. Prošle godine je, kada su se pojavile glasine da boluje od raka gušterače, posljednji put nastupila na fondaciji Eltona John za borbu protiv AIDS-a. Najavila je to kao svoj posljednji nastup u karijeri. Prije toga je pjevala u Philadelphiji u kolovozu. Opisujući nastup njezin prijatelj i novinar Roger Friedman je tada poručio: 'Bila je to čudesna izvedba s obzirom na njezinu iscrpljenost i dehidraciju'.

Bila jedna od značajnih osoba u pokretu za građanska prava što je dokazala svojim prvijencem 'Respect'. Njezina glazba utjecala je na brojne glazbene zvijezde, među kojima su Chaka Khan, Alicia Keys i Mariah Carey.

Izvor: Društvene mreže