tužna vijest

U 82. godini života preminula legendarna pjevačica Elvira Voća

07.07.2023 u 17:30

Bionic
Reading

Pjevačica zabavne glazbe i doajenka Festivala kajkavskih popevki u Krapini (koja je na toj festivalskoj pozornici imala čak 40 nastupa) ostvarila je bogatu profesionalnu karijeru koja je trajala više od pedeset godina

Elvira Voća glazbeni put je započela 1959. godine kada se kao sedamnaestogodišnja učenica srednje kemijsko-tehničke škole, na nagovor svojih kolegica, prijavila za 'Prvi pljesak' i pobijedila. Iste godine osvojila je i prvo mjesto na reviji Večernjeg lista gdje je upoznala mladog pijanista Stjepana Mihaljinca za kojeg se vjenčala 1961. godine. Zajedno su proveli pedeset i tri godine.

Iza njen su brojni nastupi na brojnim festivalima i pjevala na turnejama izvan bivše države. 1963. godine se pojavila u društvu renomiranih imena kao jedina gostujuća pjevačica na talijanskom 'Cantagiru'. Kratki izlet u domovinu kancone donio joj je album sa 'Se mi vuoi' - pjesmu koju je za nju napisao Gianni Ferrio, poznatom po skladbama kao što su 'Parole, parole, parole' i 'Piccolissima serenata', aranžer jedne od vodećih talijanskih diskografskih kuća CGD-a i jedan od dirigenata famoznog sanremskog festivala.

Godine 1964. je nastupila na Opatijskom festivalu u alternaciji sa Stjepanom Jimmyjem Stanićem te je kasnije rado nastupala na festivalima u Splitu i Zagrebu kao i krapinskom Festivalu kajkavske popevke. Prva singl ploča bila je 'Kupi mi malo cvijeća' koju je Jugoton objavio 1966. godine, prvi LP s dvanaest pjesama objavljen je 1974. godine. Osamdesete je započela LP-jem 'Slušala sam srce', a završila s dva albuma internacionalnih hitova Top 10 br.1 i 2.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a među ostalima i odličja Predsjednika Republike Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Elvira Voća Izvor: Pixsell / Autor: Matija Topolovec/PIXSELL