LIJES JE NA ODRU

[FOTO/VIDEO] Povijesna procesija ostat će zapamćena po zabrani za Harryja i Andrewa da odjenu vojne odore, ali i simbolici broja 222

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 14.09.2022 16:34
  • Objavljeno 14.09.2022 u 15:22
Kralj Charles predvodi povorku iza kraljičinog lijesa

Kralj Charles predvodi povorku iza kraljičinog lijesa

Izvor: Profimedia / Autor: Anthony Harvey / Shutterstock Editorial i DW Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na tisuće ljudi poredalo se po ulicama od Buckinghamske do Westminsterske palače kako bi na njezinom posljednjem putovanju, a prije državnog sprovoda u ponedjeljak, odali počast voljenoj kraljici Elizabeti II., čiji će se lijes s tijelom provesti londonskim ulicama u tužnoj procesiji

Po službenim najavama procesija je iz Buckinghamske palače krenula u 15:22 po našem vremenu kada je lijes iz sobe u kojoj je bio izložen postavljen na lafet (okvir i nosač koji podupire cijev topnika, op.a.) Kraljevske konjske artiljerije, te je krenuo na dugu i tužnu vožnju sve do Wesminster Halla, gdje će provesti iduća četiri dana, sve do državnog sprovoda u ponedjeljak. Na kraljičinom lijesu je državna kruna i cvjetni aranžman u kojem su bijele ruže, bijele dalije, bor iz vrtova u Balmoralu, pitospora, lavanda i ružmarin iz vrtova u Windsoru.

U znak počasti svojoj pokojnoj majci, povorku predvodi kralj Charles III., koji je prvi nakon lijesa, a pored njega su princeza Anne, prinčevi Andrew i Edward te njegovi sinovi princ William i princ Harry.

  • +54
  • +51

Procesija iz Buckinghamske palače prema Wesminsterskoj palači

Izvor: Profimedia / Autor: Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia

Automobilom do Westminsterske palače putuju kraljica supruga Camilla, princeza od Walesa, odnosno Kate Middleton, vojvotkinja od Sussexa, Meghan Markle te grofica od Wessexa, Sophie. Povorka će proći kroz Kraljičine vrtove, a potom nastaviti po Whitehallu, Parliament Streetu preko Parliament Squarea i New Palace Yarda. Tijekom povorke svake će minute iz Hyde Parka biti ispaljen po jedan pucanj, dok se s Big Bena čuje zvono isto tako svake minute.

Lijes bi do Wesminster Halla trebao stići u 16 sati, po našem vremenu, nakon čega će biti u dvoranu, najstariju zgradu u parlamentu, do kuda će ga pratiti kralj i ostali članovi kraljevske obitelji predvođeni predsjednicima obaju domova parlamenta, Black Rod i dva najviša kraljičina savjetnika.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot

Kraljičin zatvoreni lijes biti će postavljen na uzdignutoj platformi, ogrnut zastavom te postavljenom kuglom i žezlom na vrhu, te će uz njega danonoćno bdjeti odabrani.

Kao što je i najavljivano, ni ovoga puta prinčevi Harry i Andrew nisu jedini imali vojne odore, već tamna odijela zato što oni nisu radni članovi kraljevske obitelji. Iako je na sprovodu princa Philipa između posvađane braće, Harryja i Williama, stajao bratić, kako bi se izbjegle bilo kakve svađe, ovoga puta ozbiljnih lica, poneseni emocijama, hodaju jedno pored drugoga, a Peter Philips je pored njih. Prate ih kraljičin zet Sir Tim Laurence, vojvoda od Gloucestera te nećak, grof od Snowdowna.

Pored kralja Charlesa III. stoji osoba kojoj najviše vjeruje, njegova sestra princeza Anne, potom princ Andrew i na kraju princ Edward.

Postavlja se pitanje zašto je odabrano baš 14:22, po britanskom vremenu, kada je lijes napustio Buckinghamsku palaču. Prema svemu sudeći riječ je o simbolici ili pak biblijskom značenju. Prema jednom ovo je posveta kralju Georgeu VI., kraljičinom ocu, za kojeg su zvona u Windsoru, nakon njegove smrti, zvonila 56 puta, po jedno za svaku godinu njegova života - od 13:27 do 14:22.

Kada je riječ o biblijskom značenju, kod nekih kršćana broj 222 ima posebno značenje u predstavljanju jedinstva i ljubavi te osobnog odnosa s Bogom, a budući da je kraljica i sama bila vjernica, to neki smatraju razlogom.

Procesija je s par minuta zakašnjenja stigla do Westminsterske palače, a straža je skinula svoje tradicionalne kape, kako bi mogla na ramena dignuti lijes i odnijeti ga unutra gdje već, u počasnoj straži, stoje po redu kraljica supruga Camilla, Kate Middleton, grofica od Wessexa, Sophie i Meghan Markle.

Njih četiri potom su se suptilno primakle svojim supruzima, kralju Charlesu te prinčevima Williamu, Harryju i Edwardu i stale pored njih. Jedini koji je sam ostao stajati je princ Andrew, budući da, baš kao što je i najavljeno, njegova bivša supruga Sarah Ferguson nije pozvana na sprovod. Misu predvodi nadbiskup Canterburyja Justin Welby.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!