PRINCEZA CAROLINE OD MONAKA

Trebala je zasjesti na tron, no rođenjem brata izgubila je sve: Život su joj obilježile stravične tragedije, u kojima je ostala bez majke, ali i voljenog supruga

12.04.2021 u 06:21

Bionic
Reading

Kada je 1982. u automobilskoj nesreći u Monaku život izgubila princeza Grace, njezina starija kći Caroline preko noći se morala prilagoditi novim stvarima, uključujući i preuzimanje svih angažmana koje je imala njezina majka. Princeza Caroline preuzela je ulogu prve dame i to ponajviše zbog svog oca, princa Rainera, kojem se nakon smrti Grace Kelly izmaklo tlo pod nogama, čime je pristala želje Monaka i obitelji staviti ispred onih svojih

Svjetski mediji posljednjih su se tjedana raspisali o sudbini princa Ernsta Augusta od Hanovera, supruga Caroline od Monaka i oca njezine najmlađe kćeri Alexandre. Naime, 67-godišnji Ernst optužen je na deset mjeseci uvjetne kazne u Austriji, a razlog je više nego opravdan budući da je princ od Hanovera fizički nasrtao na policijske dužnosnike, ali i prijetio svojim zaposlenicima.

Zbog svega toga, a i na traženje suda, on će morati pronaći dom u Austriji, ali i odlaziti na psihoterapiju. Kako pišu pojedini mediji, on se pred sudom izjasnio da nije kriv, iako postoje dokazi kako je u srpnju 2020., pod utjecajem alkohola, fizički nasrnuo i ozlijedio policajca, pet dana nakon toga prijetio je policajki da će je lupiti s bejzbol palicom, a onda se zaokružilo u rujnu prijetnjom vlastitim zaposlenicima.

Za Caroline od Monaka to je samo još jedan u nizu životnih udaraca na koji će se morati naviknuti i s kojim će, htjela ili ne, morati naučiti živjeti. Tijekom godina života pod povećalom javnosti, a počevši od najranije dobi kada je izgubila majku u automobilskoj nesreći, princeza Caroline proživljavala je mnoge traume. No, krenimo redom.

Caroline je rođena kao Caroline Louise Marguerite Grimaldi 23. siječnja 1957. u prinčevskoj palači u Monaku kao najstarije dijete Rainera III, princa od Monaka i bivše holivudske glumice Grace Kelly. Sve do 14. ožujka 1958., kada je rođen njezin brat princ Albert, Caroline se smatrala nasljednicom trona Kuće Grimaldijevih, najpoznatije europske kneževske obitelji, a tada je titulu preuzeo on. Osim Alberta, Caroline ima i mlađu sestru, princezu Stephanie, rođenu 1. veljače 1965. godine.

O svojim je mezimicama samo riječi hvale imala i njihova majka, koja je u intervjuu za magazin People 1982. godine, netom prije stravične pogibije, izjavila: ‘Caroline i Stephanie su divne, pametne, zabavne i inteligentne djevojčice. Osim što su odlične učenice, odlične su i sportašice, posebice u skijanju i plivanju. Obje znaju kuhati, šivati, svirati klavir kao i jahati konja, no iznad svega, izrazito su empatične na probleme današnjice.’

No, Caroline je o svemu tome imala drugačiji stav. Dapače, u biografiji svog brata, princa Alberta, ona je priznala kako su majkom smatrali svoju dadilju Maureen Wood, s kojom su bili iznimno bliski do te mjere da joj nisu dopuštali niti da otiđe na godišnji. ‘Bili bi tužni danima, a u većini slučajeva to bi završilo tako da bi ju majka nazvala i rekla da se vrati ranije od predviđenog’, otkrila je Caroline.

Dio djetinjstva provela je kod svoje bake i djeda po majčinoj strani u Americi, a jedno je ljeto uživala i u kampu Oneka. Za vrijeme boravka u Americi, a zbog svoje titule i slavnih roditelja, Caroline je bila povjerena američkoj tajnoj službi koja je brinula za njezinu sigurnost.

Završila je srednju školu s najboljim ocjenama i pohvalnicama, nakon čega je upisala čuveni Sorbonne, gdje je diplomirala filozofiju, psihologiju i biologiju. Tečno priča francuski, engleski, njemački, španjolski i talijanski, a tijekom najmlađih dana pohađala je satove baleta, klavira i flaute.

Njezin svijet se srušio 14. rujna 1982. godine, kada je, samo dan nakon teške prometne nesreće izazvane moždanim udarom, njezina majka Grace Kelly preminula. U trenutku nesreće s njom je bila mlađa Stephanie, koja je, na sreću, prošla bez ikakvih težih ozljeda i posljedica.

Taj događaj u prvi je plan ‘bacio’ samu Caroline, koja je preko noći morala odrasti i preuzeti sve obaveze svoje majke. ‘Nakon Graceine smrti dogodilo se čudo. Princeza Caroline je ušla u majčine cipele i odlično se snašla. Njih su dvije imale isti duh, a način na koji ona obavlja sve zadatke dalo mi je dozu zadovoljstva zbog svega’, izjavio je godinu nakon smrti supruge princ Rainer.

  • +37
Princeza Caroline od Monaka Izvor: EPA / Autor: Villard-Niviere

Nažalost, kako je i sama rekla, sve to vodilo je ka tome da je svoje želje uvijek morala stavljati iza onih obitelji i obaveza koje je slavno prezime nosilo. U to zasigurno spada i njezina udaja kada je imala tek 21 godinu.

Čak 600 uzvanika, među kojima su se našli i majčini prijatelji iz Hollywooda Gregory Peck i Frank Sinatra, bilo je pozvano na njezino raskošno vjenčanje s Philipeom Junotom, održano 28. lipnja 1978.

Sve je izgledalo čarobno i činilo se da će supružnici, baš kao u bajci, živjeti sretno do kraja svog života, no to se nije dogodilo. Par se razveo već 1980. godine, a princeza Caroline o svemu je rekla:

‘Sve se dogodilo prebrzo. Od malena, svi su od mene jedino željeli da se čim prije udam.’ Tada se pričalo kako tom bračnom zajednicom nije bila zadovoljna njezina majka Grace Kelly, no to je bilo sasvim nevažno.

Samo godinu dana nakon majčine smrti, 29. prosinca 1983. princeza Caroline odlučila je još jednom isprobati bračnu sreću kada se udala za 23-godišnjeg Talijana Stefana Casiraghija, sina bogatog biznismena kojeg je upoznala godinu ranije u jednom noćnom klubu u Monte Carlu.

Nakon 15-minutne ceremonije pred matičarom, glasnogovornik palače je izjavio: ‘Sreća se napokon vratila u obitelj koju su u posljednje vrijeme pogađale osobne tragedije.’ Samo vjenčanje najavljeno je tek deset dana prije, a cijela ta navrat-nanos organizacija potaknula je špekulacije da je princeza trudna.

To se na kraju pokazalo istinitim, budući da je Caroline svoje prvo dijete, sina Andrea Alberta Pierra rodila 8. lipnja 1984., dvije godine kasnije rođena je i Charlotte Marie Pomeline, da bi 1987. stigao i posljednji član, sin Pierre Rainer Stefano.

No, sva ta sreća još je jednom naprasno prekinuta preko noći 3. listopada 1990. godine kada je 30-godišnji Stefano Casiraghi izgubio život u stravičnoj nesreći u utrkama glisera. Mlada udovica odlučila se s djecom povući iz javnog života i tračerskog Monaka, zamijenivši ga mirnim životom u francuskom Saint-Remyju.

Obitelj je tamo živjela u iznajmljenoj vili godinama, a tijekom tog boravka njezin je prvi brak, onaj crkveni, i službeno razvrgnut, nakon čega je princeza ponovno došla u interes javnosti.

Naime, nekako u to vrijeme Caroline je započela tajnu vezu s princom Ernstom Augustom od Hanovera, direktnim nasljednikom kralja Đure III, koji je tada još bio u braku s bivšom suprugom s kojom ima dvoje djece. Sve je potvrđeno 1997. kada se multimilijuner razveo od svoje supruge, s kojom je bio 16 godina u braku, i pristao biti princezin ‘stalni pratitelj’.

Par se vjenčao u tajnosti, na civilnoj ceremoniji na njezin 42. rođendan u siječnju 1999. godine, nakon čega je monegaška princeza dobila novu titulu, onu princeze od Hanovera. U lipnju iste godine Caroline je rodila i svoje četvrto dijete, princezu Alexandru.

Ono na što se Caroline nikako nije mogla naviknuti bila je njegova eksplozivna narav, koja je uključivala razbijanje nosa kamermanu s kišobranom, napad na vlasnika noćnog kluba u Keniji, ali i mnoge druge javne ispade. 2009. godine par je odlučio na razdvojeni život, no službeno papire za razvod još uvijek nisu potpisali. O svemu tome, baš kao i općenito o svom privatnom životu, Caroline nerado govori. Ukoliko i mora pričati za medije to su onda izjave o njezinom humanitarnom radu i fondacijama kojima je na čelu.

Zahvaljujući svojoj ljepoti, ali i istančanom smislu za lijepo, što je naslijedila od majke, holivudske glumice Grace Kelly, princeza Caroline je često krasila i modne časopise, a ona je svih ovih godina strastveno podupirala ponajviše francusku modnu kuću Chanel. Ta obostrana ljubav trajala je desetljećima, baš kao i njezino blisko prijateljstvo s njihovim kreativnim direktorom Karlom Lagerfeldom, a njezinim je stopama krenula i njezina kći Charlotte, koja je već postala zaštitno lice Chanela.

Prijateljstvo Caroline i Lagerfelda trajalo je pet desetljeća, od njihovog prvog susreta u 70-im godinama prošlog stoljeća. Bilo je to na snimanju za američki Vogue koje je odrađeno u Lagerfeldovom stanu u Parizu. Od toga dana bili su nerazdvojni, a slavni dizajner u prvom je redu uvijek imao rezervirano mjesto za svoju blisku prijateljicu, koja je uvijek bila od glave do pete odjevena u Chanel.