poplava 1964.

Toni Starešinić objavio spot za 'Savski epilog' s albuma 'Nesreća'

22.05.2020 u 21:31

Bionic
Reading

Potres koji je 22. ožujka protreao Zagreb je samo jedna od strašnih nesreća koja je u povijesti pogodila metropolu. Uz novi spot “Savski epilog”, s prvog solo albuma Tonija Starešinića “Nesreća” prisjećamo se strašne zagrebačke polave koja se dogodila 1964. godine.

Spot sadrži dijelove iz epizode „Velika voda" iz TV serije „Nesreća", u kojem su korišteni kadrovi iz filma „Poplava" Bogdana Žižića (1964).

Redatelj, scenarist i montažer spota je Arsen Oremović, direktor fotografije: Raul Brzić, a producentica je Maja Vukić.

„Spot za Tonijev „Savski epilog" montiran je u vrijeme, ali i pod utjecajem onog prvog vala korone kad se još nije znalo što će i kako će to sve biti, ali još više pod utjecajem potresa koji se dogodio u tim već sasvim dovoljno mračnim trenucima.“, kaže Arsen Oremović napominjući kako zbog koronavirusa nisu mogli snimati nikakve dodatne kadrove, pa je izmontiran isključivo od kadrova iz epizode TV serije „Nesreća" o zagrebačkoj poplavi 1964.

Skladba “Savski epilog”, nastala je pod dojmom scena poplave koje je Arsen selektirao za serijal, prisjeća se autor glazbe Toni Starešinić:

“Ta snaga vode koja nezaustavljivo prodire i guta sve i dok na površini imamo kaos preživljavanja ispod vode je sve kao u nekom usporenom paralelnom svemiru sa nekakvom polugravitacijom. A s obzirom na to da se radi o našoj Savi, htio sam glazbi dati i jedan lokalni moment pa sam preko synthesizera uspio dobiti nešto što podsjeća na zvuk tamburica.”

LP “Nesreća” je bio nominiran za ovogodišnju glazbenu nagradu Porin u kategoriji za najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe), a do sada e objavljen još jedan spot: “Tema vlaka 216”, odnosno za glazbu iz serije o željezničkoj nesreći na Glavnom kolodvoru u Zagrebu 1974.