trumpova izmišljena afera

Ukrajinci:'Nismo našli nikakve dokaze protiv Bidenovog sina'

04.06.2020 u 20:16

Bionic
Reading

Revizijom tisuća starih dokumenata ukrajinski tužitelji nisu pronašli dokaze protiv Huntera Bidena, sina bivšeg potpredsjednika SAD-a i vjerojatnog predsjedničkog kandidata demokrata Joea Bidena, rekao je u četvrtak bivši glavni državni odvjetnik koji je proveo reviziju

Ruslan Rjabošapka bio je prošle godine pod povećalom kao čovjek koji je trebao odlučiti treba li pokrenuti istragu protiv bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena i njegova sina Huntera, u slučaju koji je bio u središtu postupka za opoziv predsjednika Donalda Turmpa.

Predsjednik Volodimir Zelenskij nazvao je Rjabošapku "100 posto svojim čovjekom" u telefonskom razgovoru u srpnju 2019. u kojem je Trump tražio od Zelenskija da istraži Bidena, čovjeka koji će mu biti glavni suparnik na predsjedničkim izborima krajem godine.

Rjabošapka je u listopadu prošle godine objavio da će provesti reviziju starih slučajeva, uključujući onaj povezan s energetskom kompanijom Burismom u kojoj je Hunter Biden bio član izvršnog odbora od 2104. do 2019.

"Od istražitelja sam tražio da posebno pažljivo provjere činjenice o Bidenu. Rekli su mi da nisu našli ništa", rekao je Rjabošapka.

Protiv Trumpa je u predstavničkom domu Kongresa pod kontrolom demokrata proveden postupak opoziva zbog zloporabe ovlasti i ometanje pravde. Oslobodio ga je senat u kojem većinu imaju republikanci.

Nakon što je prošle godine bio upleten u taj postupak, Zelenskij je rekao da su Ukrajinci "umorni" od tog slučaja i da ne želi da se njegovu zemlju uvlači u američku predsjedničku utrku.