KONTROVERZNI STEFAN RAAB

Tko je čovjek koji je otkrio pobjednicu Eurosonga?

03.06.2010 u 11:50

Bionic
Reading

Predstavljamo vam najpoznatije TV lice njemačkog govornog područja koje je ponovno u žiži javnosti nakon što je njegovo otkriće, devetnaestogodišnja Njemica Lena Meyer-Landrut postala pobjednica Eurosonga

Lena se u Oslu uvijek kretala u društvu jednog starijeg muškarca. Inače bi nešto takvo sigurno izazvalo špekulacije tabloida i mogući skandal, no u ovom slučaju radilo se o Stefanu Raabu, čovjeku ujedno superpopularnom i potpuno nepoznatom, ovisno o tome živite li na njemačkom govornom području.

Raab je najpoznatiji njemački TV zabavljač, voditelj emisije TV Total, ali i dugogodišnji obožavatelj Eurosonga, koji je na europskom natjecanju u lakim notama već i osobno nastupao. S pjesmom 'Wadde hadde dudde da', muzičkom parodijom disco hitova sedamdesetih, Raab je 2000. godine došao čak do petog mjesta u konačnom poretku, a Lenina pobjeda je zapravo vrhunac njegove glazbeno-producentske karijere, koja ide paralelno s onom televizijskom.

Ovaj svojevrsni teutonski spoj Tončija Huljića i Ksenije Urličić rođen je 1966. u Kölnu, a službeno je po obrazovanju - mesar. No Stefan Raab se već u mladosti istaknuo svojim maštovitim radijskim i televizijskim džinglovima, što mu je omogućilo da 1993. dođe na male ekrane kao voditelj nekoliko emisija na njemačkom glazbenom kanalu Viva. Raab je već tada izazivao kontroverze svojim često grubim i prizemnim humorom u kojem se nikoga ne štedi, a ponajmanje one koji se ne ustručavaju blamirati pred kamerama, što je formula koju je do savršenstva doveo u svojem showu 'TV Total' na kanalu Pro7.

Od 1999. pa do danas Raab nekoliko večeri u tjednu bespoštedno ismijava njemačke političare, lokalne celebrityje, ali i obične ljude koji se poskliznu na vlastitom jeziku. 'TV Total' je stožerno mjesto svih ostalih Raabovih djelatnosti, a emisija je koncipirana tako da se izmjenjuju njegovi monolozi, skečevi, glazba i manje ili više poznati gosti.

Zbog svojeg beskompromisnog pristupa i benigne neprilagođenosti koja ga uvijek tjera da provocira i ruši apsurdne društvene norme, Stefan Raab je nekoliko puta i završio na sudu, a oglašavali su se i konzervativni političari, optužujući ga za nedostatak dobrog ukusa i takta. Naravno, baš je takav stav temelj Raabove populističke komedije koja se oslanja i na slapstick, a koju kritičari preziru u jednakoj mjeri koliko je obični gledatelji obožavaju.

Hiperaktivni Raab se također bavi pisanjem pjesama, a odlično svira i gitaru, pa se može pohvaliti s nekoliko hitova u kojima uvijek parodira poznate glazbene žanrove. Među njima svakako vrijedi izdvojiti njegovu 12-minutnu odu pušenju trave, pod naslovom 'Wir kiffen', ali i country parodiju 'Maschen-Draht-Zaun', u kojoj pjeva o ogradi od bodljikave žice!

Politički nekorektan, a ponekad i potpuno apsurdan humor vidljiv je i iz najnovijeg glazbenog ukazanja Stefana Raaba i prijatelja s pjesmom 'I want rock', koju je objavio pod imenom Dicks On Fire. Također je producirao nekoliko albuma drugih izvođača te se može pohvaliti da je mnoge od njih doveo do vrha njemačkih glazbenih ljestvica.

Svoju 'vatrenu pimpačnost' Stefan Raab je pokazao i kada je 2001. godine prvi put ušao u ring s Reginom Halmich, njemačkom šampionkom u boksu. Meč se pretvorio u veliki TV spektakl, za koji je Raab trenirao nekoliko tjedana, no na kraju mu je Halmich slomila nos, a sudac je nekoliko puta htio prekinuti okršaj, brinući se za njegovo zdravlje. Revanš je održan šest godina kasnije i opet je pobijedila Regina Halmich, dok je poznati voditelj svaki put postigao odličnu gledanost, kao i pregršt materijala za svoju komediju, pa tako i službeni dokaz da su žene opasnije od muškaraca.

Ovi boksački mečevi su samo jedan primjer njegovih brojnih projekata, a kod nas se svojedobno prikazivao licencni show 'Pobijedi Šolu', koji je osmislio baš Stefan Raab. U originalnoj verziji ovaj zabavljač odmjerava snage s običnim takmičarima, a dosad su prikazana 23 izdanja, u kojima je izgubio tek sedam puta.

Mladu Lenu Meyer-Landrut pak otkrio je zahvaljujući otvorenoj audiciji na kojoj je predsjedao žirijem za izbor njemačkog predstavnika za Eurosong. U međuvremenu je producirao njen prvi album 'My Casette Player', a u euforiji nakon Lenine pobjede, s pjesmom 'Satellite', Stefan Raab je najavio da svojoj štićenici namjerava pomoći da sljedeće godine opet osvoji Eurosong.

Ponekad iritantan, ali uvijek popularan, Stefan Raab je sada u Njemačkoj nacionalni heroj pa ne trebaju iznenaditi ni prijedlozi pojedinih političara, i to baš iz konzervativnog bloka, da mu se dodijeli najviše državno odličje za doprinos kulturi. Nema razloga ne očekivati da će takav prijedlog prvi ismijati nitko drugi nego - Stefan Raab.