VI ZNATE NAJBOLJE

Tko će pobijediti u Masterchefu?

23.11.2012 u 10:40

Bionic
Reading

Masterchef je stigao do deset najboljih stoga smo odlučili priupitati vas što mislite tko ima najviše šanse da zasjedne na sam vrh

Danas već davnih ranojesenskih dana, pratili smo brojne amaterske kuhare u pokušaju da uđu u glavnu konkurenciju. Nakon guste borben, nju je izborilo najboljih 19 koji su krenuli u oštru kulinarsku borbu, izazvavši u gledateljima pojačano lučenje žlijezda slinovnica. Svaki kraj tjedna bio je koban za pokojeg natjecatelja da bi se prošle nedjelje iskristaliziralo deset najboljih.

Iako se posljednjih dana naših deset naj suočava s vrlo oštrim kritikama žirija, mi još više nego prije sanjarimo da se nalazimo u studiju Masterchefa na mjestu Dine, Mate i Radovana. Budući da nam to neće dozvoliti, odlučili smo, uz vašu pomoć, odabrati našeg i vašeg Masterchefa. Pa krenimo…

Ivana Čuljak se do prije nekoliko dana nije pretjerano isticala kuhinjom, već je više pažnje zauzelo njeno prijateljstvo s Markom Mateijem. No u ponedjeljak je bila 'najbolja među lošima', kako je to objasnio žiri, a ti su iznenadni uzleti znali najaviti renesansu tanjura dotičnog uzletača. Hoće li to biti slučaj s Ivanom, vidjet ćemo.

Iako tiha i nenametljiva, Petra Gerić je više puta predstavila pred žiri vrlo primamljive tanjure. No dojma smo da bi trebala dodatno potpaliti vatru pod lonce (samo mora paziti da ne zagore) da ode do kraja.

Kad smo kod kraja, Nikola Lesar je sasvim sigurno jedan od onih koje vidimo u šouu do završne emisije. Najmlađeg finalista odlikuje kuharska hrabrost i kreativnost. U prilog mu idu simpatičnost i jednostavnost te izravnost u izjavama u kojima lakoćom priznaje da se boji žirija i njihovog suda.

Svjestan svoje rubne uloge u grupnim zadacima, ali i jela unutar prosjeka u svakodnevnim zadacima, Marko Matei je ovaj tjedan odlučio kuharski 'eksplodirati'. Zasad, veliki boom je ostao tek na riječima. Ako se u dogledno vrijeme ne preseli na tanjur, dojma smo da Matei neće dočekati završni tjedan.

Daleko najpozitivniji natjecatelj, Časlav Matijević u šouu je da bespogovorno uči. Svaku kritiku žirija prihvaća bez ljutnje, isključivo kao alatku za dodatno uštimavanje svoje kuhače. Shodno tome, iskreno se veseli uspjehu svih kandidata, svjestan da je riječ o igri čiji će pravi pobjednici biti oni koji će iz nje izvući najviše znanja. Upravo zbog toga, ali i neiscrpnog optimizma i pozitivnosti, Časlavu želimo što dulji boravak u šouu.

Favorit žirija od prvog je dana Marko Palfi. Upravo on je taj koji postavlja nove kvalitativne razine grupe, koristeći svoje kulinarsko i gastronomsko znanje mudro i promišljeno. Upravo stoga, žiri je prema Palfiju od početka ponešto stroži, ne dopuštajući mu da uživa u lagodnosti svojih znanja, već ga tjerajući da bude sve bolji. Kao pravi vođa, Palfi u svim timovima dobiva najzahtjevnije zadatke, što pokazuje da su i kandidati prepoznali njegove kvalitete. Sve osim ulaska u posljednji tjedan po našem bi sudu bilo iznenađenje.

Najveća tremašica, ali i nama daleko najduhovitija kandidatkinja, Petra Plantak se odlično drži u konkurenciji. Dapače, cijeli prošli tjedan je bio u znaku njene kuhače. No ovaj tjedan prolazi kroz svojevrsnu krizu koja je kulminirala u utorak Petrinim suzama. Ali mi vjerujemo u nju i sigurni smo da će se ponovo dići, jer je vidimo u najboljih četiri, pet.

Treći Marko, Raić u deset naj nije miljenik žirija, posebice Dine, no usprkos tome dogurao je do deset najboljih. Ako želi ostati u konkurenciji, mora se dovesti u red, jer je u aktualnom tjednu napravio nekoliko velikih grešaka – prvo je zbog tijesta završio na galeriji, da bi sutradan zaboravio uzeti glavnu namirnicu u smočnici.

Kad je cijela grupa loša, žiri u pravilu najmanje lošom proglašava Ines Šarić. Koliko time može biti zadovoljna, toliko Ines muči što joj baš ne ide od ruke biti najbolja među dobrima. No svejedno, mi bismo Ines, i bez kušanja njenih jela, smjestili u gornji dom konkurencije.

Po našem skromnom sudu Kike, punim imenom Ivona Kristina Vujnović, uz Nikolu i Palfija, treći je listić u trisu favorita šoua. Iako se često priklanja 'jednostavnim' jelima, čini to vrlo uspješno, što joj priznaje i jednostavnosti nesklon žiri. Rijetko kad u podbaci, mnogo češće oduševi (pardon, napravi jelo koje bi Radovan volio ponovo jesti).