pitanje krune

Svi se pitaju: Hoće li Camilla nositi krunu kraljice Elizabete?

15.10.2022 u 07:53

Bionic
Reading

Krunidba kralja Charlesa III održat će se u subotu, 6. svibnja iduće godine, a isti dan odvit će se i krunjenje njegove izabranice, buduće kraljice Camille. Obožavatelji kraljevske obitelji i običaja pitaju se kakvu krunu će nositi kraljica supruga

Svakim danom nameću se nova pitanja o krunjenju novog britanskog kralja, a time i kraljice. Prema priopćenju iz Buckinghamske palače poznato je da će krunidba biti religioznog karaktera i da će se odvijati u Westminsterskoj opatiji 6. svibnja 2023. Također, iako će biti održana na tradicionalan način, odražavat će i dozu suvremenosti kojom će se prikazati budućnost britanske kraljevske obitelji i njene pozicije u društvu.

Uz Charlesa, i Camilla će biti pomazana svetim uljem te okrunjena, baš kao što je bila kraljica majka kada je 1937. okrunjena za kraljicu.

Uz ostala goruća pitanja, postavlja se i pitanje o kruni kojom će Camilla biti okrunjena. Povjesničarka Marlene Koenig rekla je kako je najvjerojatnija upravo ona kruna koju je nosila i Kraljica Majka. S obzirom da je Charles bio vrlo blizak sa svojom bakom, ova kruna predstavlja logičan izbor.

'Ne mogu zamisliti da se napravi nova kruna za Camillu.' rekla je Koenig u intervjuu te dodala kako, s obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju u svijetu, ne bi bilo pametno trošiti novac na izradu nove krune, iako bi to ostvarilo radna mjesta za radnike.

  • +12
Kralj Charles III. i kraljica supruga Camilla Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kruna Elizabete sastoji se od platinastog okvira s 2800 dijamanata koji su u obliku jastučića, ali s rezom ruže i briljantnim rezom. Traka se sastoji od niza dijamanata te velikog dijamanta koji je bio poklon turskog sultana kraljici Viktoriji 1856. godine.

Druga opcija je kruna kraljice Marije, koja je srebrnog okvira, obrubljenog zlatom te ju krasi 2200 dijamanata, uglavnom briljantnog reza ili pak reza ruže.

princ i princeza od walesa

Počinje nova era za princa Williama i Kate Middleton: Prvi službeni izlazak kraljevskog para otkako nose nove titule dočekan je s oduševljenjem

Pogledaj galeriju