NOVA PRAVILA

Za razliku od princa Philipa, Camilla će na krunidbi kralja Charlesa III imati poseban tretman

12.10.2022 u 14:36

Bionic
Reading

Kako je jučer potvrđeno iz Buckinghamske palače, na krunidbi kralja Charlesa III, koja će se održati 6. svibnja 2023. godine, i njegovoj će suprugi, kraljici Camilli, biti odana počast

'Na ceremoniji će Njegovo Veličanstvo kralj Charles III biti okrunjen zajedno s kraljicom suprugom', dio je iz službenog priopćenja palače, objavljenog jučer, u kojem je potvrđeno kako će krunidba kralja Charlesa III biti 6. svibnja 2023., kao i da će na njoj počast biti odana i njegovoj supruzi.

Krunidba se održava prve subote u svibnju, u Westminsterskoj opatiji u Londonu, gdje su britanski kraljevi i kraljice okrunjeni proteklih 900 godina, a misu će predvoditi nadbiskup Canterburyja. 73-godišnji kralj Charles III inzistirao je na skromnoj ceremoniji krunidbe u svakom smislu, koja će trajati manje od sat vremena, sa manjim brojem gostiju i ne toliko formalnim kodeksom odijevanja.

Ono po čemu će se ova krunidba razlikovati od svih prethodnih je i što će ovoga puta biti okrunjena i Camilla, kao kraljica supruga, što je prvi puta u gotovo 100 godina. Posljednji put to se dogodilo tijekom krunidbe kralja Georgea VI, kada je okrunjena kraljica Elizabeta, odnosno kraljica majka, kao kraljica supruga te je tom prigodom nosila krunu sa čak 2800 dijamanata.

  • +11
Kralj Charles III. Izvor: Profimedia / Autor: Stefan Rousseau/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada je njihova kći, kraljica Elizabeta II, 16 godina kasnije i sama okrunjena, njezin suprug, princ Philip, nije dobio tu čast da i sam bude okrunjen zajedno s njom. I dok supruge muških monarha postaju krunidbom kraljice supruge, muževi ženskih monarha ne dobijaju titulu kralj suprug, već postaju princ suprug ili kraljičin suprug. Philip, koji je u tom trenutku imao 31 godinu, postao je tek peti princ suprug u britanskoj povijesti, baš kao što je princ Albert to svojedobno bio kraljici Victoriji.

'Za razliku od kraljice supruge, suprug vladajuće kraljice nije bio okrunjen niti je primio bilo kakvu počast na ceremoniji krunidbe. No, 1953. vojvoda od Edinburgha ipak je mogao iskazati poštovanje kraljici odmah nakon nadbiskupa i biskupa', potvrdili su iz palače.