tabu tema

Supruga najmlađeg sina britanske kraljice progovorila o menopauzi: 'Sjajne smo u 40-ima, a još smo nevjerojatnije u 50-ima, 60-ima i 70-ima i to moramo slaviti'

05.10.2021 u 13:46

Bionic
Reading

Grofica od Wessexa, supruga najmlađeg sina britanske kraljice Elizabete II, princa Edwarda, podiže svijest o utjecaju menopauze na zaposlene žene. Sophie Rhys-Jones pridružila se okruglom stolu pod kraljevskim pokroviteljstvom na kojem se govorilo o tome koliko 'tragičan' utjecaj menopauza može imati na žene koje rade

'Postoje žene koje moraju napustiti radno mjesto zbog menopauze i to je tragično. Sjajne smo u četrdesetima, a još smo nevjerojatnije u 50-ima, 60-ima i 70-im godinama i to moramo slaviti', poručila je Sophie od Wessexa.

'Zajedno možemo podržati tisuće žena koje čine okosnicu radne snage. Ne možemo nikome dopustiti da napusti radno mjesto i da se osjeća kako se mora povući u sjenu. Moramo takve stvari mijenjati', zaključila je grofica od Wessexa.

U svibnju je postala pokroviteljica Wellbeing of Women - organizacije posvećene spašavanju i promjeni života žena, djevojčica i beba kroz istraživanje i obrazovanje. Grofica je iskreno govorila o menstruaciji, menopauzi i trudnoći u videopozivu s predsjednicom organizacije, profesoricom, dame Lesley Regan i drugim stručnjacima.

'Uvijek kad sam saznala da se govori o ženskom zdravlju, ženskim problemima ili problemima na to odmah pada negativno svjetlo', kazala je Sophie i dodala kako se nada da će pomoći normalizaciji takvih tabu tema tako što će ih iznijeti na vidjelo, a ne da to ostane 'razgovor iza zatvorenih vrata'.

Grofica od Wessexa govorila je o vlastitom iskustvu prolaska kroz menopauzu. 'Zaista bismo trebali slaviti činjenicu da više nećemo imati mjesečnice, to bi trebalo biti oslobođenje. To se opisuje kao nešto negativno. Da, to je spoznaja da postajemo malo stariji, da nismo više mladi kao što smo bili prije i trenutak je da si to priznamo. Svi govorimo o rađanju, ali nitko ne govori o mjesečnicama, nitko ne govori o menopauzi, zašto ne? To nam se događa 12 puta godišnje. To je nešto što je sasvim normalno, ali kao da je skriveno. Mislim da je vrijeme da kažemo 'dosta, moramo ovo iznijeti na stol i govoriti o ovome'', poručila je kraljičina snaha te je oduševljena što je počela raditi s organizacijom Wellbeing of Women.

Inače, Sophie je pokrovitelj više od 70 dobrotvornih organizacija koje podržavaju mlade i djecu, poljoprivredu, slabovidnost. Bila Meghanina mentorica dok su ona i Harry živjeli u Frogmore Cottageu, stoljećima staroj rezidenciji u sklopu Windsora. Kad su odlazili u Ameriku, ona je poručila da im u tome želi sve najbolje.

  • +3
Sophie Rhys-Jones Izvor: Profimedia / Autor: PPE/face to face / Face to Face / Profimedia

Početkom siječnja se pisalo da je brak najmlađeg sina britanske kraljice Elizabete II, 56-godišnjeg princa Edwarda i 55-godišnje Sophie, grofica od Wessexa, prolazi veliku krizu, a razlog iste je bivša prinčeva djevojka koja je odlučila progovoriti o njihovoj romansi. Grofica je češće u središtu medijske pažnje zbog brojnih poslova koje obavlja u ime obitelji, a prema riječima kraljevskog komentatora Phila Dampiera zbog istih ima sve manje vremena za supruga. Princu ne smeta što kod kuće brine o njihovo dvoje djece, 17-godišnjoj Lady Louise i 13-godišnjem vikontu Jamesu, ali je premalo vremena sa suprugom navodno učinilo da se poljuljao njihov brak.