I DALJE BJEGUNAC

Sudac odbija zatvoriti slučaj protiv Romana Polanskog

19.08.2017 u 08:13

Bionic
Reading

Sudac u Los Angelesu odbacio je u petak zahtjev žene koju je prije 40 godina silovao redatelj Roman Polanski da zatvori slučaj protiv njega

Sudac Scott Gordon je u presudi objasnio da je ovakvu odluku donio jer Polanski ostaje bjegunac i da sud ne može zatvoriti slučaj 'samo zato što je to u najboljem interesu žrtve'. 

U lipnju je Samantha Geimer, koja je imala 13 godina 1977. kada ju je Polanski drogirao i silovao u Los Angelesu, svjedočila u korist redatelja i molila suca da zatvori taj 40 godina star predmet.

Polanski, koji je priznao da je silovao Geimer, proveo je 42 dana u pritvoru tada, a prije izricanja presude je pobjegao iz SAD-a bojeći se da će dobiti dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Redatelj filmova 'Kineska četvrt' i 'Rosemaryna beba', koji je u petak navršio 84 godine, nikada se nije vratio u SAD, a brojni pokušaji da ga se zatvori su propali.

Geimer je u lipnju od Vrhovnog suda u Los Angelesu zatražila da zatvori slučaj, kazavši da je oprostila Polanskom i da želi to kao 'čin samilosti sebi i svojoj obitelji'.

Gordon je također odbacio zahtjev Polanskijevog odvjetnika Harlanda Brauna da otpečati svjedočenje iz 1977. Braun se nadao da će moći iskoristiti svjedočenje i uvjeriti vlasti europskih država da ukinu međunarodni uhidbeni nalog za Polanskog.

Dva prijašnja pokušaja SAD-a da im se Polanski izruči iz Poljske i Švicarske su propali.

Braunu tvrdi kako Polanski želi slobodno putovati i, između ostalog, posjetiti u SAD-u grob svoje supruge Sharon Tate koju su 1969. ubili sljedbenici Charlesa Mansona.

Polanski je nagrađen Oscarom za film 'Pijanist', ali nije došao u SAD da pokupi nagradu.