REAKCIJE IZ SVIJETA

Strani fanovi užasnuti prvim polufinalem Dore: 'Kako se ovo uopće plasiralo'

23.02.2024 u 11:01

Bionic
Reading

Velik dio hrvatske javnosti putem društvenih mreža izrazio je iznimno nezadovoljstvo prvom polufinalnom večeri Dore. Da u tome nisu usamljeni, pokazuju i reakcije stranih fanova Eurosonga

'Kako se, pobogu, ovo uopće plasiralo', napisao je jedan od korisnika zatvorene grupe Eurovision Fans, a koja se diči titulom najpopularnije na Facebooku, komentirajući ulazak u finale pjesme 'Vodu piti, trizan biti' u izvedbi Marija Battifiace i Roberta Ferlina. Drugi komentatori odgovorili su mu da je riječ o poznatim voditeljima s brojnim angažmanima na HRT-u, a neki su zbog toga implicirali i nepotizam.

Poznati kvarnerski voditeljsko-pjevački dvojac nije jedini koji je dobio po ušima od globalnih fanova Eurosonga: i do njih su se probili neobjašnjiv krik Saše Lozara te težak falš Lane Mandarić, koji su sa svojim pjesmama također ušli u finale. Njihove vokalne podbačaje uglavnom su dijelili u memeovima koji su preplavili i hrvatski internetski prostor.

Međunarodni fanovi Eurosonga iz gotovo 150 zemalja koji komentiraju u ovoj grupi s preko 57 tisuća članova primijetili su i tehničke pogreške u prijenosu. Navode da su se pojedini pjevači žalili na loš ton iz monitora u slušalicama, a primjećuju i da je publika razgovarala tijekom izvedbi (što se i čulo u prijenosu), gledala u mobitele i što sve ne. Ovakav nedostatak interesa prije svega pripisuju prevelikom broju pjesama te njihovoj lošoj kvaliteti.

  • +6
Dora, 1. polufinalna večer Izvor: Promo fotografije / Autor: Renato Branđolica/HRT

Kao rijetke pozitivne stvari strani fanovi izdvajaju nastup Vinka Ćemeraša te eugena (želi da mu se ime piše malim slovom), koji je pjesmu 'Tišine' izveo također s greškama u pjevanju, no fanovi su uvjereni da je razlog tome trema i da mladi pjevač ima potrebnu kvalitetu za finale. Uz Let 3, čiji su 'pačji ples' doživjeli uobičajeno podijeljeno, komentirajući prije svega scenski džumbus koji su riječki rokeri stvorili uz pomoć Severine, neki su hvalili i profesionalnost Pavela.

Ipak, kao i u hrvatskoj javnosti, kao uvjerljivo najvećeg favorita izdvajaju Baby Lasagnu, čija je pjesma 'Rim Tim Tagi Dim' očito već privukla pozornost stranih kladionica. Kako će njegov nastup izgledati u drugom polufinalu i hoće li barem malo popraviti dojam prve večeri, saznat ćemo već večeras.