oduševila mnoge

Što trebate znati o hit seriji kojom su svi zaluđeni

28.04.2017 u 10:56

Bionic
Reading

'13 razloga zašto' serija je koja je u kratkom roku zadobila široku i mnogobrojnu publiku. Zbog brutalno iskrenog pripovijedanja te izvrsne glumačke postave, dobila je pozitivne kritike i publike i kritičara. Netflixova hit serija priča je o samoubojstvu 17-godišnje djevojke Hanne Baker, pubertetu, nasilju među vršnjacima, zlostavljanju, depresiji, a jedno je sigurno - nikog ne ostavlja ravnodušnim

1. Budući da je serija temeljena na istoimenom romanu američkog pisca Jayja Ashera, oni koji su ga možda pročitali, shvatit će da postoje velike razlike te da su producenti serije napravili mnoge promjene. Primjerice, u knjizi se roditelji lika Clayja jedva spominju dok ih u seriji ima znatno više, a također u seriji saznajemo puno više o likovima ostalih učenika. 

2. Postoji opravdan razlog zašto je promijenjena metoda Hannina samoubojstva. U knjizi ona proguta šaku tableta i tako umire, a u seriji je taj čin prikazan puno brutalnije - prerezanim zapešćima. 'Htjeli smo da bude bolno gledati tu scenu, zato što smo htjeli dati do znanja kako apsolutno ništa nije vrijedno suicida', objasnio je redatelj Brian Yorkey. 

3. U knjizi Hannah ipak preživi samoubojstvo, nakon čega je roditelji odvode na ispumpavanje što joj spasi život, a u seriji ona umire. Autor serije smatrao je kako će priča snažnije odjeknuti ako glavna glumica umre te zasigurno poslati jaču poruku.

4. Glumica Katherine Langford koja tumači lik nesretno preminule Hannah, nije mogla prisustvovati castingu pa je on za nju bio održan putem Skypea. Upravo su nju žarko željeli za spomenutu ulogu, a budući da je iz Australije, gdje i živi, čitav je proces tekao izuzetno brzo. 'Ovo mi je bio prvi takav casting, dobila sam poziv i nakon toga sam imala samo desetak dana da riješimo vizu i dolazak', rekla je mlada glumica kojoj se smiješi sjajna budućnost nakon ove uloge.

5. Tijekom pauze u snimanju najemotivnijih scena na set su dovedeni preslatki štenci kao terapija kako bi oraspoložili glumačku postavu i pomogli im da lakše prebrode snimanje depresivnih scena, a ujedno su i pomogli u snimanju.

Serija '13 razloga zašto' Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

6. Čak pet glumaca iz serije pojavilo se i u 'Uvodu u anatomiju'. Iako ste svi sigurno zamijetili Kate Walsh, ostatak vam možda nije toliko poznat. Mark Pellegrino glumi Alexova oca, Wilson Cruz je Dennis, Ajiona Alexus utjelovila je lik Sheri, a Dylan Minnette glumi već spomenutog Clayja.

7. Zanimljiva je činjenica ta da je Google Maps prilikom fotografiranja mjesta i ulica ulovio i snimanje ove trenutačno vrlo popularne serije. 

8. 'Imao sam dogovore i razgovore s tvorcem serije oko toga koje bi pjesme trebale pratiti koje scene. Oduševilo me to što je bio toliko otvoren i spreman na suradnju. Izabrao sam toliko dobrih glazbenika na koje sam izuzetno ponosan', rekao je glumac Dylan Minnette koji se u slobodno vrijeme bavi i glazbom koja mu je velika strast.

9. Najveći obožavatelji serije sigurno će primijetiti ovaj zanimljiv detalj. Naime, u sobi glavne junakinje i Clayja pojavljuje se identičan poster, rock grupe Arcade Fire.

Everything was better before.

A post shared by 13 Reasons Why (@13reasonswhy) on

10. Scenografija prije i nakon famozne smrti učenice Hanne, oko čega se i vrti priča same serije, izuzetno je drugačija. Dok je prije njezine smrti sve živahno, u bojama i prepuno svjetlosti, nakon kobnog događaja prizori koje pratimo uglavnom su tmurni i ispunjeni tamom, stoga je vrlo lako za zaključiti kada se priča vraća u prošlost, a kada je u sadašnjosti.

11. Većina glumaca vrlo je mlada budući da utjelovljuju srednjoškolce. Štoviše, većina ih ima točno 20 godina, iznimka su 19-godišnji Devin Druid koji tumači Tylera te 26-godišnji Ross Butler, odnosno Zach, koji je ujedno i najstarija teen zvijezda serije.

12. Selena Gomez izvršna je producentica ove serije i tema joj je bliska. Lijepa je Selena jednom prilikom priznala novinarima kako je i sama imala problema s anksioznošću, napadima panike i depresijom. 'Zapravo, prolazila sam kroz vrlo teško razdoblje svog života kada je počela produkcija serije. Izbivala sam čak 90 dana, a za to sam vrijeme upoznala mnogo djece koja imaju slične tegobe onima koje mi prikazujemo u ovoj seriji', rekla je Selena.

13. Glumačka postava Selenu je upoznala tek na sam zadnji dan snimanja, a glavnu je glumicu Kathrine Langford, oduševila izvrsnim govorom na dodjeli glazbene nagrade American Music Awards 2016. 'Sve je učinila da se osjećamo voljenima i dobrodošlima. Mislim da ne mogu dovoljno naglasiti koliko je velikodušna i koliko joj je iskreno stalo do svih', rekla je glavna glumca za Selenu.

Highkey wanna be best friends with all of them #13reasonswhy

A post shared by 13reasonswhyshow (@13reasonswhyshow) on

14. Selena Gomez, Dorfman, Alisha Boe, Brandon Flynn odlučili su se zajedno istetovirati u znak podrške organizaciji usmjerenoj na prevenciju samoubojstva. Izuzetno hrabro i pohvalno.

15. Australska glumica Kathrine Langford bila je izuzetno sretna što će utjeloviti američku srednjoškolku. 'Osjećam da je svačiji san zapravo iskusiti život srednjoškolca u Americi. Postoji toliko filmova koji nam prikazuju kako je biti tinejdžer u toj zemlji i ustvari je to potpuno drugačije nego što zamišljaš. Iskusila sam prvi put Halloween, maturalnu zabavu, popularne cheerleadersice, ali i najvažniji tamošnji praznik, 4. srpnja, Fourth of July i bilo je ludo', rekla je nakon snimanja Langford.