mlada zvijezda

Splitski glumac zabljesnuo ulogom u seriji 'Greek Salad': 'Medicina je utkana u mene'

26.04.2023 u 13:59

Bionic
Reading

Josipa Ledinu šira javnost je imala priliku upoznati u seriji 'Crno-bijeli svijet', a iza tog 26-godišnjaka ssu i 'FBI International' za Universal studio, 'Šutnja' Dalibora Matanića, serija 'Mrkomir' te je glumio u predstavama 'Fešta', 'Tko tu koga? Zona pansiona' i snimio više kratkih filmova

Veliki uspjeh ostvario je ulogom u seriji 'Greek Salad' koja se prikazuje na Amazon Primeu. Dobio ju je putem audicije, a cijeli proces je trajao je nekoliko mjeseci. Nakon nekoliko krugova audicije putem self tapea zadanih scena, bio je pozvan u Pariz na call back gdje se susreo s redateljem i producentima serije.

Ondje je imao audiciju uživo pred redateljem Cédricom Klapischem, a dva mjeseca nakon posjeta Parizu saznao je da je dobio ulogu, Zorana, Hrvata. Koncept serije je, objasnio je, takav da 'potiče multikulturalnost te svaki glumac igra nacionalnost kojoj zapravo pripada'. Serija 'Greek Salad' je nastavak je trilogije filmova Cedrica Klapischa a odvija se 20 godina nakon kultnog 'Španjolskog apartmana'.

Glumac je ispričao da mu je život u Grčkoj bio 'kao nekakav san'. Govoreći o usporedbama s domaćom i stranom produkcijom kazao je da se 'na stranom setu puno više cijeni i njeguje poštovanje prema direktoru fotografije tj. glavnom snimatelju te njeguje se odnos uzajamnog povjerenja između glumca i onoga koji te snima'.

Kako je serija izašla prije desetak dana i već dobro odjeknula u Europi, već je dobio sam dvije potencijalne ponude za uloge u internacionalnim filmovima. Imao je priliku upoznati glumicu Philippine Leroy Beaulieu, koja mu je uzor i to na Series Mania Festival u Lilleu u Francuskoj.

Diplomirao je glumu i nikad nije požalio što nije krenuo stopama roditelja, u medicinu. 'Obožavam ovaj posao, sve avanture koje donosi. Gluma mi daje slobodu i mogućnost živjeti život punim plućima. Tko zna kamo će me život odvesti i u kojim kinematografijama ću se sve pojaviti. A medicina je utkana u mene, samo ću reći da sam neki dan jednoj prijateljici postavio na kavi točnu dijagnozu. Zvala me za nekoliko dana, nakon što je dobila nalaze, čudila se kako sam znao… Eto, to znači odrasti u medicinskoj obitelji', ispričao je za Večernji list.