POGLEDAJTE IH DANAS

'Smogovci' - 30 godina poslije!

11.06.2012 u 11:00

Bionic
Reading

'Oni su mali, ali su veliki, odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali', jedna je od legendarnih rečenica uz koju su odrasle mnoge generacije zahvaljujući redatelju Hrvoju Hitrecu koji je zaslužan za kultne 'Smogovce'. Nakon 30 godina istoimenu seriju planira prebaciti na kazališne daske na koje bi trebala stati većina glumačke ekipe. Provjerili smo kako glumci izgledaju danas, 30 godina poslije prve klape 'Smogovaca'

Mazalo i Dunja, Vragec, Cobra, Crni Džek i Kumpić samo su dio ekipe koja je 80-ih i 90-ih žarila i palila TV ekranima. Jedna od najpopularnijih hrvatskih serija ikad snimljenih, 'Smogovci', stvorena prema istoimenom romanu Hrvoja Hitreca, bavi se životom obitelji Vragec u zagrebačkom Naselku.

Glazba iz uvodne špice pripada slavnom vesternu 'Sedmorica veličanstvenih' Johna Sturgesa, a 'Smogovci' prate svakodnevicu 'šestorice veličanstvene braće' Drageca, Pere, Mazala, Cobre, Štefeka, Buce i njihovih prijatelja Nosonje, Dade, Dunje, Nine, Crnog Džekla i Kumpića. Većina glumaca i dalje je aktivna, no neki od njih su nažalost umrli, poput Nosonje,

Fleka, Crnog Džeka i Štefeka Vrageca.

Tomislav Štriga koji je u seriji glumio najstarijeg brata Drageca Vrageca vodi kazalište Knap i trenutno se pojavljuje u ulozi policajca u seriji 'Nad lipom 35'. Dunja i Mazalo također su aktivni u kazalištu. Višnja Babić članica je zagrebačkog kazališta Trešnja, a svojevremeno se pojavljivala u hrvatskim sapunicama 'Dolina sunca', 'Ponos Ratkajevih', i 'Obični ljudi'. Damir Šaban aktivan je u Zagrebačkom kazalištu mladih.
Ivica Zadro, koji je u 'Smogovcima' glumio Peru Vrageca, ostvaruje filmske uloge, a gledatelji ga redovito prate u mnogobrojnim hrvatskim serijama.
Cobru je glumio Mario Mirković koji je danas vrlo aktivan u svom matičnom kazalištu Kerempuh. Najmlađi brat Buco Edin Osmićviše nije u glumačkim vodama, baš kao ni plavooki Bongo Edvin Dautović

Slavica Knežević, koja je glumila Sonju Vragec, djeluje u kazalištu i na filmu, a gledateljima je posebno ušla pod kožu u seriji 'Bibin svijet'. Nagrađivanu Kseniju Pajić, koja je glumila suprugu Crnog Džeka Ninu, osim u kazališnim i filmskim ulogama, gledatelji su posljednjih nekoliko godina pratili kroz hrvatske sapunice 'Villa Maria', 'Ljubav u zaleđu', 'Obični ljudi', 'Ponos Ratkajevih' i 'Loza'. Barbara Rocco posljednju veću ulogu ostvarila je u 'Najboljim godinama'.

Legendarnu rečenicu 'Guzda, mene je struh' izgovarao je Božidar Košćek u ulozi Kumpića koji je nakon 'Smogovaca', osim u kazalištu, glumio u filmu 'Ajmo, žuti', TV serijama 'Bibin svijet' i 'Loza'. Mira Furlan u seriji je glumila Miru, a 90-ih se preselila u SAD gdje i danas živi. U posljednjih nekoliko godina glumila je u seriji 'Zakon i red: Los Angeles', 'Najbolje godine', 'NCIS' i 'Vratit će se rode'.

Smogovci