glumačka Legenda

Slavko Štimac: 'Biti pesimist nema nikakvog smisla'

18.04.2017 u 13:35

Bionic
Reading

Jedna je od najvećih zvijezda bivše Jugoslavije, junak djetinjstva generacija sedamdesetih i osamdesetih godina Slavko Štimac glumiti je počeo kao dječak. Danas se njegove replike iz mnogobrojnih filmova u ne zaboravljaju. Kultni glumac koji ovih dana boravi u Hrvatskoj gostujući na 9. Festivalu srpske kulture u Istri, ispričao je kako danas živi, dotakao se inozemne karijere te otkrio što ga rastužuje, a što veseli

'U mom životu sve mirno i slično ide čitavog života. Kroz život koračam bistre glave. Niti imam velikih očekivanja, niti velikih želja, niti velikih planova. Jednostavno, vodim normalan život. Miran. Kako kažu, čovjek treba da živi od danas do sutra. Ne treba imati velike planove, naročito u našem poslu, jer ne zavisi sve od jednog čovjeka, već od okolnosti. Čovjek se ne treba zanositi nekim velikim planovima, već gledati što može trenutno napraviti. Stalno govore da je danas došlo neko ludo vrijeme, da je nekad bilo bolje, ljudi su bili bolji, sve je bilo bolje... Ali, sve mi se čini da to nije tako. Objektivno, neke stvari se kreću brže, to svi vidimo, komunikacija je strašno brza, začas posla nešto se dogodi i u nekoliko minuta obiđe kuglu zemaljsku', ispričao je za Dnevni avaz.

Mladi glumci na kastinzima, kaže, mogu pokazati ne koliko su dobri ili loši, već koliko odgovaraju za neku ulogu, a on na kastinge - ne ide.

'Mene su uvijek zvali direktno na telefon', rekao je. Iako je imao priliku okušati se na inozemnoj glumačkoj sceni, ona ga, priznao je, nikad nije zanimala.

'Nikad nisam bio zainteresiran juriti stranu karijeru. Naravno, ne bih odbio suradnju sa sjajnim profesionalcima, ali ne pošto-poto', ističe. Za slavnog glumca govore da je dobar čovjek, no on kaže da ne zna je li dobar. Ali zna da je optimist.

'Biti pesimist nema nikakvog smisla', tvrdi.

Na pitanje što ga u životu najprije nasmije, a što rastuži, kaže: 'Obraduju me ljudskost i prijateljstvo, a rastuže me zlo i lukavost, što je jedna te ista stvar.'